Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Online bieden op je koopwoning via Funda

Online bieden op je koopwoning via Funda

maandag 11 september 2017 om 19:23:58 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
huis te koopVanaf september 2017 kan je bij een 40-tal makelaars in het land online bieden op woningen die op Funda meedeoen aan de pilot 'Online Bieden'. Heb je een woning gezien die je graag zou willen kopen en deze woning doet mee aan de pilot 'Online Bieden' dan kun je dus een bod uitbrengen via een online bedieningssysteem op Funda.


Hoe werkt online bieden
Voordat je kan bieden moet je je eerst registreren op Funda. Dat gaat natuurlijk online maar je zult jezelf daarna wel moeten legitimeren bij een van de 40 makelaars die meedoen aan deze pilot. Nadat dit gebeurt is wordt je account geactiveerd en kun je aangeven op welke woning je online wil bieden.

Je kan niet op alle woningen online bieden
Je kunt alleen online bieden op een woning als 'Online Bieden' door de verkopers aangeboden wordt als dienst. Dat kan dus niet op alle woningen maar alleen op de woningen die meedoen aan de pilot 'Online Bieden'. Bieden gebeurt anoniem, dat wil zeggen andere bieders kunnen jouw gegevens niet zien.
Op de site geeft de verkoper aan wat de startprijs is en wat de voorwaarden zijn, bijvoorbeeld de datum waarop het huis kan worden overgedragen en andere belangrijke zaken. Ook vind je daar alle belangrijke info over de woning.

Online bod onder voorwaarden
Als potentiële koper kun je ook voorwaarden aan je bod meegeven. Je kunt maximaal 5 ontbindende voorwaarden aan je bod toevoegen. Zo kun je kiezen uit een voorbehoud voor het verkrijgen van een financiering, een voorbehoud voor bouwkundige keuring en een voorbehoud verkoop eigen woning. En je kunt nog eigen voorwaarden opgeven bij je bieding. Je moet ook aangeven of je akkoord gaat met de door de verkoper genoemde passeerdatum waarop de woning daadwerkelijk van eigenaar verwisselt.

Het biedsysteem
Er wordt geboden per opbod. Er wordt bij de betreffende woning een startprijs aangegeven, waar vanaf geboden kan worden. Deze startprijs kan afwijken van de prijs die je op Funda hebt gezien. Je krijgt een bepaalde termijn de tijd om te bieden. Biedt iemand meer dan kun je dat zien en besluiten of je ook meer wilt bieden.

De verkoper bepaalt samen met zijn makelaar hoe lang er geboden kan worden. Dat kan een vrij korte termijn zijn van slechts een paar uur. Maar het kan ook langer zijn, een dag of meerdere dagen.

Vrij van gunning
De verkoper is niet verplicht het hoogste bod te accepteren. Een bod bestaat uit een bedrag dat men wil betalen maar ook de voorwaarden. Als een koper de voorwaarden belangrijk vindt kan hij besluiten met een lager bod in zee te gaan. Je kunt je bijvoorbeeld voorstellen dat de eerdere genoemde passeerdatum belangrijk is. De verkoper kan zelfs besluiten op geen enkel bod in te gaan.

Wanneer is je bod bindend?
Je bod is pas bindend als zowel de verkoper en jij als koper jij de koopovereenkomst getekend hebben. Dat is dus precies hetzelfde als bij een normale koopprocedure. De wettelijke bedenktermijn van 3 dagen gaat ook pas om dat moment in.

Online bieden, online hypotheek
Online bieden op je huis is een nieuwe ontwikkeling op de woningmarkt. Wij verwachten dat er in de toekomst veel meer makelaars mee gaan werken en er meer woningen worden gekocht waarop online is geboden. Dat zien we ook terug online hypotheken. Dacht men een paar jaar geleden nog dat niemand online een hypotheek zou willen regelen, tegenwoordig zijn er steeds meer mensen die zich realiseren dat je voor goed hypotheekadvies de deur niet uit hoeft. Op Moneywise.nl kun je zelf ervaren hoe makkelijk en goed online hypotheekadvies is.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662