Hypotheken

Kinderwens uitgesteld door jonge koppels omdat ze geen huis kunnen kopen

Jeroen Wolfsen donderdag 19 mei 2022 - bijgewerkt op: 20 mei 2022
Steeds meer jonge stellen besluiten hun kinderwens uit te stellen door de oververhitte woningmarkt, blijkt uit onderzoek van hypotheekverstrekker Munt.  Ruim één derde van de stellen onder de 35 jaar geeft aan dat de krapte op de woningmarkt de oorzaak is dat men nog niet aan kinderen wil beginnen.

Een huis kopen voor een jong gezin erg moeilijk

Veel jonge mensen die aan kinderen willen beginnen zijn niet van plan om dat te gaan doen in hun huidige (huur)woning. Simpelweg omdat deze te klein is. Uit het onderzoek van Munt blijkt dat een eigen kamer voor de kinderen het allerbelangrijkste is voor aanstaande ouders. Geen overdreven wens. Maar helaas wel een onrealiseerbare wens in veel gevallen. Huizen zijn te duur, omdat er simpel te weinig huizen te koop staan in de prijsklasse waar deze gezinnen in zoeken.

Minder werken als er kinderen komen niet haalbaar

Als men kinderen krijgt, hebben de jonge stellen ook de behoefte om minder te werken. Maar dit levert ook een financiële uitdaging op, blijkt uit het onderzoek.  Bijna een derde deel van de ouders vreest dat ze de hypotheek niet meer kunnen betalen wanneer één van de twee parttime gaat werken. In de leeftijdscategorie tot 35 jaar komt de betaalbaarheid van de woonlasten zelfs bij 41 procent in gevaar. Ook dit ontstaat door de hoge prijzen van koopwoningen. Zeker nu de hypotheekrente de afgelopen maanden hard gestegen is, lopen de maandlasten van een hypotheek met honderden euro's per maand op.Duur huren

Hoe frustrerend moet het voor jonge mensen zijn die een gezin willen stichten? Niet kunnen kopen omdat er weinig woningen te koop zijn maar ondertussen veel huur betalen voor een te kleine woning. In veel gevallen betaalt men meer huur dan men aan maandlasten zou betalen voor een eigen koopwoning.
In sommige gevallen kan de Duurhuur hypotheek hierbij helpen. Als men onvoldoende kan lenen op basis van het inkomen maar wel kan aantonen dat men al jaren in staat is om een hoge huur te betalen, kan men een hogere hypotheek krijgen om een huis te kopen.

In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.362 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube