Hypotheken

Veel mensen denken advies bij hypotheek niet nodig te hebben

Jochem Kessens woensdag 24 juni 2015 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Ruim 42% van de mensen met een hypotheek zegt een hypotheek te kunnen afsluiten zonder dat ze daarbij advies inwinnen van een hypotheekadviseur. Dit blijkt uit onderzoek van Munt Hypotheken die de vraag stelde aan 1.080 consumenten met een hypotheek. Opvallend is dat meer dan de helft van de ondervraagden aangeeft niet precies te weten, of en zo ja, welke verzekeringen verplicht zijn bij het afsluiten van een hypotheek.

Daarnaast valt op dat mensen met een hypotheek vaak niet zo goed weten welke verzekeringen ze daarbij hebben afgesloten.

Vrouwen en jongeren vaak slechter op de hoogte

Het onderzoek laat zien dat vrouwen vaak slechter op de hoogte zijn dan mannen. Vrouwen laten dit 3 keer zo vaak over aan hun partner dan mannen. Naast vrouwen zijn ook jongeren tussen de 18 en 35 jaar slechter op de hoogte dan oudere mensen.

Verplichte verzekeringen bij een hypotheek

Bij het afsluiten van een hypotheek is het in sommige gevallen verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Los daarvan is het in veel gevallen vooral verstandig om een dergelijke verzekering af te sluiten. Zo wordt voorkomen dat als één van de kostwinners overlijdt, dat de nabestaanden gedwongen het huis moeten verkopen. Een dergelijke verzekering kost, afhankelijk van het verzekerd bedrag en de leeftijd van de verzekerde, enkele euro's tot enkele tientjes per maand.

Hypotheek regelen zonder advies

Sinds het provisieverbod van kracht is, is het voor de consument duidelijker geworden hoeveel een adviseur verdient aan het regelen van een hypotheek en bijbehorende verzekeringen. De prijzen staan sindsdien onder druk. Want waar voorheen gemakkelijk vele duizenden euro's aan provisie werd ontvangen, zijn de prijzen voor advies en bemiddeling inmiddels gezakt naar € 2.500. Voor veel consumenten is dat nog steeds een hoop geld. Consumenten die juist nu willen profiteren van de lage rente, zien de kosten van het advies en bemiddeling als drempel.

Er zijn inmiddels meerdere banken en tussenpersonen waar je jouw hypotheek zelf kunt regelen. Dit noemt men 'execution only'. De prijzen zijn dan aanzienlijk lager, maar je kunt als consument dan ook niemand aansprakelijk stellen als de keuzes die je maakt niet de juiste blijken te zijn en jij of je nabestaanden in financiële problemen terecht komen.
De AFM verplicht aanbieders dan ook consumenten die op basis van execution only een hypotheek willen afsluiten een kennis en ervaringstoets te laten afnemen. Met deze toets wordt aangetoond of de consument voldoende begrijpt van hypotheken en dus bekwaam is om een hypotheek zonder advies te kunnen afsluiten.
Ondanks dat 42% van de consumenten hypotheken zonder advies te kunnen regelen, is het maar de vraag of ze er daadwerkelijk mee geholpen zijn.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.967 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube