Hypotheken

Tien procent boete bij ontbinding koopcontract wordt door rechter teruggeschroefd naar 1 procent

Jeroen Wolfsen donderdag 19 mei 2022 - bijgewerkt op: 20 mei 2022


Al jarenlang kan een koper te maken krijgen met 10% boete als hij een koopcontract ondertekent maar het huis uiteindelijk niet koopt. Tot voor kort gingen rechters bij rechtszaken over het wel of niet moeten betalen van deze boete altijd aan de kant van de verkoper staan en moest de koper die boete betalen. Maar daarin is nu iets veranderd.

Tien procent boete voor koper oneerlijk? Afspraak is nu eenmaal afspraak

Het staat duidelijk in de koopovereenkomst (NVM koopovereenkomst artikel 11). Als de koper het huis niet koopt en niet voldoet aan de ontbindende voorwaarden voor financiering, dan moet de koper 10% boete betalen als deze de koop ontbindt. Daarnaast heeft de verkoper ook nog recht op een schadevergoeding als de verkoper meer schade leidt.

Tot nu toe verloren kopers die deze 10% boete moesten betalen altijd een rechtszaak hierover.  Rechters waren duidelijk: Het  is afgesproken in de koopovereenkomst en afspraak is nu eenmaal afspraak.
Maar de rechter van de rechtbank in Dordrecht kijkt nu voor het eerst anders naar dit boetebeding.

Nieuwe uitspraak rechter: geen 10% boete maar slechts 1%

De rechter in Dordrecht verlaagt de afgesproken boete van 10% naar 1%. De verkopers kunnen in deze zaak namelijk niet aantonen dat ze daadwerkelijk schade hebben geleden als gevolg van het ontbinden van het verkoopcontract. Sterker nog, de verkopers zijn er flink op vooruitgegaan toen de koop niet doorging.

Het ging hier om een huis dat door kopers is gekocht voor  € 267.500. Kopers krijgen de hypotheek helaas niet rond en voldoen niet aan de voorwaarden om af te kunnen zien van de koop op basis van het afgesproken financieringsvoorbehoud. De verkopers eisen de boete van € 26.750 op bij de kopers. Maar verkopen het huis uiteindelijk 4 maanden later voor € 321.000. Aanzienlijk meer dan het bedrag dat de vorige kopers zouden betalen. Omdat de verkopers helemaal geen schade hebben, is de rechter van mening dat 10% boete niet terecht was.

Let altijd op de voorwaarden die je afspreekt in een koopovereenkomst

Het financieringsvoorbehoud is een belangrijk onderdeel van de koopovereenkomst. Hiermee zorg je dat je voldoende tijd hebt om een hypotheek te regelen. Als blijkt dat je geen hypotheek kunt krijgen, moet je op tijd een beroep doen op die ontbindende voorwaarden. Ben je te laat dan heb je een probleem en moet je 10% boete betalen. Dat de rechter in deze zaak anders besloten heeft is mooi. Maar voorkom dit probleem door je hypotheek goed en snel te regelen.

Bij het doen van een bod op een huis moet je duidelijke afspraken maken:
- Dit is de koopprijs waarvoor ik het huis wil kopen:
- Ik wil passeren op deze datum:
- Ik wil een  financieringsvoorbehoud voor het volgende bedrag:
- Het financieringsvoorbehoud is geldig tot: (minimaal 5 tot 6 weken)
- Ik wil een bouwkundige keuring laten doen.
- De te verwachten kosten uit de bouwkundige keuring mogen niet meer bedragen dan:

Laat een hypotheekadviseur van Moneywise meelezen in je koopovereenkomst

We zien bij Moneywise maar al te vaak dat mensen een huis kopen en alleen afspraken maken over de koopprijs en de passeerdatum. De vriendelijke verkopende makelaar zal vervolgens de koopovereenkomst wel even maken. Terwijl de kopers vrolijk een fles champagne openen en vieren dat ze een huis hebben gekocht, maakt de makelaar inderdaad de koopovereenkomst op. Maar vergeet niet dat de makelaar werkt voor de tegenpartij, de verkopers. De makelaar zal dus altijd eerst het belang van zijn opdrachtgevers veiligstellen. En daarom komen onze hypotheekadviseurs koopovereenkomsten tegen die in het nadeel zijn van de kopers.

Laat ons dus altijd even meelezen in de koopovereenkomst voordat je deze tekent. Dat doen we graag. We wijzen je dan op zaken die in je nadeel kunnen zijn. Zoals bijvoorbeeld een te korte termijn van ontbindende voorwaarden. Een hypotheek regelen via Moneywise kan heel snel, maar soms kost het iets meer tijd. Bijvoorbeeld omdat je zelfstandig ondernemer bent of omdat de banken erg druk zijn en er langer over doen om een hypotheek aanvraag af te ronden. Door voldoende tijd te af te spreken, voorkom je dat je ontbindende voorwaarden voor financiering verlopen. En dat slaapt echt een stuk rustiger!
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.361 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube