Hypotheken

Nieuwe auto met private lease? Zeg maar dag tegen een hypotheek!

Jeroen Wolfsen maandag 07 november 2016 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Steeds meer mensen schaffen een nieuwe auto aan op basis van private lease. Private lease is populair omdat je niet in een keer een fors bedrag hoeft te betalen voor de aankoop van een nieuwe auto maar een aantrekkelijk bedrag per maand betaald. En soms zitten alle kosten zoals onderhoud en verzekering daar zelfs bij in. Je rijdt tegenwoordig al een nieuwe fiat 500 voor slecht €219 per maand en een Golf voor € 299. Het is dus niet gek dat steeds meer mensen kiezen voor deze vorm.

Private lease is een lening
Maar een auto op basis van private lease is hetzelfde als een normale lening. En deze wordt dus ook geregistreerd bij het BKR. Het BKR legt alle leningen die men sluit vast en houdt bij of iemand betaalachterstanden heeft gehad. Het bedrag dat je open hebt staan als lening bij het BKR heeft invloed op de hoogte van de hypotheekbedrag dat je kunt lenen.

Welk bedrag aan private lease houdt BKR rekening mee
Het maandbedrag dat je voor private lease betaald, bestaat uit twee delen. De rente die je betaald voor de lening en de kosten voor onderhoud, reparatie, verzekeringen etc, die ook in het maandbedrag zitten. Het bedrag waar BKR meer rekent bedraagt 65% van de waarde van het contract. Stel dat je 36 maanden lang € 400 per maand betaalt dan is de waarde van het contract in het totaal € 14.400. Van dit bedrag wordt 65%, ofwel € 9.360,- geregistreerd bij het BKR als lening.

Wat betekent dit voor de hoogte van het hypotheekbedrag dat je kan lenen
Banken hebben afgesproken wat je maximaal mag lenen bij een bepaald inkomen. Hierbij houden ze rekening met de lasten die je moet betalen voor een lening. En voor die lasten rekenen ze met een vast percentage van 2% van de lening. Het bedrag dat je maandelijks kunt missen aan hypotheeklasten moet hier mee verlaagd worden. En dat heeft grote gevolgen voor het maximale bedrag dat je kunt lenen.

Voorbeeld
Erik en Miranda huren al jaren een appartement maar dat wordt nu er kinderen zijn te klein. Ze hebben een mooie ruime woning gezien voor een koopprijs van € 225.000. Erik verdient op jaarbasis € 35.000 en zijn vrouw Miranda werkt parttime en verdient €15.000. Als we rekening houden met een rente van 1,8% voor 10 jaar vast kunnen zij € 237.467 lenen. Genoeg om het huis te kunnen kopen.
Zij hebben een mooi Volkswagen golf uitgezocht op basis van private lease. Ze betalen hiervoor € 360 per maand gedurende 4 jaar. Dit levert hun een lening op van 11.232 op die wordt in geschreven bij BKR. Hierdoor kunnen ze geen €237.467 meer lenen maar komen ze op een maximale hypotheek uit van € 174.915. Ze kunnen dus
€ 62.552 minder lenen door de private lease deal met hun nieuwe auto. Hierdoor kunnen ze de overstap naar de door hun gewenste nieuwe woning niet maken.

Kortom, heb je verhuisplannen en wil je binnenkort een hypotheek afsluiten. Denk dan even goed na of het handig is om dan een auto aan te schaffen op basis van private lease.

In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.462 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube