Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Tips voor lagere hypotheeklasten

Tips voor lagere hypotheeklasten

vrijdag 15 mei 2015 om 13:04:06 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
renteOp dit moment is de hypotheekrente historisch laag. Daarom overwegen veel mensen de hypotheek om te zetten of zelfs over te sluiten naar een nieuwe hypotheek.
Moneywise.nl geeft u een paar tips. De spelregels en voorwaarden verschillen per bank maar bij de meeste banken zijn er wel mogelijkheden om te besparen.

Hypotheek oversluiten naar andere bank: lastig en duur


Er zijn misschien banken die u een lagere rente aanbieden dan uw eigen bank. Overstappen lijkt dan al snel interessant. Toch is het vaak lastig om over te stappen. Er is nog al wat veranderd de laatste jaren in de spelregels die banken hanteren voor een nieuwe hypotheek:

  • Als uw huis onder water staat, dus de waarde van uw huis is lager dan de hypotheekschuld is overstappen eigenlijk onmogelijk.

  • Als uw huis niet onder water staat zult u merken dat u minder kunt lenen op basis van uw inkomen De laatste jaren is het maximale hypotheekbedrag dat u kunt lenen flink verlaagd. De kans is groot dat u met hetzelfde inkomen, niet meer het zelfde hypotheekbedrag bij een andere bank kunt lenen.

  • Hou rekening met de te betalen boeterente. Als u wilt profiteren van een lagere rente is de kans groot dat u boeterente moet betalen.


Omzetten van de bestaande hypotheek bij uw huidige bank: snel en goedkoop


Het is ook mogelijk om bij uw huidige bank uw hypotheek om te laten zetten. U kunt omzetten naar een andere rentevast periode met een lagere rente maar u kunt ook de vorm van uw hypotheek aanpassen.
Als u bij uw huidige bank kiest voor een andere rentevast periode dan betaalt u meestal alleen maar de boeterente. Die had u ook moeten betalen als u was overgestapt naar een andere bank. Vraag altijd een opgave om te zien hoe de boeteberekening tot stand is gekomen.

  • U kunt bij uw huidige bank  kiezen voor een nieuwe rentevast periode. Hierbij moet u het zelfde tarief aangeboden krijgen als nieuwe klanten. U mag als bestaande klant dus geen hoger rentepercentage krijgen. In het verleden kregen nieuwe klanten korting en betaalden bestaande klanten een hogere rente.

  • Het aanpassen van de rente bij uw huidige bank kost meestal slechts € 250 administratiekosten. U heeft geen notariskosten of taxatiekosten. Advieskosten voor een adviseur zijn ook niet van toepassing. U kunt het zelf regelen met de bank.

  • Vraag om rentemiddeling. U zet dan de rente voor een nieuwe periode weer vast en uw oude rente en nieuwe rente worden samengemiddeld. Dit is niet altijd mogelijk maar wel interessant om te vragen of uw bank hier aan meewerkt.


Pas ook uw overlijdensrisicoverzekering aan.


De makkelijkste manier om geld te besparen op uw maandlast is het aanpassen van uw levensverzekering. Als u destijds bij het afsluiten van uw hypotheek een levensverzekering heeft afgesloten, is de kans heel groot dat u daar vele euro’s per maand op kunt besparen.

MoneyWise heeft hiervoor de oversluitmodule gemaakt. In een paar stappen leest u hoeveel u kunt besparen. We zien voorbeelden van tien tot vijftienduizend euro voordeel over de gehele looptijd.

Bezig met uw hypotheek? Pak meteen de woekerpolis aan.


Bij veel hypotheken is er een woekerpolis afgesloten die er voor moet zorgen dat op einddatum de hele of een deel van de hypotheek kan worden afgelost.
Het probleem met de woekerpolis is inmiddels bekend. De kosten zijn te hoog en de opbrengst te laag. Grote kans dat u in zo’n geval met een hoge restschuld achterblijft.

Als u toch met uw hypotheek bezig bent, onderzoek dan de mogelijkheid om deze om te zetten naar een annuïteiten hypotheek. Met een annuïteiten hypotheek lost u iedere maand af en weet u dus zeker dat u aan het eind van de looptijd een flink deel van de lening heeft afgelost.

Wilt u hier meer over weten, neem dan contact op. We helpen u graag.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662