Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Toch een huis kopen dankzij de huurverklaring

Toch een huis kopen dankzij de huurverklaring

donderdag 23 mei 2019 om 10:48:47 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
maximale hypotheekGoed nieuws voor huurders die al jarenlang veel huur betalen voor een woning maar niet genoeg hypotheek kunnen krijgen om zelf een huis te kunnen kopen. Zelfs niet als de maandlasten van de hypotheek lager zijn dan de maandelijkse huur. BLG wonen komt nu als eerste bank met de huurverklaring. Met de huuurverklaring kun je als huurder aantonen dat je in staat bent geweest om de maandelijkse huur te betalen en dat daarom de maandlast die hoort bij een hypotheek ook betaalbaar is voor je.

Net te weinig inkomen voor een hypotheek maar wel duur huren
Het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen voor een hypotheek op basis van je inkomen is de laatste jaren flink gedaald. Op zich geen slechte zaak. Op die manier wordt voorkomen dat je meer leent dan dat je eigenlijk kan betalen. Maar wat nu als je inkomen net onvoldoende is om een huis te kunnen kopen en je wel een hoge huur moet betalen? Veel huurders zijn meer kwijt aan huur dan de maandlasten van een hypotheek. Dat kost ze veel geld want alles wat je aan huur betaalt is eigenlijk weggegooid geld.
De maandlasten van een hypotheek zijn vaak lager en daarnaast bestaan die maandlasten voor een groot deel ook nog eens uit aflossingen. Iedere maand bouw je vermogen op in je eigen woning door af te lossen. Uit onderzoek blijkt dat je gemiddeld zo'n € 50.000 vermogen had kunnen opbouwen door af te lossen op je eigen woning in 10 jaar tijd. wel moet je rekening houden met het feit dat je voor een huurwoning geen onderhoudskosten hebt. Bij een koopwoning speelt dat natuurlijk wel.

Wat is een huurverklaring?
Een huurverklaring kun je opvragen bij de verhuurder van je woning. Meestal is dat een woningcorporatie of een andere instelling.Je kunt van je huidige verhuurder een schriftelijke verklaring krijgen waaruit blijkt hoe lang je al huurt en voor welk bedrag. Ook staat er in de huurverklaring of er ooit sprake is geweest van achterstand. Het geeft dus een hele goede indicatie of je altijd netjes je huurt betaald hebt. en dat is voor een hypotheekverstrekker dus ook interessante informatie om in te schatten of je hypotheeklasten kunt betalen.

kopen of huren
Laten we eens kijken naar een voorbeeld. Erik en Eva huren op dit moment noodgedwongen een woning voor € 1.250 per maand. Ze willen graag kopen. Een vergelijkbare woning in hun regio kost echter al snel € 300.000. Op basis van hun inkomen kunnen ze echter maar € 280.000 lenen.
Sparen is moeilijk voor Erik en Eva in verband met de hoge huur die ze maandelijks betalen, dus veel eigen geld kunnen ze niet meenemen voor de aankoop van een eigen woning. Wel kunnen ze de kosten koper betalen.

Als ze een hypotheek konden krijgen van €300.000 hadden ze een bruto maandlast van € € 1.140. Dat is iedere maand € 110 minder dan de huur. Netto is het verschil nog veel groter. De netto maandlast van de hypotheek is € 977. Kopen is iedere maand € 273 goedkoper dan huren. En daar komt nog bij dat meer dan de helft van hun netto maandlast (€ 590 per maand) uit aflossing bestaat. En dat is geen weggegooid geld, dat betekent eigenlijk dat ze iedere maand een lagere hypotheek hebben en op die manier een flinke overwaarde opbouwen. Je snapt dat Erik en Eva liever vandaag nog een huis kopen dan morgen. Met de huurverklaring krijgen ze nu die mogelijkheid.

AFM kritisch op huurverklaring
De AFM heeft aangegeven dat ze kritisch kijken naar de huurverklaring. Het is volgens de AFM niet de bedoeling dat de normen voor hypotheekverstrekking worden opgerekt. In gewoon Nederlands de AFM wil niet dat er zomaar meer geleend kan worden dan volgens de normen mogelijk is. De huurverklaring  wordt door de AFM met argusogen gevolgd. Aan de andere kant is het mogelijk om een hypotheek te sluiten op basis van een zogenaamde Explain. Dat wil zeggen dat er  afgeweken mag worden van de norm en er toch meer geleend kan worden als men met een goed verhaal komt. Het is nog onduidelijk hoe deze discussie tussen de bank en de AFM zich gaat ontwikkelen.

Hypotheek op basis van een huurverklaring
Wil jij weten of je in aanmerking komt voor een huurverklaring?
Neem dan contact op met de hypotheekadviseurs van Moneywise. Wij kunnen voor je onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om toch te kunnen kopen en wat het bedrag is dat je kunt lenen voor een hypotheek.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662