Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Moneywise in Elsevier over voorwaarden familielening

Moneywise in Elsevier over voorwaarden familielening

vrijdag 10 mei 2019 om 10:38:49 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
elsevierJeroen Wolfsen van Moneywise beantwoordt regelmatig vragen van lezers van het weekblad Elsevier. Deze week weer een vraag over de familielening:

Wij willen onze dochter en schoonzoon 20.000 euro lenen om de voorgevel van hun huis te isoleren. Er rust al een normale hypotheek op hun huis. Nu lazen wij in de krant een artikel over een familielening. Keurt de Belastingdienst dat ook goed voor deze lening? En kan zo’n constructie binnen de familie worden geregeld of is er een notaris nodig?

Het antwoord:

Als uw kinderen geld lenen via een familielening voor woningverbetering dan is de rente van deze lening voor hun aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Er is sinds 2013 wel een tweede voorwaarde en dat is dat er jaarlijks moet worden afgelost op deze lening. Het meest logisch en makkelijk is dat de lening gelijkmatig (lineair) wordt terugbetaald in 30 jaar. U kunt het bedrag aan uw kinderen uitlenen tegen een hoge rente, die zij vervolgens af kunnen trekken van de inkomstenbelasting. Deze rente die u ontvangt is voor u onbelast. Omdat u een hoge rente ontvangt kunt u de ontvangen rente (of een deel ervan) onbelast terugschenken aan uw kinderen. Op die manier heeft de belastingdienst meebetaald aan de rente voor uw kinderen. Het uitgeleende geld valt voor u gewoon in box 3 als vermogen. Tot slot, u hoeft niet naar de notaris voor een familielening. Zijn er meerdere kinderen dan kan het echter wel verstandig zijn om naar de notaris te gaan.

Wilt u advies advies over de familiehypotheek? Neem dat contact op met één van onze adviseurs. Dit is gratis en vrijblijvend.

 
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons