Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Steeds minder startersleningen

Steeds minder startersleningen

vrijdag 04 september 2015 om 12:02:04 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
familiehypotheekEr zijn steeds minder gemeenten die starters op de woningmarkt helpen met een starterslening. Hier zijn vooral jonge starters op de woningmarkt de dupe van. Zij hebben de starterslening in veel gevallen nodig om samen met een hypotheek van een bank een eerste woning aan te kunnen kopen.

De starterslening werd voorheen volledig door het rijk gefinancierd maar sinds de pot van 50 miljoen die hiervoor beschikbaar is leeg is, moet de gemeente die een starterslening wil verstrekken daar steeds meer zelf voor opdraaien. En dat wordt veel gemeenten te kostbaar. Gevolg is dat steeds meer gemeenten de startersregeling stop zetten.

Het stimuleringsfonds SVn, dat de leningen namens de overheid verstrekt, verwacht dat er nog 150 van de 300 gemeenten overblijven die een starterslening aanbieden.

Wat is de starterslening?


Wie voor het eerste een huis koopt kan een extra lening krijgen bovenop de hypotheek. Die extra lening noemt men de starterslening. De starterslening kent een aantal voordelen:

  • De starterslening is een extra lening boven op de hypotheek van de bank. Waar de maximale leensom bij banken de afgelopen jaren steeds lager is geworden is het dus een welkome aanvulling voor het kopen van een eerste woning. Anders zou een jonge koper wel heel veel eigen spaargeld mee moeten nemen voor de aankoop van een woning.

  • Een ander voordeel is dat er de eerste 3 jaar geen rente en aflossing betaald hoeft te worden. Juist voor een starter die nog niet zo’n hoog salaris heeft is dat prettig. Na 3 jaar moet je wel rente en aflossing gaan betalen. Is het inkomen dan nog onvoldoende dan kan je een hertoetsing aanvragen en ga je maandlasten betalen die passen bij je inkomen van dat moment.


De hoogte van de starterslening


De starterslening is bedoeld om het verschil te overbruggen tussen de hoogte van de hypotheek van de bank en het bedrag dat je nodig hebt om de woning te kunnen kopen. Hierbij gaat men uit van een hypotheek op basis van NHG.

De hoogte van de starterslening hangt af van:

  • je inkomen,

  • je eigen vermogen

  • en de voorwaarden van je gemeente.


Welke gemeenten bieden de starterslening nog aan?


Om te zien of jouw gemeente de starterslening aanbiedt, kun je kijken op de website van het SVn. Daar vind je een lijst van alle gemeenten die een Starterslening hebben. Gemeenten mogen zelf beslissen of ze een starterslening aanbieden.  Ook beslist iedere gemeente zelf onder welke voorwaarden de starterslening aangeboden wordt.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662