Hypotheken

Nieuws over de woning- en hypotheekmarkt

Jeroen Wolfsen woensdag 01 juli 2015 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
De prijzen voor koopwoningen zijn in mei 2015 gestegen met 2,6% t.o.v. de prijzen voor woningen in mei 2014. Dat de vraag naar woningen toeneemt zien we ook aan het aantal verkochte woningen. In mei 2015 zijn er 7% meer woningen verkocht dan in 2014. Het herstel op de woningmarkt lijkt zich door te zetten. De lage hypotheekrente helpt de woningmarkt eindelijk weer de goede kant op gaan.

Veel hypotheek aanvragen in mei en juni

De afgelopen twee maanden is er een heel duidelijke stijging te zien in het aantal hypotheekaanvragen. Gemiddeld worden er zo’n 5.000 tot 6.000 nieuwe hypotheken afgesloten per week. Dit zijn niet allemaal hypotheken voor een nieuwe woning, ook mensen die hun hypotheek oversluiten in verband met de lage rente zitten in deze groep. Maar de laatste twee weken liepen de aanvragen op tot meer dan 11.000 per week. Meerdere banken liepen dan ook over en konden het werk eigenlijk niet goed aan.

Minder hypotheek vanaf  juli 2015

De drukte is voor een deel te verklaren door de lage rente maar nog veel belangrijker is zijn de veranderingen die vanaf 1 juli van kracht zijn. Per die datum zijn de toetsnormen voor een hypotheek weer veel strenger geworden en is de leencapaciteit voor veel mensen flink achteruit gegaan. Een echtpaar met een gezamenlijk inkomen van rond de € 50.000 kan vanaf 1 juli ongeveer € 25.000 minder lenen.

Voor veel mensen die bezig waren om een huis te kopen was er dus een goede reden om haast te maken en te zorgen dat ze de hypotheekofferte voor 1 juli binnen hadden. Als men later passeert bij de notaris is dat geen probleem, het ging echt om de datum voor de offerte aanvraag. Die datum was bepalend voor de maximale hypotheek die men nog kon krijgen.

Hypotheek oversluiten

Ook als men de hypotheek wou oversluiten naar een andere bank om te kunnen profiteren was het belangrijk om de afgelopen maanden haast te maken. Want ook voor het oversluiten van de hypotheek zijn de leennormen gewijzigd. Daar komt nog bij dat de rente weer langzaam aan het stijgen is.

De meest gekozen hypotheek

We zien dat meer dan 57% van de hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt gesloten. Ondanks de kosten voor NHG blijft dit interessant door de veel lagere rente. Ongeveer 42% van de hypotheken wordt gesloten met een rentevast periode van 10 jaar. En 60% van de hypotheken zijn annuiteitenhypotheken.

nhg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

rentevast

 

 

 

 

 

 

 
annuuiteit

 
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.955 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube