Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Je huis verduurzamen?  Een goede hypotheek maakt het betaalbaar

Je huis verduurzamen?  Een goede hypotheek maakt het betaalbaar

maandag 25 maart 2019 om 14:31:47 Jeroen Wolfsen 3 reacties
Energie vergelijkenDe energiekosten schieten omhoog. Je huis verduurzamen en dus energiezuiniger maken loont nu meer dan ooit. Maar om je energiekosten naar beneden te krijgen moet je eerst flink investeren in je woning. De kost gaat immers voor de baat uit. Afhankelijk van je plannen en je woning kan het om tienduizenden euro’s gaan. En die heeft niet iedereen zomaar op de plank liggen. Hoe financier je deze kosten nu het slimste?  We zetten de belangrijkste tips voor je op een rij.

Tip 1: Je kunt tot 106% van de waarde van de woning lenen.
Tegenwoordig kun je niet meer hypotheek krijgen dan 100% van de waarde van je woning. Maar als je je huis energiezuiniger wil maken dan gelden er andere regels. Dan kun je namelijk tot 106% van de waarde van de woning lenen. Deze 6% extra moet je dan besteden aan energiebesparende maatregelen. Door de verhoging van de maximale hypotheek is er dus meer mogelijk.

Tip 2: Je kunt € 9.000, € 15.000 tot € 25.000 extra lenen voor energiebesparende maatregelen
Je inkomen moet natuurlijk wel voldoende zijn om het gewenste bedrag aan hypotheek te kunnen krijgen. Daarom is het goed om te weten dat je € 9.000 extra mag lenen als je energiebesparende maatregelen neemt.
Je kunt zelfs € 15.000 extra lenen als je een woning koopt met (of gaat verbouwen naar) een energie-index of een energie-coëfficiënt van nul of lager.
Koop je een nul op de meter woning dan kun je zelfs tot € 25.000 meer lenen bij hetzelfde inkomen. De gedachte achter deze verruiming is dat je lagere maandlasten hebt doordat je minder per maand aan energie kwijt bent. Die besparing mag je gebruiken om een hogere hypotheek af te sluiten.

Wel is er één voorwaarde: het toetsinkomen moet hoger zijn dan € 33.000 per jaar.

Tip 3: Maak gebruik van subsidies
Veel gemeenten bieden subsidieregelingen aan voor het energiezuinig maken van je huis. Met deze subsidie kun je flink besparen op de kosten die je moet maken om je huis energiezuiniger te maken. En dat is natuurlijk de eerste winst. Hier kun je checken of je in aanmerking komt voor een subsidie: https://www.energiesubsidiewijzer.nl/

Tip 4: De energiebespaarlening
Ook kun je kijken of je in aanmerking komt voor de Energiebespaarlening. Dit is een lening van het Energiebespaarfonds. Dit fonds wordt gevuld door de rijksoverheid. Je kunt deze lening gebruiken om je bestaande woning energiezuiniger te maken. De lening wordt als aflopend krediet gemeld bij BKR.

Je kunt tot maximaal € 25.000 lenen en afhankelijk van de hoogte van de lening betaal je deze tussen de 7 tot 15 jaar terug.
Kom je in aanmerking voor  het 'Zeer energiezuinige pakket'  dan kun je maximaal € 50.000 lenen. En je kunt tot € 65.000 lenen voor bij  'Nul op de Meter pakket'.

Tip 5: Heel gemakkelijk en snel lenen door een consumptief krediet
In plaats van het aanpassen van je hypotheek kun je ook kiezen voor een gewone persoonlijke lening. Het voordeel is dat deze snel geregeld word en je het geld meteen beschikbaar hebt. Je hoeft niet aan te tonen dat je het geld gebruikt voor energiebesparende maatregelen. Je kunt de rente die je betaalt gewoon aftrekken als rente voor de eigen woning, als  je maar aantoont dat het het hebt gebruikt voor de woning. Je hebt dus niks te maken met energie prestatie certificaten. Ook hoef je niet naar de notaris om je hypotheek te laten aanpassen en maak je geen kosten voor taxatie, advies en bemiddeling van een hypotheek. De rente voor een persoonlijke lening is wel hoger. Laat je dus goed adviseren over het verschil tussen een hypotheek en een persoonlijke lening.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Van der Zee

28 maart 2019 15:56:29

Ik heb een huurhuis dus voor mij niet van toepassing.
A.van der Zee

reageer op Van der Zee

Berend de Boet

1 april 2019 19:31:40

Kan ik in aanmerking komen voor geldelijke lening met subsidies voor zonne panelen?
Vr gr B de Boer

reageer op Berend de Boet

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

1 april 2019 21:05:54

Berend,
Kijk voor de mogelijkheden op: https://www.energiesubsidiewijzer.nl/
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662