Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Krappe woningmarkt. Hoe koop je dan nog een huis?

Krappe woningmarkt. Hoe koop je dan nog een huis?

vrijdag 18 augustus 2017 om 08:29:45 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
huis kopenDe krapte op de woningmarkt wordt steeds groter. Het is dan ook niet gek dat woningen in grote steden als Amsterdam, Utrecht en Den Haag soms ver boven de vraagprijs worden verkocht. Ook in de omliggende plaatsen schieten de prijzen omhoog.
Onderhandelen is in de meeste gevallen geen optie meer. Hoe voorkom je dat je iedere keer een woning aan je neus voorbij ziet gaan?

Strategie voor het kopen van een huis in een krappe markt.
Hoe zorg je als woningzoekende er nu voor dat in die krappe markt je een huis kunt kopen zonder dat je echt veel te veel betaald? Is dan iedere keer maar proberen het allerhoogste bod neer te leggen de enige mogelijkheid. Waar houdt het dan op?

We vroegen het aan Korné Pot van Libero Aankoop. Libero Aankoop is, met gemiddeld 15 aangekochte woningen per week, de grootste aankoopmakelaar van Nederland. Ook voor de aankoopmakelaars van Libero is het lastig en vaak zelfs onmogelijk om in een krappe markt te onderhandelen over de prijs. Toch ziet Libero dat klanten met een aankoopmakelaar meer kans maken in die krappe markt om het gewenste huis te kopen. Dat komt omdat de verkopende makelaar liever zaken doet met een collega aankoopmakelaar dan met een particulier. De klant die een aankoopmakelaar inschakelt is vaak serieuzer en de communicatie en afwikkeling gaat sneller en professioneler.
Een voorbeeld uit de praktijk van Libero: ’Onlangs hebben we een klant gehad die ook met onze hulp een eindbod heeft neergelegd. De klant wilde de woning ontzettend graag hebben, maar we hebben hem duidelijk kunnen maken dat we geen garanties kunnen bieden. Toen we eenmaal het bod hadden neergelegd, bleek dat er drie exact dezelfde biedingen waren binnengekomen. Onze klant was de enige die dit had gedaan met hulp van een aankoopmakelaar. De verkopende makelaar had al vaker met Libero Aankoop samengewerkt en gaf dit aan bij zijn klant. Op basis van deze informatie heeft de verkopende partij ervoor gekozen om met onze klant verder te gaan. Samenwerken met Libero Aankoop was in het verleden immers ook een succes geweest.’

Hou je aan je eigen maximum
Als je al een aantal keren een huis aan je neus voorbij hebt zien gaan omdat er steeds iemand is die nog meer biedt, kan de frustratie zo groot zijn dat je op een gegeven moment steeds meer gaat bieden. Op die manier zul je uiteindelijk wel een keer een huis kunnen kopen maar de vraag is of de prijs die je dan betaald nog reëel is. Steeds vaker lezen we berichten over de huizenbubbel in de Randstad. Laat je dus niet gek maken. Zeker als dit een starterswoning is die je over een aantal jaren misschien weer wilt verkopen. Als de huizenmarkt dan niet meer zo overspannen is, loop je grote kans dat je met een restschuld blijft zitten. Maak dus duidelijke afspraken met jezelf over het maximale bedrag dat je aan een huis wilt besteden.

Ondanks krappe markt toch ruimte voor onderhandeling
Doordat de huizenprijzen stijgen, is onderhandelen veel minder mogelijk. Toch zijn er nog situaties waarbij het wél kan geeft Korné Pot van Libero aan:
‘Onlangs hebben wij een woning aangekocht in de omgeving van Zaandam. Je zou verwachten dat hier vooral biedingen boven de vraagprijs plaatsvinden, maar het is ons toch gelukt om hier een leuk bedrag eraf te onderhandelen.
Het echtpaar wilde graag begeleiding bij het aankoopproces. Bezichtigen, dat konden ze zelf nog wel. Maar het doen van de onderhandelingen wilden ze liever uitbesteden. Helemaal omdat de woning nog niet zo gek lang te koop stond.
Uiteindelijk is er een onderhandelingsresultaat van maar liefst €12.000 behaald, dankzij onze aankoopmakelaar.
Uiteraard begeleiden we deze klant ook tot aan de notaris. Dat betekent dat we een bouwkundige expert en een taxateur hebben ingeschakeld. Ook hebben we de koopakte gecontroleerd’.

Kopen zonder ontbindende voorwaarden van financiering
Steeds vaker zien de hypotheekexperts van Moneywise dat klanten woningen kopen zonder voorbehoud van financiering. Niet verstandig, sterker nog je neemt als koper een groot risico. Als je het huis uiteindelijk niet kan kopen ben je 10% van de koopsom kwijt. Maar ook dit komt voort uit de gekte op de huizenmarkt in sommige plaatsen. Verkopers kiezen gewoon voor degenen die het hoogste bod neerlegt zonder voorbehoud van financiering.

Als je een huis koopt zonder voorbehoud van financiering moet je dus vooraf 100% zekerheid hebben dat je de hypotheek kan krijgen. En die zekerheid heb je eigenlijk alleen als de bank alle stukken voor het beoordelen van een hypotheek heeft ontvangen en gecontroleerd. En een van die stukken in het koopcontract. Je zit dus een beetje in een kip-ei situatie. Zonder koopcontract geen offerte en dus geen 100% zekerheid. Dus dan toch maar akkoord gaan met een koopcontract zonder voorbehoud van financiering? Als alle signalen op groen staan dat de hypotheek geen probleem is, kan je het doen. Wij kunnen vooraf een uitgebreide check doen op de mogelijkheid om daadwerkelijk de benodigde hypotheek te kunnen krijgen. Maar 100% zekerheid dat je de gewenste hypotheek kan krijgen kan dus alleen als de bak alle stukken heeft beoordeelt. Realiseer je dus altijd dat kopen zonder voorbehoud van financiering het risico met zich meebrengt dat de hypotheek niet rond komt en je niet kunt afzien van de koop, zonder 10% boete.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662