Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Problemen met het leenstelsel voor studenten

Problemen met het leenstelsel voor studenten

dinsdag 14 mei 2019 om 09:35:35 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
berekenenSinds 2015 ontvangen studenten geen basisbeurs meer maar moeten ze lenen voor hun studie.  Studenten kunnen tegen een hele lage rente lenen en moeten deze lening in 35 jaar aflossen. Er ontstaat steeds meer kritiek op het leenstelsel en dat is niet onbegrijpelijk als je kijkt naar de stijging van het gemiddelde bedrag dat studenten lenen over de afgelopen jaren en de problemen die ontstaat als er afgelost moet worden.  Een op de 5 studenten is inmiddels een wanbetaler. En zo'n 20.000 leningen met een totale waarde van € 76 miljoen zullen niet worden terugbetaald omdat de studenten onvindbaar zijn. Je kan dus stellen dat er een paar dingen niet goed gaan met het leenstelsel. En dat begint de politiek ook te zien. Groenlinks, één van de bedenkers van het leenstelsel, geeft nu zelf ook aan dat het systeem niet werkt.

Aflossen studielening
Als je bent afgestudeerd moet de lening binnen 35 jaar worden terugbetaald. De verplichting om af te lossen start zodra je het minimumloon of meer gaat verdienen. Je mag 5 keer een aflossing overslaan zodat de maximale aflosperiode 40 jaar bedraagt.

Rente op studielening gaat omhoog
Op dit moment is die rente 0% en gekoppeld aan de rente voor 5 jarige staatsleningen. Vanaf 2020 gaat de rente gekoppeld worden aan de rente voor 10 jaar. Het gevolg is dat de rente omhoog zal gaan. Het gemiddelde bedrag dat studenten lenen bedraagt € 21.000. Door de renteverhoging zullen ze nog eens € 5.000 extra moeten aflossen.

Update 29-05-2019: Geen renteverhoging
Het lijkt er op dat de politiek geen groen licht gaat geven voor deze renteverhoging. Goed nieuws voor studenten dus!

Huis kopen met een studielening
Een huis kopen is er voor veel afgestudeerden niet meer bij. In veel regio's zijn de prijzen al te hoog maar een student die een fikse studielening aan de broek heeft staat sowieso al met 2-0 achter. Een studieschuld van € 20.000 betekent namelijk dat je zo'n € 25.000 minder kan lenen. Wil je met zijn tweeën een huis kopen en heb je allebei een studielening dan loopt het gat al snel op naar € 50.000. En aangezien er toch al meer eigen geld nodig is om huis te kopen,  is het voor veel afgestudeerden onmogelijk om een huis te kunnen kopen. Het vervelende is dat ze vaak meer kwijt zijn aan een huurhuis dan een koophuis. Maar door de studielening zit kopen er niet in omdat men niet het gewenste bedrag aan hypotheek kan lenen.

Studielening verzwijgen
Het gevolg is dat veel studenten hun studielening proberen te verzwijgen. Niet verstandig. Als de bank er achter komt heb je een probleem. en banken zijn ook niet gek. Steeds vaker zien we dat banken bij het beoordelen van een hypotheekaanvraag een kopie van de betaalrekeningen opvragen. En dan blijkt al snel dat er een lening bij het DUO loopt.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662