Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Lezersvraag: Kan ik mijn vrijkomende lijfrente ook gebruiken voor aflossing van mijn hypotheek?

Lezersvraag: Kan ik mijn vrijkomende lijfrente ook gebruiken voor aflossing van mijn hypotheek?

vrijdag 30 oktober 2015 om 11:58:59 Jeroen Wolfsen 65 reacties
huis te koopDeze vraag ontvingen we van een lezer van ons weblog en omdat we deze vraag regelmatig krijgen leek het ons goed om er een artikel aan te wijden.

Helaas is het niet mogelijk om de waarde uit een lijfrenteverzekering in één keer te gebruiken voor de aflossing van de hypotheekschuld. Dat is fiscaal niet toegestaan. De premies die betaald zijn op een lijfrenteverzekering (of de inleg op een lijfrente bankspaarrekening) zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Dat betekent dat de fiscus meebetaald aan de waarde die wordt opgebouwd als lijfrentekapitaal. Dat belastingvoordeel is natuurlijk mooi meegenomen. Maar daar staat tegenover dat er wel fiscale spelregels zijn op het moment dat het geld vrij komt.

Verplicht lijfrente uitkering aankopen


Wanneer uw lijfrentekapitaal vrijkomt mag u het niet in een keer uit laten keren. Het is de bedoeling dat u hier periodieke uitkeringen voor aankoopt. In de meeste gevallen betekent dit een uitkering vanaf leeftijd 65 of AOW leeftijd die minimaal 5 jaar loopt. Vroeger kon dat alleen bij een verzekeraar maar tegenwoordig kiest iedereen voor banksparen.

Afkoop lijfrente zwaar belast


Als u zich niet houdt aan deze spelregel is er volgens de fiscus sprake van afkoop. Dit betekent dat de waarde in de polis in een keer belast wordt met maximaal 52% en daarover heen volgt nog een boete van 20% in de vorm van revisierente. U bent in dat  geval dus 72% van de waarde kwijt aan belasting en er blijft dus weinig over om de hypotheek mee af te lossen.

Hypotheek aflossen met pensioen ook niet mogelijk


In de media is de laatste tijd een aantal keren gesproken over de mogelijkheid om pensioengeld te gebruiken voor de aflossing van de hypotheekschuld. De gedachte hier achter is om mensen meer keuzevrijheid te geven over hun pensioensoengeld en ook speelt mee dat men graag de eigen woning schuld in Nederland wil verlagen. Maar voor pensioen geldt het zelfde als lijfrente. Het aflossen van een hypotheek met pensioen is niet toegestaan en zal voorlopig ook niet gaan gebeuren. Recent heeft staatssecretaris Klijnsma dit nog aangegeven in een brief aan de tweede kamer.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Paul

19 november 2015 14:03:36

Je kunt de lijfrente natuurlijk wel jaarlijks laten uitkeren zodat je toch een behoorlijk bedrag in 1x los krijgt en dat gebruiken om 1x per jaar af te lossen op je hypotheek. In je contract staat hoeveel je jaarlijks extra mag aflossen en als je steeds de rente voor 1 jaar vastzet mag je op de renteaanpassing zelfs onbeperkt aflossen.

reageer op Paul

Kees

21 november 2015 11:57:41

Bij lijfrenten afgesloten voor 1992 is het veelal nog wel mogelijk om bij expiratie het gehele kapitaal als uitkering ineens te ontvangen.

reageer op Kees

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

23 november 2015 8:38:46

Klopt helemaal Kees.

Maar hoe je het ook doet met je lijfrente, je zult altijd eerst moeten afrekenen met de fiscus. Pas als het geld van de bruto lijfrente een netto uitkering is geworden kan je er bijvoorbeeld je hypotheek mee aflossen.
Wij krijgen echter nog weleens mensen aan de lijn die denken dat het rechtstreeks van de polis naar de bank kan. Dus zonder eerst af te rekenen met de belastingdienst en die vlieger gaat helaas niet op.

Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Ben Pronk

26 juni 2016 12:35:48

Goedendag, ik heb een lijfrentepolis lopen bij de N.N. met een flexibele einddatum tussen 2014 en 2024.De polis is premievrijgemaakt en valt onder de oude regeling van voor 1998. Ik ben 62 en maak gebruik van een prepensioen. Kan ik de polis laten uitkeren op mijn hypotheek bij de ING?
vr.gr. Ben Pronk

reageer op Ben Pronk

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

27 juni 2016 10:49:43

Beste Ben,
In je vraag lees ik een paar zaken waardoor ik vermoed dat je een aantal zaken door elkaar haalt.
Bij een lijfrente trek je de premie af en is de uitkering belast. Dat betekent dat je altijd een uitkering aan moet kopen. Jouw polis geeft de mogelijkheid om tussen 2014 en 2024 die uitkering te starten. Als je dat doet voor 65 jaar dan is er sprake van een overbruggingslijfrente. De uitkering worden altijd belast en je moet een uitkering kiezen die door loopt tot 65 of AOW leeftijd.
Je kunt het bedrag niet in een keer laten uitkeren en de hypotheek er mee aflossen. Dat is afkoop en dan ben je in het slechtste geval 72% belasting in een keer kwijt.
Als u vragen heeft, belt u ons dan gerust!
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Truus

5 juli 2016 15:13:59

ik heb een lijfrentepolis in het nieuwe regime die dit jaar vrijkomt, echter ik ben 51 jaar oud. Kan ik deze nu al maandelijks verspreid over bijvoorbeeld 5 jaar laten uitbetalen zonder revisierente boete van 20% of zijn er andere aanraders ?

reageer op Truus

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

5 juli 2016 15:34:14

Beste Truus,
Helaas kan dat niet worden uitgekeerd in 5 jaar. Je mag een lijfrente wel laten uitkeren vanaf 51 jaar maar dan moet deze doorlopen tot minimaal je 65e jaar of het bereiken van je AOW leeftijd. We noemen dat een overbruggingslijfrente. Het wordt dus een minimale uitkering in 15 jaar in jouw situatie. Daar komt nog bij dat je het moet laten uitkeren door een verzekeraar. Banksparen is fiscaal niet toegestaan. En bij een verzekeraar krijg je te maken met hogere kosten en een laag rendement (vaak zelfs negatief) en mag je blij zijn je eigen geld terug krijgt in die 15 jaar.
Omdat dit niet is wat veel mensen willen, gaan mensen vaak eerst nog een aantal jaren doorsparen via een lijfrente opbouwrekening. Je stort het geld dan van de verzekering op een lijfrente bankspaarrekening en laat het daar dan nog een aantal jaren op staan. Je kunt dan op bijvoorbeeld leeftijd 60 beginnen met een uitkering (nog steeds via een verzekeraar) en dan is de looptijd dus maar 5 jaar.
Je kunt heel makkelijk alle banken vergelijken en op onze website zien welke bank de beste rente biedt voor banksparen. En je kunt gratis een offerte aanvragen. En als je wilt dan openen we de gewenste rekening voor je.
Meer info vindt je in dit artikel over de overbruggingslijfrente.
Bel ons gerust als je hier vragen over hebt!
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Els van den Berg

10 juli 2016 20:09:48

Ik heb een bedrag van €11000 in een lijfrente die in oktober uit gaat keren[ik krijg dan mijn AOW pensioen]Bij Centraal Beheer. Ik heb echter nooit fiscaal voordeel gehad hiervan. Het is een premievrije lijfrente die gesplitst is bij echtscheiding. Wat kan ik nu het beste doen? Een verzekerings produkt afsluiten of een uitkerend bankspaar produkt. En is het mogelijk dit in Box 3 in mindering te brengen. Bij voorbaat dank. Els van den Berg

reageer op Els van den Berg

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

11 juli 2016 9:31:48

Beste Els,
De fiscus is altijd heel simpel. Als er op een vrijkomende polis staat dat het een lijfrente is, gaat de fiscus er vanuit dat de ingelegde premies hierop zijn afgetrokken van de inkomstenbelasting. Dus dat er belastingvoordeel is geweest in de opbouwperiode. Als je het lijfrentekapitaal hebt gekregen door het verdelen van een echtscheiding, gaat de fiscus er vanuit dat de ingelegde premies destijds zijn afgetrokken door je ex man. Je hebt dan niet zelf het fiscale voordeel gehad maar je ex man dus wel. En in die zin jij ook, want de lijfrente viel in de gezamenlijke gemeenschap. Nu de polis voor een deel is overgedragen aan jou en nu vrijvalt moet jij daarvoor een uitkering aankopen. Dat kan je inderdaad het beste doen via een lijfrente uitkeer bankspaarrekening. In eigenlijk alle gevallen levert banksparen meer op dan een uitkering via een verzekeraar.
Via onze website kun je banksparen vergelijken en de gewenste offertes aanvragen. Hierbij is het mogelijk om het geld nu te storten en aan te gevend at je de eerste uitkering wil na het bereiken van de AOW leeftijd. Na je AOW leeftijd betaal je over het algemeen minder belasting dan ervoor.
Je betaald dus zelf belasting hierover. Dat houdt de bank al in (loonbelasting). Je kunt het dus niet verrekenen in box 3.
Vraag gerust een offerte aan en als je vragen hebt, bel ons dan. We helpen je graag.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Ronald van Dongen

20 juli 2016 15:27:01

Ook ik wil graag mijn hypotheek gedeeltelijk aflossen. Ik heb een premie beleggingsplan (Avero) uit 1994 waarop ik maandelijks (vrijwillig) stort incl. klein deel overlijdensrisico premie. Deze loopt over 5 jaar af (65 jaar), maar mijn AOW leeftijd is inmiddels naar 67 verschoven. Heb al ruim tien jaar geen aftrek meer kunnen doen vanwege te weinig jaarruimte bij aangifte. Deze belegging levert mij tot nu toe meer op dan een renteproduct met uiteraard het risico van beursdaling. Geldt hier dan ook de enige optie en veiliger, (mogelijk) omzetten naar spaarbankproduct en lijfrente uitkering of heb ik vanwege de ouderdom van dit product nog alternatieven?

reageer op Ronald van Dongen

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

20 juli 2016 15:38:39

Beste Ronald,
Er spelen een aantal dingen. Je moet voor het vrijkomende lijfrente kapitaal een lijfrente uitkering aan kopen. Het beste is dan banksparen. Dat kan vanaf 65 of AOW leeftijd. De uitkeringen zijn bruto en de bank houdt verplicht loonbelasting is. Als je de laatste jaren de premie niet meer hebt afgetrokken moet je een saldoverklaring aanvragen. Anders betaal je belasting over een uitkering waar je geen belastingvoordeel over gehad hebt.
Met de netto uitkering kan je daarna doen wat je wilt, bijvoorbeeld je huis aflossen.
Wil je weten welke bank het meeste oplevert voor banksparen? Gebruik dan onze vergelijkinsmodule banksparen.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Ronald van Dongen

20 juli 2016 16:54:31

Beste Jeroen, zeer bedankt voor je heldere en snelle uitleg. Ik had wel aangegeven dat ik geen jaarruimte meer had door hoge pensioenfactor ABP. Dan heeft de saldoverklaring toch geen zin of begrijp ik het nog niet goed! Ben het dus niet vergeten om deze aftrekpost op te nemen.

reageer op Ronald van Dongen

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

20 juli 2016 17:24:16

Beste Ronald,
Het maakt niet uit of je het vergeten bent of dat je geen jaarruimte had. Als je het niet hebt afgetrokken moet je belasting betalen over een deel van de waarde terwijl je geen belastingvoordeel hebt gehad. Je gooit dan letterlijk geld weg. Met een saldoverklaring voorkm je dat.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

Em

16 augustus 2016 22:26:59

Ik krijg binnenkort de lijfrentepolis uitgekeerd. Deze wil ik per maand uitbetaald krijgen, verspreid over 5 jaar. Ik krijg ook huur-en zorgtoeslag. Wordt ik hierop gekort, ik moet de lijfrentepolisuitkering wel gebruiken voor een eventuele restschuld op ons huis. Kan u mij vertellen wat ik het beste kan doen?

reageer op Em

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

17 augustus 2016 14:43:12

Beste EM,
De uitkering van een lijfrente valt onder je inkomen en je inkomen bepaalt de hoogte van je toeslagen. Je moet een lijfrente in minimaal 5 jaar laten uitkeren ( vanaf 65 of AOW leeftijd). Op de uitkering houdt de bank loonbelasting in. Met het netto bedrag dat je ontvangt, mag je zelf weten wat je doet. Bijvoorbeeld je huis aflossen.
Wil je weten welke bank het meeste oplevert voor je lijfrente? Vergelijk dan de beste banken voor lijfrente banksparen op Moneywise.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

André

2 maart 2017 21:32:35

Alleen even dit , je schrijft hierboven ...je moet een lijfrente in minimaal 5 jaar laten uitkeren...dit is verwarrend . het moet zijn ...je moet een lijfrente BINNEN 5 jaar na AOW of 65 jaar laten uitkeren

reageer op André

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

3 maart 2017 10:51:55

Beste Andre,
Er is is niks verwarrends aan. Je kan een lijfrente vanaf 65 jaar alleen laten uitkeren in 5 jaar tijd. Dus niet in een keer. Daarnaast (en dat bedoel jij) mag je kiezen wanneer je start met die uitkering. En dat is inderdaad uiterlijk 5 jaar na het bereiken van de AOW leeftijd.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

Jaap

8 september 2016 12:50:53

Ik heb een lijfrentepolis waar ik over kan beschikken. Ik heb nu alleen een AOW, en zowel huursubsidie en zorgtoeslag. En ik zit sinds 9 sept. 2010 in de schuldhulpverlening en de schuldhulpverlener wil het traject beeindigen. De waarde van mijn lijfrentepolis is toendertijd gebruikt als geld dat t.z.t.door mijn schuldeisers zou worden ontvangen. Nu wil de schuldhulpverlener de schuldhulpverlening beeindigen. Zij vraagt mij de lijfrentepolis in een keer af te kopen. Waarde is nu ong 12.000, -- Dit heeft grote financiele nadelen voor de schuldeisers, maar ook voor mij. Ik krijg ( even ) een hoog bedrag op mijn rekening waardoor ik mijn toeslagen misloop en ik moet mijn toeslagen over het afgelopen jaar terug betalen (!??) Is er een manier om deze ramp te voorkomen? Of zie ik het verkeerd? Met vriendelijke groet. Jaap

reageer op Jaap

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

8 september 2016 15:01:01

Beste Jaap,
Als je een lijfrente afkoopt krijg je meestal niet zo'n hoog bedrag op je rekening want de verzekeraar houdt in een keer alle belasting in ( maximaal 52%) en je moet ook nog zelf 20% boete betalen aan de fiscus, dat is de revisierente. Je mag fiscaal gezien namelijk een polis niet afkopen.
Daarnaast is het volgens mij oz ( ik ben hier geen expert in) dat er voor toeslagen wordt gekeken naar het vermogen op bepaalde toetsmomenten. bijvoorbeeld 1 januari.
Maar in alle gevallen is het natuurlijk een vervelend verhaal. Ik ben bang dat er niet veel alternatieven voor je zijn.
succes!
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

YVONNE

24 oktober 2016 18:27:17

heel erg vreemd dat je nu nog in de hulpsanering zit normaal is dit 1 jaar om iedere schuldeiser enz aan te schrijven en daarna nog 3 jaar traject. Hoe dom is deze schuldverlener heeft hij/zij haar papieren wel in orde om dit te doen zoveel domheid Jij betaald haar om de zaken goed te regelen

reageer op YVONNE

Patrick

13 september 2016 17:02:32

Beste Jeroen, In december komt er een lijfrente vrij, ongeveer 20k. Maar ik ben 48. Wat kan ik hier het beste mee doen? Volgens mij niet zoveel toch? Dan zou ik het het liefst zoveel mogelijk laten groeien voor bij m'n pensioen over 20 jaar. Wat zijn dan de mogelijkheden? En kan ik er ook mee beleggen? Dank alvast, Patrick

reageer op Patrick

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

13 september 2016 20:26:55

Beste Patrick,

Het heeft inderdaad weinig zin om je lijfrente nu al uit te laten keren. De meeste mensen kiezen ervoor om door te sparen op een lijfrente bankspaarrekening. Je mag doorsparen tot uiterlijk 5 jaar na je AOW leeftijd. Maar eerder beginnen met uitkeren kan ook.

Je kunt ons gratis Ebook lijfrente downloaden waarin je alles kunt lezen.

En je kunt banksparen vergelijken op onze site. Zo zie je welke bank de beste rente biedt. Je kunt kiezen uit een vaste rente ( deposito) of een variabele rente.

Als je meer wilt weten, bel ons dan gerust: 0857607600

Met vriendelijke groet,

Jeroen Wolfsen FFP

reageer op Jeroen Wolfsen

theo

5 november 2016 2:40:13

komt mijn wia uitkering in gevaar als ik mijn lijfrente polis laat uitkeren

reageer op theo

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

7 november 2016 9:15:54

Beste Theo,

De uitkering uit een lijfrente heeft geen invloed op je WIA uitkering:http://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-wia-uitkering/tijdens-wia-uitkering/detail/hoe-hoog-is-mijn-wga-uitkering/inkomsten-die-geen-invloed-hebben-op-wga-uitkering

reageer op Jeroen Wolfsen

Joep Remijnse

22 november 2016 21:55:05

Ik heb een ander probleem met mijn lijfrente. Bij het aanvragen van een hypotheek worden de toekomstige uitkeringen van mijn lijfrentes niet meegeteld als inkomen. Daar ik al vanaf mijn 23ejaar als zelfstandige werk heb ik verder geen pensioen opgebouwd. Weet iemand een oplossing voor dit probleem? Ik kan nu namelijk niet voldoende hypotheek krijgen terwijl ik uiteindelijk wel voldoende inkomen zal hebben als de uitkering van de lijferentes wordt meegeteld. Alvast bedankt

reageer op Joep Remijnse

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

22 november 2016 22:06:59

Beste Joep,
Bij Moneywise geven we ook hypotheekadvies en daarbij moeten we regelmatig rekening houden met opgebouwd lijfrente kapitaal dat uiteindelijk voor een aanvulling op het pensioeninkomen moet gaan zorgen. En die lijfrente uitkeringen zijn dus zeker mee te nemen in het beschikbare inkomen voor het berekenen van de maximale hypotheek.
Belangrijk hierbij is dat de uitkeringsduur van de lijfrente goed wordt afgestemd op de looptijd van de hypotheek. Als de lijfrente is afgelopen moeten de maandlasten namelijk ook betaalbaar blijven. Dus een goede afstemming van lijfrente en hypotheek is belangrijk. De bank rekent dus niet met een lijfrente uitkering voor 30 jaar als je maar 10 jaar een lijfrente uitkering hebt.
Bel ons maar eens we kijken graag met je mee.
Prettige avond,
Jeroen Wolfsen FFP

reageer op Jeroen Wolfsen

Edward Vonk

11 december 2016 21:29:34

Pas op met lijfrente, de inkomsten uit lijfrente-uitkeringen tellen niet altijd mee voor een hypotheek. O.a. bij de ING worden inkomens uit lijfrente niet meer meegeteld voor een hypotheek! Maar de ING (via zijn dochter Nationale Nederlanden) verkoop wel lijfrente producten en verteld er niet bij dat je de inkomsten niet meer mag meetellen voor een hypotheek.
Vreemd, want lijfrente uitkeringen met gegarandeerde uitkeringen tot je dood zijn stabieler dan welke inkomsten bronnen dan ook.

reageer op Edward Vonk

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

11 december 2016 21:41:41

Beste Edward,
Ing neemt inderdaad het inkomen uit een lijfrente niet mee, volgens hun acceptatie normen. Vreemde zaak. Een lijfrente is een aantoonbaar inkomen met een vaste looptijd. En inderdaad in die zin veel zekerder dan inkomen uit loondienst.
Er zijn genoeg banken die het inkomen uit lijfrente wel meenemen. We hebben daar gelukkig wel goede ervaringen mee. Ben je bezig met een hypotheek dan mag je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. We denken graag met je mee!
Jeroen Wolfsen FFP

reageer op Jeroen Wolfsen

Peter

2 maart 2017 21:46:34

IK heb een lijfrente kapitaal van meer dan 3 ton. Ik kwam er zelf achter dat je bij lijfrente je geld kwijt bent als je komt te overlijden . Dit had mijn agent me moeten vertellen , daar streken ze premie voor op toch. Om te voorkomen dat het geld stervenswinst werd voor de verzekeraar heb ik een contra verzekering afgesloten, slordige 5400 Euro betaald . Elk kind een bedrag geschonken zodat zij die 5400 samen konden betalen . Nu zijn zij bij ons beider overlijden de erfgenamen en niet de verzekeraar. Bij banksparen heb je dit probleem niet! Ik moest ook nog eens advies betalen terwijl ze de winst al in de zak hadden . Moest dit even kwijt want het lijkt erop ...wat je niet weet krijg je niet te horen , jammer dat je argwanend moet worden / zijn .

reageer op Peter

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

3 maart 2017 11:16:37

Beste Peter,
Wanneer jij advies hebt ingewonnen bij een adviseur en daar ook nog eens kosten voor hebt betaald dan is het schandalig dat de adviseur banksparen niet heeft meegenomen in zijn advies. Er vanuit gaande dat banksparen fiscaal gezien een mogelijkheid was. ik weet bijna zeker dat banksparen meer oplevert dan een verzekering en al helemaal als je de kosten voor een contraverzekering meeneemt.
Als het een slecht advies is geweest en daardoor loop je schade op, zou ik he er ook niet zomaar bi laten zitten.
Ik ben erg benieuwd naar het verhaal. Als je hier vragen over hebt, neem dan even contact op.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen FFP

reageer op Jeroen Wolfsen

Andre

2 maart 2017 21:56:41

Jeroen, Ik kreeg een soort van lijfrente via mijn werkgever . ziet het Het is een kapitaalverzekering en een overlijdensrisico ineen met winstdeling een Zwitserleven. Fiscus zegt dat het als lijfrente gezien moet worden. Dus uitkering uitsluitend via verzekeraar . Hij keert al uit levenslang. Banksparen was onmogelijk. Mijn vraag is nu, ik heb de premies nooit betaald maar de werkgever schonk het mij om mij te behouden en nam de kosten voor lief . In weze zijn het dan ook mijn kosten. Ik heb die A factor nooit afgetrokken ... zou ik daar wel recht op gehad hebben ? Kan ik ook die saldoverklaring opvragen ? Mijn gedachte gaat ook in richting Auto van de zaak , dit is ook een salaris en geeft ook recht op jaarruimte . Hoe kijk je als expert hier tegenaan ?

reageer op Andre

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

3 maart 2017 11:03:07

Beste Andre,
Dit is een verhaal waarbij alles door elkaar loopt. Een lijfrente kan niet worden betaald door een werkgever. Alleen een pensioenpolis kan worden betaald door de werkgever. Het zal niet de eerste polis zijn die fiscaal gezien verkeerd is opgemaakt door een verzekeraar. Als het een lijfrente is hoeft deze niet levenslang te worden uitgekeerd. Korter mag ook. Ligt aan leeftijd en de hoogte van het kapitaal. Banksparen is zeker wel een optie. Al kan dat weer afhangen van je leeftijd.
Als het een lijfrente is en jij kan aantonen dat je de premie nooit hebt afgetrokken maak je een ans op een saldoverklaring. Formeel zou dat onterecht zijn want je werkgever heeft de premies betaald. Als de fiscus vraagt om betaalbewijzen kun je die dus ook niet aanleveren. Het heeft geen zin meer om jaarruimte en dergelijk aan te tonen, die kans is voorbij.
Je vraagt naar mijn mening als expert: als Expert vraag ik me af wie je dit in hemelsnaam heeft geadviseerd en wie deze polis heeft afgesloten. Het rammelt aan alle kanten. Hoe is die levenslange uitkering tot stand gekomen en wanneer?
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

IVA

12 april 2017 17:46:42

Begin dit jaar heb ik een bankspaarrekening bij Rabo geopend waar ik een vrijgekomen lijfrentepolis op gestort heb. Ook heb ik bij de Rabo een levenslooprekening waar maandelijks bedragen door mijn werkgever op gestort worden. Nu ben ik pas geleden door het UWV volledig arbeidsongeschikt verklaard, en zal ik een IVA uitkering krijgen. Ik ben 57 jaar, dus over ruim 10 jaar ga ik pas met pensioen. Is het mogelijk dat ik (als aanvulling op mijn IVA uitkering) maandelijks een bedrag van het saldo van deze bankspaarrekening, en ook van de levenslooprekening opneem. Zo ja, gaat de bank dan zelf de verschuldigde belasting en premie inhouden, of wordt dit bruto uitbetaald?

reageer op IVA

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

12 april 2017 22:07:02

Het antwoord op je vraag kun je vinden op de website van het UWV


Er zijn enkele inkomsten die géén invloed hebben op de hoogte van uw IVA-uitkering:


het inkomen van uw partner;

uw vermogen of spaargeld;

een erfenis;

een lijfrente-uitkering;

alimentatie;

kinderbijslag;

de huurtoeslag, zorgtoeslag of kinderopvangtoeslag die u van de Belastingdienst ontvangt;

gouden handdruk;

opname van een levensloopregeling als er geen sprake is van levensloopverlof. Geef dit wel aan ons door als u niet met levensloopverlof bent;

ontslagvergoeding (behalve als het een afrekening betreft van salaris en/of vakantiegeld);

transitievergoeding;

een onkostenvergoeding voor vrijwilligerswerk die niet hoger is dan € 150 per maand of € 1.500 per jaar. Bent u 23 jaar of ouder? Dan mag u niet meer krijgen dan € 4,50 per uur. Bent u jonger dan 23 jaar dan is het maximumbedrag € 2,50 per uur.

reageer op Jeroen Wolfsen

Vasiaria

14 juni 2017 19:45:12

Graag zou ik kosteloos en vrijblijvend een vraag stellen: Mijn partner heeft in augustus 1997 een lijfrentepolis afgesloten. Deze gaat in augustus 2017 in (of komt dan vrij, hoe je het noemen wil). Hij is dan 48 jaar. Zover ik kan zien heeft degene die zijn belastingpapieren invulde, nooit de premie afgetrokken. We willen graag samen een huis kopen, maar komen wat tekort dus zouden dit goed kunnen gebruiken. Wat kunnen we het beste met deze lijfrente doen? (En in 1999 heeft hij nog een lijfrentepolis afgesloten met einddatum november 2029, als hij 60 jaar is).

reageer op Vasiaria

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

21 juni 2017 13:43:19

Beste Vasiara,
Excuses voor mijn late reactie, normaal krijg ik een melding als er een nieuwe vraag is op het weblog maar dat werkte een paar dagen niet.
Als je partner nooit de premie heeft afgetrokken heeft hij helaas een probleem. Want de fiscus behandelt de uitkering uit deze polis als lijfrente en gaat er wel van uit dat er premie is afgetrokken van de inkomstenbelasting. En dus is de uitkering belast.
In een keer uit laten keren kan dan helaas niet want dan moet er maximaal 72% aan belasting betaalt worden en ben je dus het grootste deel van het geld kwijt. Dus deze polis gebruiken voor de aankoop van een huis is wel een erg dure optie.
Als je nu nog premie aan deze polis betaalt is het in ieder geval de moeite waard om te overwegen daarmee te stoppen. Ik denk dat je het geld dat iedere maand in de polis gaat, beter kan gebruiken voor je hypotheek.
Als jullie willen weten wat je het beste met deze lijfrente kan doen, bel dan even ( 085 7607600). We leggen je graag uit hoe je bij de belastingdienst kan aantonen dat je de premie niet hebt afgetrokken en dat de uitkering onbelast moet zijn wat nog steeds niet betekent dat je het geld nu voor een huis kan gebruiken, helaas)
Daarnaast is het goed om te weten dat je via Moneywise ook hypotheekadvies kan krijgen. We bemiddelen eigenlijk voor alle banken tegen zeer scherpe advies en afsluitkosten. En heel belangrijk: je krijgt dan ook ECHT advies.
Neem gerust contact met ons op, we helpen je graag.
Met vriendelijke groet,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Yvonne

21 augustus 2017 13:44:56

Oktober komt er een verzekerd kapitaal vrij van ongeveer 89.000,- ik word 60 dit jaar. Wat is de beste manier fiscaal gezien om dit kapitaal om te zetten. Ik heb een partner, belastingvrije voet 50.000., Gerekend tot aan 65jarige leeftijd, Kan ik 2x een deel van mijn hypotheek, 10% boetevrij per jaar vermoed ik, aflossen? Is dit mogelijk. Blijft er ongeveer 57000,- over na 2 jaar hoe kan ik dit bedrag het beste omzetten.

reageer op Yvonne

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

21 augustus 2017 14:39:42

Beste yvonne, Het geld uit een belastingvrije polis kun je inderdaad gebruiken voor aflossing van de hypotheek. Vaak verstandig want de hypotheekrente zal hoger zijn dan de spaarrente.
Je mag meestal 10% aflossen maar bij sommige banken meer. ALs je daarmee nog niet onder je vrijstelling komt zul je het jaar daarna nog een keer kunnen afslossen. Er zijn geen slimme oplossingen om onder de vermogensrendementsheffing in box 3 uit te komen door andere fiscale mogelijkheden.
Succes,
Jeroen

reageer op Jeroen Wolfsen

Eveline

26 augustus 2017 21:22:35

Beste Jeroen, de lijfrentepolis (nieuw regime) van mijn man komt in oktober 2017 vrij. Mijn man is dan 60 jaar. Wij hoorden van een financieel planer dat we het geld het beste kunnen gebruiken om onze hypotheek af te lossen. Zij had het erover dat we het geld dat vrij komt op een speciale bankrekening kunnen zetten en het geld verspreid over vijf jaar uit kunnen laten betalen en daar de hypotheek mee af kunnen lossen. Als ik echter op jullie site kijk wat het best bij ons past kom ik uit op een overbruggingslijfrente en dat is naar mijn idee geen bankrekening. Mijn vragen aan u zijn: 1) wat is het berschil tussen een speciale bankrekening waar het geld op gestort wprdt en vanwaaruit we het vijf jaar lang laten uitbetalen en een overbruggingslijfrente? 2) ik heb ook gelezen dat je van het vrijgekomen geld alleen dat wat id opgebouwd voor 2005 mag lten uitkeren; is dat zo? 3) ook heb ik gelezen dat als je de eerste lijfrente uitkering ontvangt vóór het kalenderjaar waarin je voor het eerst een AOW uitkering ontvangt, de looptijd minimaal 20 jaar is plus het aantal jaar dat het nog duurt voordat jede AOW leeftijd bereikt; is dat zo? en dan kan het toch helemaal niet wat die financieel planner zegt: vanaf het hele bedrag in vijf jaar laten uitkeren om de hypotheek af te lossen? Ik hoop dat u ons wat duidelijkheid kan verschaffen, want we vinden het behoorlijk ingewikkeld.
Met vriendelijke groet Arie en Eveline van Veen

reageer op Eveline

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

28 augustus 2017 9:32:47

Beste Arie en Eveline,

Ik hoop maar dat jullie het verhaal van de financieel planner verkeerd begrepen hebben. Want als ze echt heeft gezegd dat je man op 60 jarige leeftijd een lijfrente bankspaarrekening kan openen en dan het geld in 5 jaar tijd kan laten uitkeren, dan kan ze maar beter haar financiële planners diploma inleveren............

Ik zeg het een beetje streng maar ik kom iedere dan nog steeds zulke rare dingen tegen en kan me daar dan oprecht soms boos overmaken. Als klant betaal je voor advies en dan moet dat advies wel kloppen. En dit is gewoon niet goed. Het kan niet en het mag (fiscaal) niet.

Het is simpel:
uitkeren voor 65 kan. Mists geen premie meer ingeled na 2006. Dat heet een overbruggingslijfrente en loopt tot 65/pensioen of AOW. Kan alleen door een verzekeraar. Nadeel hoge kosten, dus lage opbrengst.

Uitkeren na 65 kan door een bank. Voordeel: hogere opbrengst, geen verlies bij overlijden en garantie van DNB.

Eigenlijk staat alles in onze lijfrentewijzer:https://www.moneywise.nl/bibliotheek/lijfrente/lijfrentewijzer-2017/

Je zit al op het goede spoor en als je die doorleest weet je alles! Nog makkelijker: bel mij of een van mijn collega's en in 5 minuten vertellen we je hoe het echt zit.

Jeroen

reageer op Jeroen Wolfsen

yvonne

9 oktober 2017 13:33:49

kunnen wij een vrijkomende lijfrente(brede herwaaardering) schenken aan ons kind in de vorm van een hypotheek.

reageer op yvonne

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

9 oktober 2017 14:10:35

Beste Yvonne,
Kort en krachtig nee, een lijfrente op basis van brede herwaardering moet gebruikt worden voor de aankoop van een lijfrente uitkering. Dus in maanden op jaren. Doe je dat niet dan is er sprake van afkoop. En die wordt belast met 52% maximaal en ook nog eens 20% revisierente.
Dus koop voor je lijfrente meer echt een lijfrente:https://www.moneywise.nl/lijfrente/
Succes,
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Lex

25 oktober 2017 13:28:48

Beste Jeroen, op 28 december 2017 komen er 2 lijfrente kapitalen vrij, ze zijn beide premievrij gemaakt in 2011. De 1e heeft een garantiekapitaal van € 19320,- en de 2e een uitkeringswaarde van € 2435,67. Ik wil beide per die datum in een Bankspaar deposito stoppen en tegen vaste rente laten doorlopen tot 1 januari 2021. Ik ben per 19-05-2019 officieel met pensioen. Begrijp ik het goed dat ik na die datum ( 01-01-2021) over 5 jaar uitgesmeerd het kapitaal per maand kan laten uitkeren? want volgens mijn beleving heb ik dan het meest gunstige belasting voordeel klopt dat?
Met vriendelijke groet, Lex

reageer op Lex

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

25 oktober 2017 14:50:04

Beste Lex,
Je kunt meerdere polissen inderdaad samenvoegen en ze laten uitkeringen na AOW leeftijd. Tot een bedrag van ongeveer 35.000 betaal je voor AOW leeftijd ongeveer 40% en na AOW leeftijd ongeveer 20%. Zo hou je alles bij elkaar en laat je het uitkeren wanneer je dat het beste uitkomt.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Peter van der Sluijs

9 december 2017 11:09:28

Mijn lijfrentepolis keert uit als ik 59 ben dus nog niet met pensioen. De polis is uit 1991. Mijn inkomen valt (deels) in 52%. Ik zou de maandelijkse uitkering eigenlijk willen opsparen en jaarlijks gebruiken voor aflossing hypotheek. Wat kan ik nu het beste doen?

reageer op Peter van der Sluijs

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

1 januari 2018 20:58:04

Beste Peter,
Als je nu nog geen uitkering wil, dan kun je gewoon het geld op een lijfrente bankspaar opbouwrekning storten. Je kan dan een uitkering starten op het moment dat het je beter uitkomt. Dat kan nog voor je AOW leeftijd ( alleen via een verzekeraar) of na 65/AOW leeftijd via banksparen. De uitkering is dan minimaal 5 jaar.
Je ontvangt dan iedere keer een uitkering. Hier moet wel belasting over worden betaald en daarna kan je er mee doen wat je wil, bijvoorbeeld je hypotheek aflossen.
Meer info: https://www.moneywise.nl/bibliotheek/lijfrente/lijfrentewijzer/
Jeroen

reageer op Jeroen Wolfsen

Egbert

15 januari 2018 19:56:24

Mijn lijfrente premie ingang 1 november 1996 heet nu centraal garantiepremieplan is op 1 december 2018 ten einde €16034, dan ben ik bijna 60 jaar ,dan heb ik het nog niet nodig maar als ik 63 word en stop met werken of gedeeltelijk stop wil ik het in 5 jaar graag uitgekeerd hebben .Wat kan ik het beste doen. En moet ik in december 2018 al belasting over €16034 betalen ? Of wanneer wel?

reageer op Egbert

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

15 januari 2018 20:03:10

Beste Egbert,
Je betaalt pas belasting over je lijfrente als je deze echt laat uitkeren, meestal een uitkering per maand gedurende een bepaalde periode.
Als je wil laten uitkeren voor 65 dan kan dat. Dat heet een overbruggingslijfrente en dat kan alleen via een verzekeraar. Deze uitkering kan op ieder moment ingaan meer loopt uiterlijk tot het jaar waarin je 65 wordt, De AOWleeftijd bereikt of met pensioen gaat. Dat mag je dus kiezen. Maar dat zal in jouw geval dus geen 5 jaar zijn.
Eigenlijk moet je even goed lezen in onze ebooks overlijfrente:https://www.moneywise.nl/bibliotheek/lijfrente/lijfrentewijzer/
Daarin staat precies welke mogelijkheden je hebt. Voor nu geldt dat je het geld uit de polis in december eerst even een aantal jaren kan voortzetten op een lijfrente bankspaar opbouwrekening.
Bel ons gerust als je vragen hebt.
Jeroen wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Egbert

15 januari 2018 21:48:44

Beste Jeroen, Bedankt voor de snelle reactie In december 2018 de €16034 naar een lijfrente bankspaar opbouw rekening storten,bij welke instantie? En als ik 63 ben en stop of gedeeltelijk stop met werken het bedrag in 2 jaar laten uitkeren tot ik 65 ben Of laten uitkeren tot ik 67+3mnd ben en dan betaal ik minder belasting omdat ik dan minder loon heb?

reageer op Egbert

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

15 januari 2018 21:55:26

Egbert,
Door een vergelijking van banksparen te maken op onze site kun je zien welke bank het beste is. En je houdt dan altijd de keuze of je kiest voor een uitkering vanaf 63 of vanaf AOW leeftijd. Meestal is dat laatste inderdaad voordeliger doordat je na AOW leeftijd over de eerste 35.000 bijna 20% minder belasting betaald. Maar die beslissing neem je dus op het moment dat jij dat wilt.
meer info: https://weblog.moneywise.nl/lijfrente/hoeveel-scheelt-het-als-u-uw-lijfrente-voor-of-na-uw-aow-leeftijd-laat-uitkeren/
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Jolanda

7 februari 2018 14:12:23

We zijn al het één en ander aan het uitzoeken geweest maar komen er toch niet helemaal uit doordat het allemaal zo ingewikkeld is. Mijn man (nu 53 jaar) heeft een wia/wga uitkering (70%) hij is volledig afgekeurd, hij krijgt een aanvulling van Loyalis (arbeidsongeschiktheidsverzekering 10%). Nu komt er dit jaar een lijfrentepolis vrij waar we 10 jaar voor betaald hebben en 15 jaar geleden al stopgezet hebben. Waarde is nu rond de 10.000 euro. Is het mogelijk om dit in 1 keer uit te laten keren zonder de boete rente, of krijgen we problemen dat een uitkering gekort gaat worden, of dat er heel veel belasting vanaf gaat. Dank voor uw antwoord.

reageer op Jolanda

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

7 februari 2018 16:55:51

Beste Jolanda,
Bij arbeidsongeschiktheid is er een andere mogelijkheid: https://weblog.moneywise.nl/lijfrente/afkoop-lijfrente-bij-arbeidsongeschiktheid-toegestaan-vanaf-2015/
Bel de verzkeraar van je polis om meer info hierover.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Fred

12 september 2018 20:17:43

December loopt mijn koopsompolis af dit is de eerste polis van de reeks van 5 over 10 jaar verdeeld, dit is een polis in US Dollars onder het oude regime. ik ben op dit moment 51 jaar. ik wil de polis in 5 jaar per kwartaal uit laten keren. is dit mogelijk zonder de revisierente te moeten betalen. en wordt de uitkeering dan belast in 2019 volgens de nieuwe belastingschijven zoals op mijn salaris. kan onder het oude regime ook eenmalig het gehele dedrag uitgekeerd worden. het komt er op neer dat ik het bedrag zo snel als mogelijk uit wil laten keren tegen een zo gunstig mogelijke belasting tarief. dan wil ik nog vragen, is het mogelijk om offertes aan te vragen of moet ik wachten tot de polis afloopt en ik pressies weet wat de koers is van de dollar en het totale bedrag in euro's weet. Vriendelijke groet Fred

reageer op Fred

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

13 september 2018 8:47:53

Fred,
Je kunt alles lezen over de mogelijkheden in ons lijfrente ebook:https://www.moneywise.nl/bibliotheek/lijfrente/lijfrentewijzer/
Ook onze lijfrentevergelijker laat je precies zien wat fiscaal wel en niet kan en waar je de hoogste uitkering krijgt. Wat jij wil is een overbruggingslijfrente en die mag je op ieder moment laten ingaan maar moet wel lopen tot 65 of AOW. Dus je kunt niet zomaar 5 jaar kiezen. Tenzij het een zogenaamde oud regime koopsom is ( van voor 1992).
Zeker als je meerdere polissen hebt die door de jaren heen vrijkomen zijn er meerdere mogelijkheden. Je mag ons ook bellen als je meer info wil: 085 7607600
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Arjan

3 oktober 2018 13:58:56

Beste Jeroen.
Ik ben 54 jaar oud en al een tijdje 100% afgekeurd. Nu keert mijn lijfrente uit op 22 maart 2019. Nu is mij vertelt dat ik geen boete hoeft te betalen als ik het afkeurings rapport van het UWV bijvoeg klopt dit? En word ik gekort door het UWV bij uitkeren?
Gr. ARjan

reageer op Arjan

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

3 oktober 2018 14:58:59

Arjan, jouw vraag gaat over dit onderwerp:
https://weblog.moneywise.nl/lijfrente/afkoop-lijfrente-bij-arbeidsongeschiktheid-toegestaan-vanaf-2015/
Deze wet geeft je de mogelijkheid om je lijfrente af te kopen zonder een boete in de vorm van 20% revisierente. Kijk wel goed of je voldoet aan de genoemde voorwaarden.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Jan

3 december 2018 15:49:38

ik wordt volgende jaar aug. 65 mijn lijfrente polis eindigt 1 maart 2019 betaald 185,44 risicopremie per jaar op een bedrag van 787.76 erg veel dus,maar mijn vraag is wat is verstandig oversluiten naar banksparen en dan in 5 jaar laten uitkeren voor mijn hypotheek of door sparen tot mijn pensioen 67, lijfrente is van voor 1992.
Gr Jan

reageer op Jan

jan

3 december 2018 16:10:17

of juist beter door sparen tot mijn aow leeftijd 67 jaar dan in 5 jaar laten uitbetalen dan ben ik al weer 72 jaar, kan het geld niet in een keer worden uitbetaald omdat oude regeling is?

reageer op jan

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

3 december 2018 19:58:18

Jan, je moet een uitkering aankopen. Je komt met deze polis niet in aanmerking voor een oude regeling. Dat kon tot 1992.
Over de vraag 'voor of na AOw uitkeren?'heb ik een artikel geschreven:
https://weblog.moneywise.nl/lijfrente/hoeveel-scheelt-het-als-u-uw-lijfrente-voor-of-na-uw-aow-leeftijd-laat-uitkeren/
Jeroen

reageer op Jeroen Wolfsen

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

3 december 2018 20:03:27

Jan, een polis die nog zoveel in rekening brengt voor een overlijdensdekking klinkt niet erg logisch. Tenzij je bij overlijden veel meer uitgekeerd dan er gespaard is.
Overzetten naar een bankspaar opbouwrekening is mogelijk maar of dat voor een korte termijn nog zin heeft, kan ik niet beoordelen.
Je kunt beginnen met uitkering vanaf 65 ( mits je niet meer betaald hebt na 2014) lees meer in ons ebook: https://www.moneywise.nl/bibliotheek/lijfrente/lijfrentewijzer/?src=weblog
Jeroen

reageer op Jeroen Wolfsen

Jan

4 december 2018 8:41:10

Jeroen bedankt voor je antwoord,de polis keer geen hoger bedrag uit na overlijden en heb dit jaar mijn laatste premie betaald voel al jaren niet prettig bij die polis omdat na aftrek na belasting minder over hou dan ik in 25 jaar heb betaald, daar wordt je dus niet echt vrolijk van.

reageer op Jan

RENE VAN LEEUWEN

19 december 2018 13:36:48

Mijn levensverzekering (met lijfrentebepaling ) loopt maart 2019 af. ben zelf 62 jaar.
ik kan hem verlengen tot mijn AOW leeftijd.
aflossen hypotheek gaat niet.
wat is wijsheid.?

reageer op RENE VAN LEEUWEN

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

25 december 2018 10:55:40

Rene,
Als je een lijfrente hebt die vrijkomt dan moet je daar inderdaad een lijfrente uitkering voor aankopen. Maar je mag ook nog wachten hiermee. Dan moet je het geld nu stallen op een bankspaaropbouwrekening: https://www.moneywise.nl/lijfrente/vrijkomende-lijfrente/
Meestal betaal je na je AOW leeftijd minder belasting over de uitkeringen, dus wachten kan de moeite waard zijn.
Lees ons Ebook over al je mogelijkheden: https://www.moneywise.nl/bibliotheek/lijfrente/lijfrentewijzer/
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Peter

23 oktober 2021 17:47:19

Beste Jeroen, mijn lijfrente is vrijgevallen maar ik ben nog niet tot uitkering uitgegaan. Ik be 62 jaar en de polis staat bij een verzekeraar. Liefst wil ik het belegde bedrag (waarde is inmiddels 33K) door laten renderen tot rond mijn pensioen. De enige reden om naar banksparen over te stappen zou toch zijn het wegnemen van het risico dat de waarde daalt door de aandelenmarkt? Of is er nog een andere goede reden?

reageer op Peter

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

24 oktober 2021 16:33:12

Beste Peter,
Natuurlijk kan je het geld opnieuw bij een verzekeraar stallen. Ik weet niet of je de huidige polis kunt verlengen (gratis) of dat je een nieuwe polis af moet sluiten. In dat laatste geval zou ik zeker voor banksparen gaan. Omdat je dan waarschijnlijk minder kosten hebt. Polissen zijn gewoon duurder. Banksparen kan op basis van rente. Die is nu laag, de variabele rente is 0,3%. Dat is nog niet eens zo slecht als je dat vergelijkt met een normale spaarrekening. Voordeel van sparen is dat je geen enkel risico loopt. Je kunt ook kiezen voor beleggen maar les 1 in de economieboekjes is dat dat alleen verstandig is met een langere beleggingshorizon. Jouw beleggingshorizon is kort en een eventueel verlies op de beurs zul je waarschijnlijk nooit meer goed kunne maken.
Vergelijk banksparen maar eens via onze lijfrentevergelijker.
Heb je vragen, bel ons dan: 085 7607600
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662