Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Moneywise in Elsevier over de familliehypotheek

Moneywise in Elsevier over de familliehypotheek

vrijdag 26 januari 2018 om 08:57:55 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
elsevierIn de rubriek lezersvragen van het blad Elsevier geeft Jeroen Wolfsen van MoneyWise antwoord op vragen van lezers over financiën. Deze week een vraag over de familliehypotheek.

Om onze zoon in staat te stellen een huis te kopen willen wij onze hypotheek verhogen met € 85.000,= en dit bedrag aan hem doorsluizen als schenking ( de overwaarde van ons huis laat dit toe).
Is het dan desondanks toch mogelijk de maandelijkse lasten voor onze extra hypotheek terug te vorderen van onze zoon? En zo niet, wat is dan een alternatieve optie?
En wat heeft dit voor consequenties voor de belastingen?
R.H., AmsterdamHet antwoord
U hebt in principe 2 mogelijkheden om u zoon te helpen met de financiering voor een woning. Schenken of lenen. Als u wil schenken dan kan dat tot een bedrag van € 100.000 zonder dat er sprake is van schenkbelasting. Schenken kan tot hij 40 wordt. Omdat hij over de schenking natuurlijk geen rente hoeft te betalen, heeft hij over dat deel geen maandlasten.

De 2e optie is om hem geld te lenen voor de aanschaf van zijn huis. Dat geld hoeft niet van uw spaarrekening te komen maar mag u, zoals u zelf al bedacht heeft, ook zelf lenen als hypotheek. U leent uw geleende geld aan uw zoon door. U moet dan rente betalen aan de bank maar hij moet ook rente betalen aan u. De rente voor u is niet aftrekbaar. De rente die uw zoon aan u betaald is wel aftrekbaar omdat hij wel een eigen huis ervoor koopt. Als u ervoor zorgt dat uw zoon een relatief hoge rente betaald, ontstaat er een belastingvoordeel. De fiscus betaalt immers mee aan de rente die uw zoon aan u betaald. De fiscus accepteert een rente die maximaal 25% hoger ligt dan de marktrente. Dus bijvoorbeeld 4% bij een rente van 3%. Eventueel kunt u een deel van de rente die u ontvangt weer jaarlijks terugschenken aan uw zoon. U mag per jaar € 5.363 aan uw zoon schenken.


Jeroen Wolfsen FFP, financieel planner en directeur van vergelijkingssite Moneywise.nl
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons