Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Moneywise in Elsevier over gevolgen schenking voor maximale hypotheeklening

Moneywise in Elsevier over gevolgen schenking voor maximale hypotheeklening

vrijdag 27 januari 2017 om 17:16:49 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
elsevierIn de rubriek lezersvragen van het blad Elsevier geeft Jeroen Wolfsen van MoneyWise antwoord op vragen van lezers over financiën. Deze week een vraag over de gevolgen van een papieren schenken onder schuldigerkenning voor het verkrijgen van een hypotheek.

 

De vraag:
Ik overweeg om mijn kinderen enkele jaren achtereen op papier een schenking van 5000 euro te doen (dus schenken en meteen teruglenen). Daarnaast willen mijn vrouw en ik misschien kleiner gaan wonen. We hebben dan een nieuwe hypotheek nodig voor deze (weliswaar kleinere) woning en het eventuele opknappen daarvan. Is de schuld die ik aanga bij onze kinderen voor de papieren schenking van belang bij het verkrijgen van een nieuwe hypotheek? Kan het zijn dat ik door deze schuld aan de kinderen geen of minder hypotheek kan krijgen?

H.E., Oirschot

Het antwoord:
Bij het aanvragen van een hypotheek dient u aan te geven of u ook andere schulden heeft. De schuld die ontstaat door een schenking op papier valt hier ook onder. De schuld die voortkomt uit een papieren schenking staat niet geregistreerd bij het BKR. Maar de schuld kan wel blijken uit uw aangifte inkomstenbelasting. Daarin staat immers uw box 3 vermogen en die mag verminderen met eventuele schulden.

De bank kan bij het bepalen van de maximale hypotheek rekening houden met deze schuld. De bank verlaagt het beschikbare maandinkomen dat beschikbaar is voor het betalen van de hypotheek met 2% van de schuld. Een schuld van € 10.000 verlaagt het maximale hypotheekbedrag dat u kunt lenen met  ongeveer € 50.000.

Als u op het moment van aanvragen van de hypotheek nog geen schenking heeft gedaan en er dus nog geen schuld is, heeft dat geen invloed op uw maximale hypotheek. De schulden die in de toekomst ontstaan, hebben dus geen gevolgen op de maximale lening. U doet er dus verstandig aan om eerst een ander huis te kopen en de hypotheek te regelen. U kunt dan later alsnog besluiten om te gaan schenken. Wel is het belangrijk dat u de rente die u moet gaan betalen over de schuld als gevolg van de papieren schenking daadwerkelijk op kan brengen. U moet hier dus zelf wel rekening mee houden in uw uitgavenpatroon.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662