Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Je hypotheek in stappen oversluiten. Welke bank durft als eerste?

Je hypotheek in stappen oversluiten. Welke bank durft als eerste?

donderdag 23 november 2017 om 21:49:58 Jeroen Wolfsen 1 reacties
maximale hypotheekHet moet mogelijk worden om je hypotheek in stapjes over te sluiten naar lagere rente of een goedkopere geldverstrekker. Deze motie is vandaag door de Tweede Kamer aangenomen. De AFM en de minister zijn gevraagd om in gesprek te gaan met geldverstrekkers hierover.

Als je een vaste rente hebt afgesproken mag je niet zomaar je hypotheek oversluiten naar een bank met een lagere rente. De bank waar je nu de rente vast hebt staan zal dan boeterente in rekening brengen. Nu is het wel zo dat je, afhankelijk van de voorwaarden van je bank, tussen de 10% en 20% boetevrij af kan lossen op je hypotheek. Maar dat kan niet iedereen uit eigen middelen ieder jaar betalen.

Hoge boeterente maakt oversluiten hypotheek lastig
Wil je je hypotheek oversluiten bij een andere bank dan betaal je vaak een forse boete die kan oplopen tot tienduizenden euro’s. Hiermee is het voor veel mensen onmogelijk om over te stappen en zit men nog jaren aan een hoge rente vast.

Hypotheek stapje voor stapje oversluiten naar lagere rente
De motie die nu is aangenomen moet het mogelijk maken om iedere keer een deel van het boetevrije bedrag om te zetten naar een lager rentepercentage. Zo ruil je dus stapje voor stapje je dure hypotheek in voor een goedkopere hypotheek. Dat kan bij de huidige bank maar het moet ook mogelijk zijn om op zoek te gaan naar een goedkopere bank.

Welke bank biedt stap voor stap oversluiten als eerste aan?
Op zich zelf is het niet nodig dat hier een wet voor komt. Het zou nu ook al mogelijk moeten zijn om een tweede hypotheek te sluiten waarbij je iedere keer geld opneemt om op die manier je oude hypotheek in te lossen. Maar banken werken hier niet aan mee. Dat is jammer. De bank die dat als eerste aan zou durven, zal vele nieuwe klanten tegemoet kunnen zien.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

W

30 juli 2019 21:54:54

k heb zelf een hypotheek met een relatief hoge rente die ik tot einde looptijd heb vastgezet. Waarom is er (2019) nog steeds geen hypotheekverstrekker (bank, verzekeraar, private equity, of rijke particulier) die jaarlijks het boetevrije deel wil financieren in de vorm van een soort opbouwhypotheek? Wat mij betreft mag de nieuwe hypotheekverstrekker dan ook nog wel een extra opslag voor kredietrisico vragen als het onderpand het probleem is. Voor de hypotheekverstrekker is dit een mooi product, levert een hoger rendement dan een normale hypotheek. Volgens mij een mooi business-model om de optie die de klant heeft om boetevrij af te lossen in waarde om te zetten.

reageer op W
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662