Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Rentemiddeling bij Rabobank vanaf 1 juli 2016 mogelijk

Rentemiddeling bij Rabobank vanaf 1 juli 2016 mogelijk

woensdag 13 april 2016 om 10:44:30 Jeroen Wolfsen 4 reacties
raboDe Rabobank heeft aangegeven dat het vanaf 1 juli 2016 mogelijk is om gebruik te maken van rentemiddeling. Klanten van de Rabo met een hypotheek op vaste rente kunnen deze dan openbreken en omzetten naar een hypotheek met een lagere rente. Goed nieuws voor Raboklanten omdat ze nu kunnen profiteren van een lagere rente zonder dat ze de portemonnee moeten trekken om een bedrag aan boete rente te betalen.

Berekeningsmethode rentemiddeling
De Rabobank rekent de bij rentemiddeling met het gewogen gemiddelde van de actuele marktrente en de vaste rente die je nu betaalt. Daarboven op rekent men 0,2% voor de kosten die men maakt om de bestaande renteafspraak open te breken.

Administratiekosten
Daarnaast rekent de Rabobank administratiekosten voor het openbreken van de rente. Die zijn gestegen van € 250 naar € 350.

Voorbeeld rentemiddeling Rabobank
Joost heeft een hypotheek bij de Rabo met een rente van 5,4%. De rente staat nog 3 jaar vast. De rente voor een nieuwe hypotheek op basis van 10 jaar vast is op dit moment 2,8%.  Als Joost kiest voor rentemiddeling gaat hij bij de Rabo voor de komende 10 jaar 3,8% betalen. Dit is het gewogen gemiddelde van de lopende rente van 5,4 procent en de actuele marktrente van 2,8 procent, plus een opslag van 0,2 procent. Joost heeft dus direct lagere maandlast en betaalt geen boeterente.

Zou Joost wel de boetrente uit eigen zak kunnen en willen betalen dan kan meteen kunnen overstappen op 10 jaar vaste rente van 2,8 procent. Maar in dat geval kan Joost ook terecht bij een andere bank die een veel lagere rente biedt. Hij moet dan wel naar de notaris omdat hij een nieuwe hypotheek afsluit.

Wil je weten of rentemiddeling interessant is voor je?
MoneyWise kan je helpen met het uitzoeken of rentemiddeling verstandig is. We adviseren je over je mogelijkheden en vertellen je of het interessant is om gebruik te maken van rentemiddeling of dat je beter kunt kiezen voor een boeterente. En natuurlijk kijken we of je misschien bij een andere geldverstrekker nog veel goedkoper uit bent. Want het is zeker niet zo dat rentemiddeling altijd de beste optie is.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Jongmans

27 mei 2016 7:04:09

Op 31-01-2017 loopt onze rentevaste periode van 10 jaar af.We hebben n rente van 5,4%. Is rentebemiddeling n optie en wat zijn de onkosten?Hypotheek loopt bij de Rabobank.

reageer op Jongmans

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

27 mei 2016 8:58:11

Geachte heer of mevrouw Jongmans,
De Rabobank werkt alleen met eigen adviseurs. Ik kan als onafhankelijk adviseur helemaal niks doen op opvragen bij hen. Ik kan u wel richting geven bij de mogelijkheden die u heeft. U kunt na 1 juli een rentemiddelingsvoorstel opvragen bij de rabo. Maar u moet op 1 januari een nieuwe rentevast periode afsluiten. En ik zou wachten op dat moment. Dan heeft u geen kosten voor de rentemiddeling die de bank rekent en u bent ook vrij om over te stappen naar een andere aanbieder als dat goedkoper blijkt te zijn. En die kans is groot want de rabo is op dit moment gewoon iet de scherpste aanbieder. Om en nabij 3 maanden voor het aflopen van uw rentevast periode krijgt u als het goed is een voorstel van de rabo. Dat is het moment om in actie te komen en dan kijken we graag met u mee naar het aanbod van de rabo en kunnen dan zien of overstappen een optie is. Daarbij kijken we met een frisse blik naar de uw hypotheekconstructie en zullen u ook eventuele verbeteringen adviseren als die mogelijk zijn. U ontvangt dan een rapport waaruit blijkt of het verstandig is om te blijven bij de rabobank of dat het voordeel oplevert om over te stappen of de hypotheek aan te passen. De kosten voor een compleet nieuwe hypotheek bedragen bij MoneyWise eenmalig € 950. Dat is inclusief alle benodigde verzekeringen.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

e.olierook

17 juni 2016 21:15:03

ik heb een hypotheek van 20 jaar vaste rente van 5,2%, deze loopt nog 11,5 jaar. Is rentemiddeling aan te bevelen

reageer op e.olierook

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

17 juni 2016 21:39:53

Geachte heer of mevrouw Olierook,
Met een rente van 5,2% betaalt u op dit moment een fors hogere rente dan de huidige rente voor bijvoorbeeld 10 of 15 jaar vast. Als u nu een hypotheek zou moeten sluiten en u zou gebruik kunnen maken van NHG dan zou u voor 10 jaar 1,84% betalen en voor 15 jaar 2,3%. Als u niet voor NHG in aanmerking komt ligt de rente ongeveer rond de 2,5% voor 10 jaar en 3% voor 15 jaar vast.
Dus besparen lijkt zeker mogelijk. Alleen kunt u niet zomaar uw rentecontract openbreken. U heeft tenslotte getekend voor 20 jaar en moet nog 11,5 jaar. De bank laat u alleen gaan als u een boete betaald. Als u gebruik maakt van rentemiddeling betaalt u die boete eigenlijk ook. Alleen hoeft u die niet uit uw eigen zak te betalen. De bank verdient de boete terug door een opslag op de rente op uw tarief te zetten. Hoe die rekensom werkt, kunt u lezen in mijn andere artikel over rentemiddeling.
Voor rentemiddeling geldt dat u altijd een berekening kan opvragen bij uw bank. Alleen aan de hand van de echte berekening kun je zeggen of het interessant is. Ik verwacht wel dat u voor een lagere rente in aanmerking komt. Maar als u een spaarhypotheek of bankspaarhypotheek heeft zal het effect in maandlasten heel klein zijn. Maar onderzoeken en opvragen is altijd verstandig!
Maar let op: de echte vraag is eigenlijk anders. Als u zeker wilt zijn dat u de beste keuze maakt moet u rentemiddeling naast andere opties zetten zoals boeterente betalen of zelfs compleet oversluiten van de hypotheek. Alleen als ook dat is meegenomen in het verhaal kun je echt er iets over zeggen.
Als u hier een onafhankelijke second opinion over wilt hebben, dan helpen we u graag. Dat kan voor eenmalig € 89.
Neem dan even contact met ons op.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662