Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Politieke partijen en de hypotheekrenteaftrek. Wat betekent jouw stem?

Politieke partijen en de hypotheekrenteaftrek. Wat betekent jouw stem?

donderdag 04 maart 2021 om 20:41:56 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
shutterstock_1923788879De hypotheekrenteaftrek is al jaren een heikel punt in Den Haag. Het leek er jaren op dat elke politieke partij er wel van af zou willen maar niemand de eerste stap durfde te zetten. Afschaffen maakt wonen voor immers duurder en dat zou wel eens stemmen kunnen kosten.
Inmiddels zijn er partijen die heel duidelijk zijn over de renteaftrek. In dit artikel lees je wat politieke partijen willen met de hypotheekrente en wat hun plannen voor de woningmarkt zijn. Misschien handig om te weten als je gaat stemmen op 17 maart.
Bij Moneywise zijn we naar onze klanten voor hypotheekadvies in ieder geval al duidelijk: Ga uit van de bruto maandlasten en kijk niet teveel naar de netto maandlasten. De hypotheekrente aftrek ligt onder vuur.

We hebben de plannen van de partijen voor je op een rijtje gezet:

VVD
In het verkiezingsprogramma staat niets over de renteaftrek. Op de website van de VVD staat dat de VVD de aftrek  heel geleidelijk wil afbouwen, zodat er straks één tarief is. Op die manier zorgt de VVD ervoor dat de hypotheekrenteaftrek ook in de toekomst kan blijven bestaan. De opbrengst daarvan geven ze terug, door de inkomstenbelasting omlaag te brengen. Onder aan de streep gaan huiseigenaren er hierdoor dus niet op achteruit.

CDA
In het verkiezingsprogramma komt het woord hypotheekrente niet voor. Op de website lezen we: CDA is voorstander van de hypotheekrenteaftrek, omdat het bezitsvorming bevordert. Als onderdeel van de hervorming van het belastingstelsel naar een vlaktaks worden alle aftrekposten aangepast. Dit kabinet verlaagt het percentage waartegen hypotheekrente mag worden afgetrokken in stappen van 3 procentpunt totdat het basistarief in het nieuwe belastingstelsel is bereikt. De budgettaire ruimte die hierdoor ontstaat wordt volledig gebruikt om de eigenwoningbezitters te compenseren door verlaging van het eigenwoningforfait.

D66
Het verkiezingsprogramma van D66: We bouwen de hypotheekrenteaftrek volledig af. In ruil verlagen we de inkomstenbelasting. Daarmee vervallen de eisen voor hypotheken die vanuit de renteaftrek gelden, zoals de maximumduur van 30 jaar en volledige aflossing. Kopers kunnen daardoor in 35 of 40 jaar aflossen en 50 procent van de woningwaarde aflossingsvrij lenen, waardoor ze lagere maandlasten hebben. Ook moet het makkelijker worden om weer bij te lenen na een eerdere aflossing.

ChristenUnie
In het verkiezingsprogramma lezen we niks over de hypotheekrenteaftrek. Op de site van de ChristenUnie staat het heilige huisje van de hypotheekrenteaftrek zal worden afgebouwd.

PVDA
Ook in het verkiezingsprogramma van de PVDA staat niks over hypotheekrenteaftrek. Op de site lezen we de plannen: De hypotheekrenteaftrek wordt langzaam afgebouwd. Daar nemen we ruim de tijd voor. Het is nu een goed moment, omdat de hypotheekrente laag is. We verlagen tegelijkertijd het eigenwoningforfait. Het wordt weer mogelijk om tot 50 procent van de hypotheek af te lossen om te voorkomen dat er te veel geld vast gaat zitten in het eigen huis. De betalingstermijn voor hypotheken verlengen we van 30 naar 40 jaar. De maandlasten kunnen hierdoor zelfs lager zijn.

GroenLinks
Duidelijk tekst in het verkiezingsprogramma van GroenLinks: We bouwen de hypotheekrenteaftrek versneld af en zorgen dat middeninkomens daar niet onevenredig door worden geraakt. We schaffen de belastingvrije 100.000 euro die rijke ouders aan hun kinderen kunnen schenken (de ‘jubelton’) af. De bestaande belasting op het eigen huis, het eigenwoningforfait, bouwen we in gelijke mate met de hypotheekrenteaftrek af. Periodieke betalingen voor erfpacht van de grond zijn niet meer aftrekbaar.

SP
In het verkiezingsprogram staat dat de hypotheekrenteaftrek ooit bedoeld was om mensen met een laag inkomen een huis te kunnen laten kopen. Inmiddels is het een subsidie voor de rijken. Voor hypotheken tot aan 350.000 euro blijft alles hetzelfde. Daarboven  wil de SP de renteaftrek beperken. Mensen die een woning kopen of verbouwen moeten  worden beschermd tegen wanprestaties, door middel van een garantie.

Partij voor de dieren
Uit het verkiezingsprogramma: Hypotheekrenteaftrek blijft mogelijk tot een bedrag van 350.000 euro. De hypotheekrenteaftrek voor bedragen daarboven wordt stapsgewijs afgeschaft. Tegelijkertijd wordt ingezet op wonen weer betaalbaar maken, Het moet makkelijker worden een hypotheek af te sluiten met meer dan twee mensen, en dit moet bij alle hypotheekverstrekkers kunnen.

FvD
Het FvD schrijft in haar programma: Geen verdere afbouw hypotheekrenteaftrek. Vindt die toch plaats, dan moeten huiseigenaren worden gecompenseerd. Studieschuld mag nooit worden meegerekend met hypotheekaanvraag. Afschaffen ‘Eigenwoningforfait’ bij volledige aflossing hypotheek (terugkeer wet Hillen).

SGP
De SGP schrijft in haar verkiezingsprogramma opmerkelijk veel over de hypotheekrenteaftrek en de eigen woning. De belangrijkste punten:
De SGP staat positief tegenover een versnelde afbouw of een versobering van de hypotheekrenteaftrek. Deze aftrek heeft, naast voordelen voor eigenwoningbezitters, helaas ook een verstorende werking op de woningmarkt als geheel, zoals hogere huizenprijzen en hogere schulden. Het is van groot belang dat een eventueel versnelde afbouw of versobering van de hypotheekrenteaftrek geen grote nadelige financiële gevolgen (als gevolg van een hogere belastingdruk) heeft voor eigenwoningbezitters met een hypotheekschuld. Er dienen daarom passende, lastenverlichtende maatregelen genomen te worden, zoals het afschaffen van het eigenwoningforfait en het verlagen van belastingtarieven. Het uitgangspunt blijft dat eigenwoningbezit wordt bevorderd.  De versobering van de hypotheekrenteaftrek kan bijvoorbeeld ingevuld worden door deze aftrek alleen voor starters beschikbaar te stellen. Of door de aftrek tot een maximumbedrag mogelijk te maken, bijvoorbeeld tot de NHG-grens van 325.000 euro. Hierdoor kan de aftrek doelgerichter en effectiever ingezet worden.  Om starters een betere positie op de woningmarkt te geven is bouwsparen een effectief middel. Hierdoor dalen de hypotheeklasten en wordt sparen voor een eerste woning gestimuleerd.

Denk
'Een rentevrije hypotheek voor iedereen beschikbaar!' Dat staat met grote letters op het verkiezingsprogramma van Denk. Denk wil dat een huis voor iedereen bereikbaar is. Om religieuze redenen kun veel mensen nu niet een hypotheek afsluiten omdat ze geen rente mogen betalen.
Verder moet de hypotheekrente versneld en verregaand ontmanteld worden voor dure woningen.

50Plus
Bij 50Plus staat nergens, niet in het programma en niet op de website, iets over de hypotheekrente en de eigen woning.

PVV
De PVV is duidelijk: handen af van de hypotheekrenteaftrek, staat er in het programma. En er moeten meer koopwoningen komen. Daar blijft het bij qua informatie
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662