Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Taxatierapport wordt honderden euro's duurder per 1 juli

Taxatierapport wordt honderden euro's duurder per 1 juli

woensdag 19 mei 2021 om 09:36:35 Jeroen Wolfsen 2 reacties
taxatierapportDe prijs voor een taxatierapport gaat per 1 juli met honderden euro's omhoog. Er worden steeds meer eisen gesteld aan taxatierapporten waardoor taxateurs meer tijd kwijt zijn aan het maken van zo'n rapport. Als gevolg daarvan gaat de prijs fors omhoog. Taxateurs mogen zelf bepalen welke kosten ze rekenen voor een taxatierapport en daarom is vergelijken van taxatiekosten straks nog belangrijker dan ooit om te zorgen dat je niet teveel betaald voor je taxatierapport.

Wat gaat er veranderen aan het taxatierapport?


In de praktijk bleek dat de verkoopprijs en de waarde die een taxateur in zijn rapport als waarde noteerde opvallend vaak overeen kwamen. Daarom moet er in het nieuwe taxatierapport vanaf juli 2021 nog beter door de taxateur worden vastgelegd hoe hij op een bepaalde waarde is uitgekomen. De belangrijkste aanpassingen in het nieuwe taxatierapport zijn dat de taxateur ook rekening moet houden met duurzaamheid en meer aandacht moet besteden aan de bouwkundige staat van de woning. Vooral de staat van de fundering gaat meer aandacht van de taxateur vragen. Daarnaast geeft het nieuwe rapport een uitgebreidere onderbouwing hoe de taxateur de waarde heeft bepaald.

Wat kost het taxatierapport per 1 juli?


Nog niet alle partijen hebben hun prijzen bekend gemaakt maar hou maar rekening met een minimumbedrag van € 600. Alhoewel er ook taxateurs zijn die een afwachtende houding aannemen en eerst willen zien wat de extra werkzaamheden en dus extra kosten gaan worden
Via Moneywise kun je online een taxatie aanvragen voor € 475. Of deze prijs ook omhoog zal gaan is op dit moment nog niet bekend.

Extra opleiding voor taxateurs


Taxateurs moeten verplicht een extra opleiding doen van 30 uur. De kans is aanwezig dat een aantal taxateurs de eisen aan deze nieuwe rapporten te zwaar vinden en stoppen met het doen van taxaties. Dat kan ook een prijsopdrijvend effect hebben.

Goedkoper alternatief: de Bureauwaardering of desktop taxatie


Tegelijkertijd is het vanaf 1 juli mogelijk om goedkoper en sneller een alternatief taxatierapport te gebruiken in sommige gevallen. Men noemt dit de bureauwaardering op desktop taxatie. Hierbij worden gewerkt met zogenaamde modelwaarde en een taxatie op afstand. De taxateur kan uit verschillende systemen een waarde op vragen en moet daar dan een mening over vormen en verklaren hoe hij aan zijn waarde bepaling komt. Deze manier van taxeren zal niet door banken worden toegestaan voor iedere hypotheek aanvraag. vooralsnog kan de desktoptaxatie alleen gebruikt worden bij een hypotheek tot 90% van de waarde van de woning ( de schuld-marktwaarde verhouding). Omdat de taxateur niet meer de woning hoeft te bezoeken kan de desktop taxatie veel sneller en veel goedkoper. Wat de kosten gaan worden van der desktop taxatie is op dit moment nog niet bekend.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Aad Mostert

23 juni 2021 11:01:36

Wordt er ook een taxatierapport gevraagd als je een stukje overwaarde van je huis wilt opnemen?

reageer op Aad Mostert

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

23 juni 2021 12:00:44

Beste Aad,
Dat ligt er aan. Wil je zoveel mogelijk overwaarde opnemen dan kan het interessant zijn om een taxatie te laten maken. Maar als je weinig overwaarde op wil nemen kan het ook met een WOZ verklaring.
Het hangt af van je situatie en de regels poer bank verschillen ook nog. Daarnaast is er nu veel onduidelijkheid over welke taxatie door welke bank gevraagd gaat worden vanaf 1 juli.
Als je wil overwaarde wil opnemen dan mag je altijd even bellen want er is veel meer mogelijk dan mensen denken.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662