Stel: je koopt een woning met het idee daar zelf te gaan wonen. Maar kort daarna koop je nóg een huis dat beter past bij je situatie. De eerste woning gebruik je tijdelijk, bijvoorbeeld omdat de nieuwe woning nog verbouwd moet worden. Heb je dan nog recht op het lage tarief van 2% overdrachtsbelasting in plaats van 10,4% overdrachtsbelasting?
De Belastingdienst vond van niet. Maar een recente uitspraak van het Gerechtshof laat zien dat het tóch kan.
Wat speelde er?
Een stel kocht eerst een woning om daar te gaan wonen. Een paar maanden later kochten ze een tweede huis dat beter paste. Omdat dat tweede huis nog niet klaar was, trokken ze eerst in de eerste woning. Daar woonden ze uiteindelijk ruim zeven maanden.
De Belastingdienst vond dat ze geen recht hadden op het lage tarief van 2%, omdat ze op het moment van overdracht al een ander huis hadden gekocht. Ze rekenden daarom de hogere overdrachtsbelasting. De rechtszaak ging over een transactie van 2022. De overdrachtsbelasting was toen nog 8% en is inmiddels 10,4% belasting. Het stel maakte bezwaar — en kreeg gelijk van het Hof.
Wat zegt de rechter?
- Het moment van overdracht is bepalend
- Als je op dat moment écht van plan bent om er te gaan wonen, geldt het lage tarief.
- Woon je er daarna ook minimaal zes maanden? Dan is dat bewijs van je intentie.
- Het maakt niet uit dat je al een andere woning hebt gekocht.
Wat kun jij hiermee?
Ook als je een woning koopt als tussenoplossing, kun je in sommige gevallen dus gewoon 2% overdrachtsbelasting betalen. Zolang je:
- van plan bent er echt te gaan wonen, én
- er ook minimaal zes maanden daadwerkelijk woont,
mag je het lage tarief toepassen.
Twijfel je of dit ook voor jouw situatie geldt? Onze
hypotheekadviseurs denken graag met je mee.