Hypotheken

Moneywise Hypotheek Onderzoek: websites banken en vergelijkers tonen foutieve maandlasten

Jeroen Wolfsen geschreven op maandag 24 september 2018 om 16:16:04
Moneywise onderzocht 21 websites van banken en vergelijkingswebsites en ziet grote verschillen in de bruto en netto maandlasten op deze websites. Het verschil in de netto maandlast loopt zelfs op tot €110 per maand. De consument wordt hiermee volkomen op het verkeerde been gezet en maakt op die manier de keuze voor een hypotheek of adviseur die uiteindelijk niet het beste blijkt te zijn.

Consument kan niet vertrouwen op de getoonde maandlasten
Een consument begint de zoektocht voor een nieuwe hypotheek in bijna alle gevallen op internet. Banken, adviseurs en vergelijkingswebsites voeren op datzelfde internet een harde strijd om zo goed mogelijk bij die klant in beeld te komen. Een consument die zich laat leiden door de laagste maandlasten kan dus uiteindelijk bij de verkeerde partij uitkomen om zijn hypotheek te regelen als de voorgestelde maandlast op internet te laag wordt voorgespiegeld.

Verschillen zijn echt te groot
Een bruto maandlast berekenen kan eigenlijk niet misgaan. Het berekenen van rente en aflossing (de zogenaamde annuïteit) is een wiskundige berekening. Als de uitgangspunten voor elke berekening hetzelfde zijn, kan daar geen verschil in ontstaan bij de ene of de andere website.
Voor het berekenen van de netto maandlast geldt voor iedereen dezelfde fiscale spelregels. Afwijkingen kunnen ontstaan door te rekenen met een iets lagere WOZ waarde of afrondingen.
Toch blijkt de netto maandlast op de website van Vereniging Eigen Huis € 72 lager te zijn en Florius weet met dezelfde uitgangspunten zelfs € 110 lagere maandlast te presenteren. Dat zijn verschillen die te groot zijn om uit te leggen.

Bruto maandlast zou leidend moeten zijn
Consumenten doen er goed aan vooral rekening te houden met de bruto maandlast. Deze bestaat uit rente en aflossing en zal in alle gevallen maandelijks aan de bank betaald moet worden. De bank houdt op geen enkele manier rekening met het belastingvoordeel en de lagere netto maandlast.
Toch is inzicht in de netto maandlast ook belangrijk voor de consument. Deze moet dan uiteraard wel correct zijn. Het valt op dat sommige partijen vooral schermen met de netto maandlast. Hoe lager deze is, hoe groter de kans is dat een consument deze partij kiest voor het regelen van een hypotheek.

Het onderzoek vind je hier:
Download hier het Moneywise Hypotheek Onderzoek 2018
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.030 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube