Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Kleine BKR notering mag hypotheek niet in de weg staan

Kleine BKR notering mag hypotheek niet in de weg staan

vrijdag 18 augustus 2017 om 12:34:34 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
woekerpolisHet BKR moet een kleine BKR verwijderen als dit onredelijke zware gevolgen heeft, volgens een uitspraak van de rechter in Amsterdam.
Kleine betalingsachterstand bij een webwinkel
Het BKR had de consument een A2 codering gegeven in verband met een betalingsachterstand van € 350 bij kledingwinkel H&M. Hierdoor was het onmogelijk om een hypotheek te krijgen voor hun nieuwe woning. Daar kwam nog bij dat het oude huis al verkocht was.

Geen hypotheek door kleine achterstand gaat te ver
De consument gaf aan dat hij nooit door H&M is gewezen op het feit dat zijn betalingsachterstand zou leiden tot een BKR notering. De achterstand is ook later keurig door hem betaald. Het BKR wou de registratie niet verwijderen, zelfs niet nadat H&M had aangegeven dat dit wat hun betreft wel kon.
Omdat de BKR codering onredelijk zware gevolgen heeft voor consument en zijn gezien, heeft de rechtbank besloten dat het persoonlijk belang van consument groter is dan het algemene belang van geldverstrekkers bij een BKR registratie. Het gezin komt in grote problemen door een relatief kleine betalingsachterstand en dat gaat de rechter dus te ver.

BKR en hypotheek
Als je een lening afsluit wordt deze geregistreerd bij het BKR. Dat is geen probleem voor een nieuwe hypotheek. Zolang de lasten van de lening en de nieuwe hypotheek betaalbaar zijn, kom je gewoon in aanmerking voor een nieuwe hypotheek. Hou er wel rekening mee dat het hebben van een lening van €10.000 betekent dat je ongeveer € 50.000 minder hypotheek kan lenen. Dat is dus best een fors verschil als je op zoek bent naar een nieuw huis. Heb je een lening en wil je weten wat het maximale hypotheekbedrag is dat je kan lenen, maak dan een berekening op Moneywise.nl

Het wordt anders als je in het verleden een betalingsachterstand hebt opgelopen op een lening. Dan krijg je een codering bij het BKR en sta je te boek als slechte betaler. Het gevolg hiervan kan zijn dat je de komende 5 jaar niet in aanmerking komt voor een hypotheek. Kom je dus in betalingsproblemen, ga dan snel in gesprek om een BKR codering te voorkomen, want daar heb je echt nog jaren last van.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662