Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Lagere spaarrente, terwijl de hypotheekrente omhoog gaat. Waarom?

Lagere spaarrente, terwijl de hypotheekrente omhoog gaat. Waarom?

zondag 06 augustus 2017 om 23:12:23 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
renteDe afgelopen maanden zien we dat de hypotheekrente iets omhoog is gekropen. De spaarrente blijft maar dalen. Hoe kan dat?
Een van de meest gestelde vragen aan de hypotheekadviseurs van Moneywise is: wat doet de rente? Als een klant dat aan mij vraagt, dan is steevast mijn antwoord: Tja, wat kost een auto? Meestal snapt men het dan wel. Er zijn zoveel verschillende auto’s dat je eigenlijk geen antwoord op die vraag kunt geven zonder dat je duidelijker bent over welke auto het gaat. En dat geldt ook voor de rente.

Vele verschillende soorten rentes
Dé rente bestaat namelijk niet. Er zijn heel veel verschillende soorten rentes, korte rentes, lange rentes, spaarrentes, hypotheekrentes, rentes die banken onderling rekenen, de rente van de Nederlandsche bank, de rente van de Europese Centrale Bank enzovoort. Dat is dus ook de reden waarom rentes van verschillende producten zich anders kunnen ontwikkelen. De ene rente gaat omhoog en de andere rente daalt op hetzelfde moment.

De spaarrente
Als je geld op een spaarrekening zet, dan krijg je meestal een variabele rente. We noemen dat de korte rente. Een korte rente is meestal lager dan een rente die langere tijd vast staat, bijvoorbeeld de rente op een hypotheek. De korte rente wordt voornamelijk bepaalt door het rentepercentage van de Europese Centrale Bank (ECB). Banken die geld willen lenen bij de ECB kunnen dat op dit moment doen tegen 0%. De reden hiervoor is economisch. De ECB bank wil de economie laten groeien. Banken die geld willen stallen moeten op dit moment rente betalen aan de Europese bank. Dat is de reden waarom de korte spaarrente op dit moment zo laag is.

De hypotheekrente
De rente op een hypotheek wordt over het algemeen langer vast gezet. Ongeveer 41% van de NHG hypotheken worden 10 jaar vastgezet en 39% kiest zelfs voor 20 jaar. Dat zijn dus de lange rentes. De lange rente wordt niet bepaald door de ECB maar vooral door de geldmarkt. Banken kunnen dus voor een deel zelf bepalen hoeveel hypotheekrente ze vragen. Natuurlijk heeft het beleid van de ECB hier wel invloed op. De ECB koopt op dit moment iedere maand voor 60 miljard euro aan obligaties op om de rente laag te houden. In de markt ging het gerucht dat de ECB dit ging afbouwen waardoor de rente zou kunnen gaan stijgen. Dat is de reden waarom de afgelopen weken de hypotheekrente is gaan stijgen. Maar het is maar een relatief kleine stijging van enkele tienden van procenten. En inmiddels heeft de ECB aangegeven niet te stoppen met het opkoopprogramma. De rente kan dus ook weer dalen.

De laagste hypotheekrente 10 jaar en 20 jaar vast
Op dit moment staat de rente voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie voor 10 jaar vast nog steeds op 1,65% ( 06-08-2017) bij Triodos bank. Maar deze lage rente geldt alleen voor woningen die voldoen aan het energielabel A. De rente voor 20 jaar is het goedkoopst bij Allianz: 2,3%. Maar ook hier geldt weer: Dé rente bestaat niet. Voor iedere situatie kan weer een andere rente van toepassing zijn.

Wil je weten wat de hypotheekrente in jouw situatie bedraagt? Kijk dan op Monewise.nl
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662