Hypotheken

Lezersvraag: Kan ik mijn vrijkomende lijfrente ook gebruiken voor aflossing van mijn hypotheek?

Jeroen Wolfsen vrijdag 30 oktober 2015 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Deze vraag ontvingen we van een lezer van ons weblog en omdat we deze vraag regelmatig krijgen leek het ons goed om er een artikel aan te wijden.

Helaas is het niet mogelijk om de waarde uit een lijfrenteverzekering in één keer te gebruiken voor de aflossing van de hypotheekschuld. Dat is fiscaal niet toegestaan. De premies die betaald zijn op een lijfrenteverzekering (of de inleg op een lijfrente bankspaarrekening) zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Dat betekent dat de fiscus meebetaald aan de waarde die wordt opgebouwd als lijfrentekapitaal. Dat belastingvoordeel is natuurlijk mooi meegenomen. Maar daar staat tegenover dat er wel fiscale spelregels zijn op het moment dat het geld vrij komt.

Verplicht lijfrente uitkering aankopen

Wanneer uw lijfrentekapitaal vrijkomt mag u het niet in een keer uit laten keren. Het is de bedoeling dat u hier periodieke uitkeringen voor aankoopt. In de meeste gevallen betekent dit een uitkering vanaf leeftijd 65 of AOW leeftijd die minimaal 5 jaar loopt. Vroeger kon dat alleen bij een verzekeraar maar tegenwoordig kiest iedereen voor banksparen.

Afkoop lijfrente zwaar belast

Als u zich niet houdt aan deze spelregel is er volgens de fiscus sprake van afkoop. Dit betekent dat de waarde in de polis in een keer belast wordt met maximaal 52% en daarover heen volgt nog een boete van 20% in de vorm van revisierente. U bent in dat  geval dus 72% van de waarde kwijt aan belasting en er blijft dus weinig over om de hypotheek mee af te lossen.

Hypotheek aflossen met pensioen ook niet mogelijk

In de media is de laatste tijd een aantal keren gesproken over de mogelijkheid om pensioengeld te gebruiken voor de aflossing van de hypotheekschuld. De gedachte hier achter is om mensen meer keuzevrijheid te geven over hun pensioensoengeld en ook speelt mee dat men graag de eigen woning schuld in Nederland wil verlagen. Maar voor pensioen geldt het zelfde als lijfrente. Het aflossen van een hypotheek met pensioen is niet toegestaan en zal voorlopig ook niet gaan gebeuren. Recent heeft staatssecretaris Klijnsma dit nog aangegeven in een brief aan de tweede kamer.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.963 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube