Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Vanaf mei 2018 gratis inzage in BKR registratie

Vanaf mei 2018 gratis inzage in BKR registratie

dinsdag 19 september 2017 om 23:43:56 Jeroen Wolfsen 4 reacties
hypotheek-mobiele-telefoonHet Bureau Krediet Registratie (BKR) registreert van iedere Nederlander of hij of zij een lening heeft afgesloten. De leningen en kredieten die je afsluit worden door banken aangemeld bij het BKR. Bij het aanvragen van een volgende lening of hypotheek kan een geldverstrekker dan zien hoeveel leningen er lopen en of je je leningen ook allemaal keurig terug hebt betaald. Op die manier wordt voorkomen dat je teveel leningen afsluit en in de financiële problemen komt.

Meer kredieten dan verwacht
De meeste mensen hebben geen idee wat er allemaal in hun BKR-dossier staat. Het gebeurt dan ook regelmatig dat mensen bij het aanvragen van een nieuwe lening of hypotheek worden verrast als de bank meldt dat er geen mogelijkheden zijn in verband met hun lopende leningen.
Natuurlijk weten de meeste mensen wel dat ze een doorlopend krediet of persoonlijke lening hebben afgesloten. Maar ook een creditcard, de mogelijkheid om een rood te staan op je betaalrekening, een nieuwe auto met private lease en zelfs je nieuwe 'gratis' telefoon leveren een registratie op bij het BKR. Er lopen dus vaak meer kredieten dan men zich realiseert. En bij het aanvragen van een hypotheek voor een nieuw huis kan dat problemen opleveren als de bank aangeeft dat de hypotheek niet mogelijk is in verband met de lopende leningen.

Inzicht in je BKR registratie is niet gratis
Als je niet weet om welke leningen en kredieten het gaat, kan het zijn dat je moet zoeken naar een speld in een hooiberg. De enige manier om te weten wat het BKR over je heeft vastgelegd is het opvragen van je BKR-registratie. Dat kan je doen door naar een plaatselijk bankkantoor te gaan of je kunt het online aanvragen bij het BKR. De kosten voor het opvragen bedragen € 4,95. Maar dan ben je er nog niet. De gegevens thuis ontvangen per post kost nog even € 12,70 extra. Ophalen van je gegevens bij je bank kost € 8,15 extra. Het duurt tussen de 5 en 10 werkdagen voordat je de gegevens ontvangt.

Als je er over nadenkt is het eigenlijk van de gekke. Banken geven jouw gegevens door aan een instelling die ze vastlegt en als je wil weten wat er wordt vastgelegd, moet jij betalen en bijna 2 weken wachten voordat je weet wat er is vastgelegd. Dat gaat veranderen!

Nieuwe wet gaat BKR inzage gratis maken
Op 25 mei 2018 gaat er een nieuwe Europese wet in: de AVG. Dit staat voor Algemene Verordening Gegevensbescherming. Met deze nieuwe wet moet iedereen die gegevens over jou vastlegt gratis inzage geven. Dat betekent geen kosten meer en als het goed is ook meer snelheid omdat het BKR de gegevens ook digitaal moet kunnen aanleveren.
En dat is goed nieuws voor iedereen die een hypotheek aanvraagt en wordt verrast met een onbekende of uit het oog geraakt krediet. Op die manier kan de hypotheekaanvraag sneller afgewerkt worden en is er eerder zekerheid over het verkrijgen van een hypotheek voor je nieuwe woning.

Gratis BKR inzien duurt maximaal 28 dagen
Wil je op basis van de AVG wet gratis je gegevens inzien die het BKR heeft opgeslagen. Dan moet je hier een BKR formulier voor invullen. Een groot nadeel is er wel bij de gratis BKR inzage. Het kan zijn dat je er 28 dagen op moet wachten. Dat is namelijk de termijn waarbinnen het BKR de gegevens moet vrijgeven. Wil je sneller inzicht in je BKR registratie? Dan moet je nog steeds betalen!

Betalen om je eigen gegevens in te kunnen zien
Ik blijf het van de gekke vinden dat je moet betalen om er achter te komen welke gegevens een organisatie over jouw financiële situatie heeft opgeslagen. En natuurlijk kun je gebruikmaken van de gratis inzage. Maar voor klanten die met een hypotheek bezig zijn, is 28 dagen veel te lang. Gezien het feit dat BKR blijkbaar graag betaald wordt voor haar diensten is de kans niet zo groot dat een gratis inzage snel verstrekt gaat worden
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

F. la Mark

25 mei 2018 13:02:21

Ik zou graag willen weten waar je het formulier kunt downloaden waarmee je gratis inzicht bij het BKR kunt opvragen.
Bvd.

reageer op F. la Mark

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

25 mei 2018 13:06:39

Beste F. La mark,
Dat kan hier: https://www.bkr.nl/opvragen-gegevens/avg-inzage/
Alleen kan het dan 28 dagen duren. Als je sneller wil met je een andere dienst kiezen en betalen...
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Friso

8 juni 2018 11:06:56

Er zijn meer mensen die hier hun bedenkingen over hebben. Op 25 mei heeft hierover ook een artikel in het FD gestaan.
https://fd.nl/ondernemen/1255797/bkr-blijft-kosten-in-rekening-brengen-voor-inzage-eigen-gegevens

reageer op Friso

Friso

25 december 2018 13:09:17

De registratie van dit soort gevoelige gegevens hoort uberhaupt niet bij een semi-commerciële partij thuis. Teken de petitie op: https://geencommercieelbkr.petities.nl

reageer op Friso
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662