Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Verzwijgen studieschuld bij hypotheek verleden tijd door schuldverklaring DUO

Verzwijgen studieschuld bij hypotheek verleden tijd door schuldverklaring DUO

zaterdag 22 juni 2019 om 00:09:02 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
hypotheekLiegen over je studieschuld om een hogere hypotheek te krijgen? DUO gaat binnenkort de schuldverklaring introduceren. Banken zullen bij het afsluiten van een hypotheek deze schuldverklaring op gaan vragen om te kunnen controleren of er sprake is van een studieschuld. Een studieschuld verlaagt het bedrag dat je kunt lenen voor een hypotheek aanzienlijk. Omdat de studieschuld niet is geregistreerd in het BKR komen veel ex-studenten met een studieschuld in de verleiding om te liegen over het wel of niet hebben van een studieschuld. Dat kan straks niet meer. Geen schuldverklaring? Dan geen hypotheek.

Schuldverklaring opvragen bij DUO
Banken krijgen geen inzicht in het systeem van DUO. Je moet als oud-student deze schuldverklaring zelf opvragen bij DUO. Vervolgens zul je de schuldverklaring met alle andere stukken, zoals een loonstrook, werkgeversverklaring en taxatierapport aan moeten leveren bij de bank voor de beoordeling van een hypotheekaanvraag.  Zonder deze stukken zal de bank geen bindende offerte uitbrengen en krijg je dus geen hypotheek.

Update 05-07-2019 Tweede Kamer stemt tegen studieschuldverklaring voor hypotheek
Een grote meerderheid van de tweede kamer stemde afgelopen donderdag tegen het plan van minister Ollongren om de studieschuldverklaring in te voeren. Het hele verhaal wordt dus in ieder geval uitgesteld en misschien zelfs wel afgeblazen. De minister kan ondanks het bezwaar van de tweede kamer toch haar plan uitvoeren.

Met studielening minder hypotheek
Dat oud-studenten in de verleiding kwamen om te liegen over het bestaan van een studielening is niet vreemd.
De gemiddelde studieschuld loopt volgens het CPB op van de huidige € 15.000 naar € 21.000.
Een stel dat beiden € 30.000 per jaar verdient kan zonder rekening te houden met een studieschuld een maximale hypotheek krijgen van € 290.000. Een gezamenlijke studieschuld van € 30.000 verlaagt het bedrag aan maximale hypotheek naar € 230.000. In veel gevallen is het kopen van een huis hiermee onmogelijk geworden, zeker in de huidige markt.

Nog even snel een hypotheek regelen zonder schuldverklaring
Even snel naar de bank om nu nog een hypotheek af te sluiten zonder daarbij je studieschuld op te geven? Ook die verleiding kan groot zijn. Onverstandig en zeker niet aan te raden. Zo kan je NHG garantie vervallen als blijkt dat er toch sprake was van een studieschuld. Bovendien zijn banken niet gek. Twee afgestudeerde mensen  die aangeven dat ze geen studieschuld hebben , is voor veel banken een reden om meer stukken op te vragen voor het beoordelen van een hypotheek. Zo kan men bankafschriften van de afgelopen maanden opvragen. Een betaling aan DUO is op die manier snel boven water. Een studieschuld onder het oude leenstelsel (van voor juli 2015) telt overigens zwaarder mee dan de studieschuld onder het nieuwe leenstelsel.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662