Lage rente: slecht nieuws voor spaarders maar goed nieuws voor uw hypotheek

Wie spaargeld heeft staan op een spaarrekening ontvangt steeds minder rente over zijn spaargeld. De grote banken als ING, Rabo en ABN-AMRO geven op dit moment een rente van 1% en zelfs lager. SNS bank zit iets hoger met een rente van 1,45%. Maar ook dan spreken we nog steeds over een historisch lage rente. De laatste jaren is de rente keer op keer gedaald met de huidige rente als dieptepunt. We geven u graag tips waarmee u meer rente kunt krijgen op uw spaarrekening of minder rente betaalt voor uw hypotheek.
Hogere rente op spaarrekening makkelijk te regelen
Juist nu is het interessant om
spaarrentes te vergelijken want er zijn nog steeds banken die u meer bieden dan de 1% die u bij de grote banken kunt krijgen.
Knab bank biedt u op dit moment een rente van 1,65% tot 1,8%. Nationale Nederlanden bank biedt u een rente van 1,6%.
Overstappen met uw spaargeld is dus de moeite waard en helemaal niet veel werk. Spaarrekeningen zijn volledig online te openen en te beheren. Meer rente op uw spaarrekening is op die manier in een paar minuten te regelen.
Lage rentestand is goed nieuws voor hypotheken
De lage rentestand is slecht nieuws voor uw spaargeld. Maar als u een hypotheek heeft of wilt gaan afsluiten, kan het ook goed nieuws zijn. Ook de hypotheekrente staat zo langzamerhand op een historisch dieptepunt.
Hypotheek 10 jaar vast vanaf 2,65%
Op dit moment is een hypotheek voor een lening met NHG mogelijk voor 10 jaar vast tegen een rente van 2,65%. En voor 5 jaar vast op basis van NHG betaalt u op dit moment 2,15%. Dat zijn hele lage tarieven. Loopt binnenkort uw rentevast periode af? Dan heeft u dus geluk en kunt u verlengen tegen een lage rente.
Hypotheek oversluiten
Heeft u de rente nog een aantal jaren vaststaan en wilt u profiteren van de lage rentestand? Dan kunt u overwegen om uw hypotheek over te sluiten. U kunt dan wel te maken krijgen met boeterente omdat u de lopende renteafspraak met uw huidige bank openbreekt. Ook wordt u geconfronteerd met nieuwe afsluitkosten en notariskosten.
Tot slot krijgt u te maken met het feit dat de acceptatienormen voor nieuwe hypotheken steeds strenger zijn geworden. In steeds meer gevallen is het niet mogelijk om een nieuwe hypotheek af te sluiten door deze steeds strengere regels. Op basis van het inkomen en de waarde van de woning kan er niet meer voldoende geleend worden om een nieuwe hypotheek bij een nieuwe bank te sluiten.
Andere optie: rentemiddeling
Bij sommige banken is het mogelijk om gebruik te maken van
rentemiddeling. In dat geval wordt er een gemiddelde rente uitgerekend op basis van uw huidige rente en nog resterende looptijd en een nieuwe rente op basis van een nieuwe rentevast periode. Door het opnieuw vast zetten van de rente ontvangt u de gemiddelde rente en kunt daardoor toch profiteren van een lagere rente zonder dat u een nieuwe hypotheek hoeft af te sluiten.

J. de Gruijter
25 januari 2015 12:00:03Betreft : Lage hypotheekrente.
In uw bericht is sprake van een rente van 2,15 % bij 5 jaar vast resp. 2,65 % bij 10 jaar vast. Is dit bij een bepaalde bank of is het min of meer standaard bij alle banken?
Geldt dit ook voor buitenlandse banken? Heb nu een hypotheek bij de Belgische bank Argenta
reageer op J. de Gruijter

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600
26 januari 2015 7:58:54Geachte heer de Gruijter,
Er zijn op dit moment drie banken waar je 2.15% kunt krijgen voor een hypotheek met een rente voor 5 jaar: ING, Argenta en Moneyou.
Het zijn echter wil basis rentes en dat betelent dat er nog een aantal vboorwaarden zijn waar je aan moet voldoen om deze rente te krijngen. Zo moet je bij Argenta een overlijdensrisicoverzekering bij hun sluiten en die is eigenlijk te duur.
In alle eerlijkheid zal de rente dan eerder zo rond de 2,3-2,4% uitkomen. Dan heeft u ook de keuze uit meer dan 10 banken.
Jeroen Wolfsen
reageer op Jeroen Wolfsen

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600
27 januari 2015 18:56:03Beste Hans,
Het is niet heel makkelijk te beantwoorden en ik reken het even 'op een kladblaadje uit'. De spelregels per bank en zelfs per product zijn nogal verschillend. ALs ik in moet schatten zul je misschien wel ongeveer 4000 euro aan boeterente betalen ( lager kan ook, dat ligt aan je oorspronkelijke hypotheekbedrag!). Daarnaast komen de kosten van een nieuwe hypotheek. Dat zijn de kosten die een adviseur in rekening brengt ( tussen de 1500 en 2500 euro) of de kosten die een bank in rekening brengt. Ook die kosten zijn niet kinderachtig. Daarboven op komen de kosten voor taxatie en notaris. Alles bij elkaar maak je minimaal € 5500 aan kosten. Als je de rente dan nu voor 3.5% zou kunnen vastzetten, duurt het ongeveer 7 jaar voordat je dat terug hebt verdient.
We zijn bij Moneywise bezig met een online module en dan kan dit voor veel lagere bedragen geregeld worden. Maar dat duurt nog wel een paar maanden. En dan heb je natuurlijk nog steeds de boeterente.
reageer op Jeroen Wolfsen