Hypotheken

NHG grens in 2023 naar € 405.000. Goed nieuws voor kopers

Jeroen Wolfsen geschreven op donderdag 13 oktober 2022 om 14:19:06
In 2023 stijgt het bedrag voor een hypotheek die onder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) valt naar  € 405.000. Dat is goed nieuws voor kopers die een huis willen kopen tot dat bedrag. De NHG grens was in 2022 nog € 355.000 en door de prijsstijgingen van de afgelopen jaren kwamen steeds minder woningen in aanmerking voor NHG. Met de verhoogde NHG grens en de prijsdalingen die er nu aan zitten te komen, kunnen meer mensen kopen met NHG.

Wat zijn de voordelen van een hypotheek met NHG?

Als je een huis koopt en je kunt een hypotheek afsluiten onder NHG weet je zeker dat je nooit meer leent dan op basis van je inkomen verantwoord is. Maar natuurlijk kan er altijd iets gebeuren waardoor de maandlasten van je hypotheek onbetaalbaar worden. Denk aan ontslag of een scheiding. Als je je huis moet verkopen en je blijft met een restschuld achter dan neemt de stichting waarborgfonds Eigen Woning (de organisatie achter NHG) deze restschuld over. Dat geeft jouw zekerheid maar de bank ook. En daarom is de hypotheekrente op een hypotheek met NHG flink lager dan op een hypotheek zonder NHG. Het scheelt al snel een 0,5%. Door de lagere rente heb je lagere maandlasten en kun je ook iets mee lenen. NHG geeft dus zekerheid maar biedt je door de lagere rente ook meer kans op de woningmarkt.

Is NHG gratis?

Nee, je moet een eenmalig bedrag betalen om in aanmerking te komen voor NHG. Dat noemt men de borgtochtprovisie. Deze bedraagt 0,6% van het hypotheekbedrag en dat blijft ook in 2023 het percentage. Als je een huis koopt van € 400.000 betaal je dus eenmalig € 2.400. Deze kosten zijn aftrekbaar van de inkomsten belasting. Omdat je al snel 0,5% aan rente bespaart, verdien je deze eenmalige kosten snel terug. Gedurende de gehele looptijd van de hypotheek op je woning bespaar je ieder jaar op de rente.

Energiebesparende voorzieningen en NHG: dan is de NHG grens € 429.300

Als je een huis koopt en je gaat energiebesparende voorzieningen aanbrengen kun je nog meer lenen dan € 405.000. Voor een huis met energiebesparende voorzieningen gaat de kostengrens voor NHG omhoog naar € 429.300 in 2023. Je hebt dus een lage rente en je kunt € 24.300 extra lenen om je huis energiezuinig te maken. En dat is met de huidige energieprijzen natuurlijk de moeite waard.

Zijn er ook nadelen aan NHG?

Eigenlijk niet, dus de hypotheekadviseurs van Moneywise adviseren eigenlijk altijd een hypotheek onder NHG als je daarvoor in aanmerking komt. Maar er zijn wel spelregels waar je rekening mee moet houden. Zo kun je onder NHG alleen een aflossingsvrije hypotheek sluiten als je overgangsrecht hebt. Dat betekent in de praktijk dat je voor 3-12-2012 een lopende hypotheek moest hebben. Dat bedrag kun je weer lenen als aflossingsvrije hypotheek voor je nieuwe huis (tot 50% van der waarde van je nieuwe huis). Koop je nu voor het eerst een huis dan kun je dus geen aflossingsvrije hypotheek onder NHG afsluiten. Je moet een lineaire of annuïteitenhypotheek afsluiten onder NHG. Je hebt wel het voordeel dat de rente op zo'n hypotheek aftrekbaar is van de inkomstenbelasting. En nu de rente wat hoger staat is dat zeer interessant want je netto maandlast is daardoor lager.

 

Kijk ook naar het filmpje op omroep Flevoland waar ik dit nogmaals uitleg.

 
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.936 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube