Hypotheken

Rentemiddeling goedkoper door nieuwe wetgeving

Jeroen Wolfsen dinsdag 02 juli 2019 - bijgewerkt op: 04 juli 2019
Rentemiddeling is per juli 2019 een stuk goedkoper geworden. Banken mogen geen opslag meer in rekening brengen bij rentemiddeling. Banken mogen niet meer kosten in rekening brengen dan dat ze daadwerkelijk mislopen. Een aantal banken rekent al op de nieuwe manier maar er zijn ook banken die (tijdelijk) gestopt zijn met het aanbieden van rentemiddeling. Zou rentemiddeling voor jouw interessant zijn?

Wat is rentemiddeling?
Rentemiddeling is een interessante manier om het rentepercentage op je hypotheek en daarmee je maandlasten te verlagen bij je huidige geldverstrekker. Als je gebruik maakt van rentemiddeling breek je eigenlijk je bestaande rentevastperiode open en spreek je meteen weer een nieuwe rentevastperiode af. Je betaalt wel een boete voor het openbrekenen van je huidige hoge rente. Maar die boete hoef je niet in één keer te betalen. De boete wordt meegenomen in je nieuwe rentepercentage. Je nieuwe rente bestaat dus uit een gemiddelde van je oude hoge rente en nieuwe lagere rente plus de verschuldigde boete. Vroeger telden banken daar nog een opslag bij op van meestal 0,2% maar dat is nu niet meer toegestaan.

Verschillen tussen banken
Banken rekenden op verschillende manieren  het nieuwe rentepercentage voor rentemiddeling uit en dat kon voor een consument een flink verschil betekenen. Een aantal banken rekenen al op de nieuwe manier: Centraal Beheer, Woonfonds, Obvion en ING. ASR heeft aangegeven te stoppen met rentemiddeling omdat ze zich aan het beraden zijn. Nationale Nederlanden en Aegon hebben de opslag laten vervallen. Rabobank, ABN AMRO, Florius ,Moneyou, BLG en SNS  hebben een tijdelijke stop ingevoerd om over te gaan naar het nieuwe systeem.

Rentemiddeling berekenen
Moneywise heeft een handige module waarmee je snel een goede indicatie kunt krijgen van de gevolgen van rentemiddeling voor jouw hypotheek en maandlasten. Reken zelf uit hoeveel jij kunt besparen met rentemiddeling.

De voor - en nadelen van rentemiddeling
Het voordeel van rentemiddeling is dat je meteen een lagere maandlast hebt, zonder dat je een hoge boeterente uit eigen middelen hoeft te betalen. Verder blijf je bij dezelfde bank en maak je dus geen kosten voor een taxatie en een notaris. Tot slot kies je een nieuwe rentevastperiode waardoor je rente weer langere tijd vaststaat en je zekerheid hebt over de maandlasten in de komende jaren.

Het nadeel van rentemiddeling is voor een deel verholpen door de nieuwe wet waarbij de extra opslag verboden is. Toch is het niet zo dat rentemiddeling altijd de goedkoopste optie is. De nieuwe rente waarmee gemiddeld wordt is misschien niet de scherpste rente in de markt. Met andere woorden een nieuwe hypotheek bij een andere bank is gewoon goedkoper. Maar dan moet je wel kosten maken voor de notaris, taxatie en hypotheekadvies . En je moet de boeterente kunnen betalen als die van toepassing is.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.971 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube