Hypotheken

Tiny house financieren met een hypotheek wordt makkelijker

Marije Wijshake-Hellemons geschreven op donderdag 21 juli 2022 om 14:32:32
Al jaren is de woningmarkt zwaar overspannen, dat is geen nieuws. Vooral voor starters en eenverdieners is het erg moeilijk om een woning te kopen. Steeds meer gemeentes hebben projecten met tiny houses. Dit is heel interessant voor deze groepen, want dit zijn vaak betaalbare woningen voor deze groepen. Toch is er vaak één uitdaging, het is lastig om hier een financiering voor te regelen. Maar het begin is er. ABN Amro en Florius hebben hun voorwaarden verruimd, waardoor er meer mogelijk is op het gebied van de financiering van tiny houses.

Wat is een tiny house?

Een tiny house is een vrijstaand huisje met een oppervlakte van 15m2 tot 50m2. Wanneer je kiest voor het wonen in een tiny house, kies je vaak ook voor een bepaalde levensstijl. Leven volgens de tiny house filosofie betekent het verlagen van je ecologische voetafdruk, het verlagen van de maandelijkse kosten, het wonen in een sociale community, het genoegen nemen met minder spullen en het wonen in een zelfontworpen huisje.
Er zijn twee soorten tiny houses; verplaatsbare en niet-verplaatsbare. Een verplaatsbare tiny house zijn meestal gebouwd op wielen en staan veelal op braakliggende terreinen, met als doel hier tijdelijk te wonen. Niet-verplaatsbare tiny houses zijn gebouwd op een vaste fundering en bevinden zich op een locatie waar ze permanent blijven staan. Steeds vaker zien we kleinschalige gemeenschappen in gemeentes ontstaan.

Wanneer kan je een tiny house financieren met een hypotheek?

Florius en ABN Amro hebben onlangs de hypotheekvoorwaarden verruimd, waardoor er niet-standaard woningen kunnen worden gefinancierd met een hypotheek. De tiny house moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je komt in aanmerking voor NHG.
  • De waarde is minimaal € 90.000.
  • De tiny house mag gebouwd zijn door middel van houtskeletbouw, maar mag niet volledig van hout zijn gebouwd. Met andere woorden, de woning moet ten minste 30 jaar kunnen blijven staan.
  • De tiny house moet worden gebouwd op een permanente en niet makkelijk demontabele fundering.
  • De tiny house moet staan op eigen grond of grond met erfpacht. Ook deze erfpacht moet aan de juiste voorwaarden voldoen. Een financiering van een tiny house op gehuurde grond is niet toegestaan.
  • In geval van nieuwbouw moet voldaan worden aan de gangbare eisen, zoals een omgevingsvergunning.
  • De tiny house moet aangesloten zijn op de nutsvoorzieningen.

Wat als mijn tiny house niet voldoet aan deze voorwaarden?

Voldoe je niet aan bovenstaande voorwaarden? Bijvoorbeeld wanneer je een verplaatsbare tiny house wilt gaan bewonen of bouwen, dan kan je dit helaas nog steeds niet financieren met een reguliere hypotheek. Vaak zijn dit woningen die relatief goedkoop kunnen worden gerealiseerd. Hierdoor kan je alleen een alternatieve vorm van financiering hiervoor aanvragen.

  • Een consumptieve lening zoals een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Hierbij ben je gebonden aan een aantal grenzen. Het maximale leenbedrag is € 70.000 voor een persoonlijke lening, en € 50.000 voor een doorlopend krediet. De lening heeft een maximale looptijd van 10 tot 15 jaar. Dit houdt in dat de maandlasten hoger zijn dan bij een hypotheek. Ook is de rente hoger. Niet ideaal, maar vaak is het benodigde leenbedrag een stuk lager. Omdat je de lening sneller aflost, zijn de totale kosten een stuk lager dan bij een hypotheek.
  • Een onderhandse lening bij familie of vrienden kan ook een optie zijn.
  • Wanneer je voldoet aan de voorwaarden die de Belastingdienst aan een eigen woning stelt, dan kan je ook een belastingvrije schenking gebruiken voor de bouw van jouw tiny house.

We helpen je graag!

Wil je meer weten over de mogelijkheden om jouw tiny house te financieren? Neem dan contact op met één van onze hypotheekspecialisten via ons contactformulier, via hypotheken@moneywise.nl of telefonisch op 085 – 760 76 10. We kijken graag mee naar de mogelijkheden.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 13.771 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube