Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Makkelijker hypotheek oversluiten

Makkelijker hypotheek oversluiten

maandag 13 november 2017 om 19:05:43 Jeroen Wolfsen 1 reacties
berekenenAls je rentevastperiode voor je hypotheek afloopt, ontvang je van je huidige bank een rentevoorstel om de rente weer voor een aantal jaren vast te zetten. De kans is groot dat jouw bank op dat moment niet de laagste rente biedt en dat overstappen naar een andere bank een flinke besparing kan opleveren.

Maar het oversluiten van een hypotheek is best nog wat werk, vinden veel mensen. En om die reden stappen veel mensen niet over en laten de hypotheek lopen bij de oude bank. Zonde, het kan je gedurende de looptijd tienduizenden euro's schelen. Als je dat even in gedachten houdt kun je daar best een beetje tijd in steken als consument.
Natuurlijk valt het mee als de adviseur van Moneywise het voor je regelt. Maar ook in dat geval zul je een aantal stukken moeten aanleveren zoals loonstroken, werkgeversverklaringen, taxatierapport, gegevens van de huidige hypotheek enzovoort.
Maar het kan nog makkelijker. Er zijn een aantal banken die minder stukken nodig hebben voor het oversluiten van een hypotheek.

Geen werkgeversverklaring en loonstrook meer nodig
Bij Munt hypotheken is het vanaf nu mogelijk om de hypotheek over te sluiten zonder werkgeversverklaringen en loonstroken. Ook een taxatierapport is niet meer nodig omdat men werkt met een modelwaarderapport dat automatisch gegenereerd wordt op basis van kadaster- en marktgegevens. Dat scheelt werk omdat je deze stukken niet hoeft in te leveren maar het scheelt ook geld. Een taxatierapport kost bijvoorbeeld al snel € 350. Als je deze kosten niet hoeft te maken dan is het makkelijker en interessanter om over te stappen.
Ook Aegon en ASR kennen een eenvoudig proces voor het oversluiten van een hypotheek. Ook hier kan men uit de voeten met het inkomen van het UWV of de belastingdienst, gegevens uit de Gemeentelijke Basisadministratie en het Kadaster.

Voordeel van hypotheek oversluiten
Het is mooi dat er nu een aantal banken komen waarbij het proces om je hypotheek over te sluiten makkelijker wordt en waarbij je kosten kan besparen omdat je geen taxatierapport nodig hebt. Maar op het moment dat bij een andere bank waar wel een taxatierapport nodig is, de rente 0,1% lager is, zal de adviseur van Moneywise je toch die goedkopere bank adviseren.

Ga maar na: op een hypotheek van bijvoorbeeld € 250.000 bespaar je dan ieder jaar 0,1% oftewel € 250. Binnen één jaar heb je de taxatiekosten van € 350 al terugverdient en al die jaren erna heb je gewoon lagere lasten. Dus een snel en makkelijk proces is prettig maar niet altijd doorslaggevend.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Alette Florijn

17 juli 2018 17:43:13

Hoeveel vraagt u voor een advies voor het wel of niet oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek. Het gaat om een aflossingsvrije hypotheek bij de Ing. Looptijd 360 maanden met een rentevaste periode van 240 maanden van 5,4%, effectief 5,7%. De hypotheek is afgesloten op 25 januari 2008. hypotheek was 120.000 en is nu nog 90.000. Woz waarde is 129.000

reageer op Alette Florijn
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662