Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Kan ik met een IVA uitkering een hypotheek krijgen?

Kan ik met een IVA uitkering een hypotheek krijgen?

vrijdag 29 september 2017 om 10:06:54 Jeroen Wolfsen 4 reacties
huis te koopAls je arbeidsongeschikt bent en je ontvangt een IVA uitkering dan is er sprake van volledige en blijvende arbeidsongeschiktheid. Met zo’n uitkering kom je in aanmerking voor een hypotheek. Er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Wat er allemaal komt kijken voor het regelen van een hypotheek als jij (of misschien je partner) een IVA uitkering hebt, leggen we je in dit artikel graag uit.

Toekenningsbesluit UWV
Een IVA uitkering is blijvend als er een toekenningsbesluit is. Als er kans is op gering herstel, kan in de eerste 5 jaren er nog sprake zijn van herkeuring. In die situatie is de uitkering nog niet blijvend. En dat betekent dat er geen hypotheek kan worden afgesloten op basis van de uitkering.
Is er eenmaal een toekenningsbesluit en hoef je nooit meer gekeurd te worden? Dan kan de IVA uitkering gewoon worden meegenomen voor het berekenen van de maximale hypotheek.

Wat is een toekenningsbesluit?
Een toekenningsbesluit is een verklaring van het UWV. In deze verklaring bevestigt het UWV dat de uitkering vast staat en blijvend is. Dit toekenningsbesluit is dus heel belangrijk bij het aanvragen van een hypotheek.

Wat moet er allemaal in het toekenningsbesluit staan:
- De ingangsdatum van de uitkering
- De hoogte van de uitkering
- De duur van de uitkering

Het is belangrijk dat het bedrag op de verklaring overeenkomt met het bedrag dat je daadwerkelijk ontvangt. Eigenlijk is dat hetzelfde bij een werknemer. Die moet een werkgeversverklaring inleveren en salarisstroken. En alles wat daarop staat moet overeenkomen.

Bij welke banken kan ik een hypotheek krijgen met een IVA uitkering?
Moneywise kan bij meer dan 30 banken een hypotheek voor je aanvragen. Bij meer dan 25 daarvan kun je terecht voor een hypotheek met een IVA uitkering. Mogelijkheden genoeg dus.

Aandachtspunt de verplichte overlijdensrisicoverzekering
Banken vragen in veel gevallen om een overlijdensverzekering. Vooral als je meer leent dan 80% van de waarde van de woning. Met andere woorden, koop je een huis van € 200.000 en leen je ook € 200.000? Dan zul je minimaal een overlijdensverzekering moeten hebben van 20% van €200.000 oftewel € 40.000.
Een levensverzekeraar kijkt hierbij naar je gezondheid. En op het moment dat er sprake is van arbeidsongeschiktheid kan dat gevolgen hebben voor de manier waarop je gezondheid beoordeelt wordt. Misschien krijg je wel een premieverhoging in verband met je gezondheid maar het kan ook gebeuren dat een verzekeraar je niet kan accepteren. Dat heeft dan wel weer gevolgen voor de hypotheek.

Meer weten over een hypotheek met een IVA uitkering?
Neem dan contact met ons op. Onze hypotheekexperts helpen je graag!

Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

pa

1 juni 2018 22:11:42

ik durf geen toekenningsbesluit bij het uwv aan te vragen alhoewel ik langer dan 5 jaar ongeschikt iva ben, je weet maar nooit wat de consequenties kunnen zijn. mvg antoine

reageer op pa

Ingrid van der veer

20 november 2018 17:51:04

Ik ben heel benieuwd of ik een hypotheek kan krijgen om een klein appartement voor mezelf te kunnen kopen.

reageer op Ingrid van der veer

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

20 november 2018 21:57:17

Beste Ingrid,
Een IVA uitkering staat vast tot je AOW leeftijd en op basis daarvan is een hypotheek bij een aantal banken mogelijk. Dus neem maar eens contact met ons op 085 7607610 om de mogelijkheden echt te onderzoeken.
Jeroen Wwolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Piet

31 januari 2019 0:25:05

Volgens mij is het één en ander veranderd bij het UWV. Als men volledig word afgekeurd en er geen tot geringe kans is op herstel , dan word men niet meer opnieuw gekeurd tenzij er natuurlijk verbeteringen zijn. Je blijft de IVA houden tot AOW leeftijd. Alle overigen met wel kans op herstel gaan de WGA in waar wel bij regelmaat word herkeurt. Er staat op mijn toekenningsbesluit IVA niets over geen of geringe kans op herstel.

reageer op Piet
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons