Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Is oversluiten van je hypotheek verstandig?

Is oversluiten van je hypotheek verstandig?

vrijdag 01 mei 2020 om 11:42:17 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
fotositeNederlanders sluiten massaal hun hypotheek over. De rente is nu extreem laag en lijkt langzaamaan iets te gaan stijgen. Is oversluiten nu verstandig of niet? Laat je geld liggen als je niet oversluit of laten we ons allemaal gek maken? Wat is verstandig oversluiten of niet?

Hoe bepaal je of je hypotheek oversluiten voordeel oplevert
Of oversluiten voordelig en verstandig is, kun je niet zomaar zeggen. Maar één ding is zeker: het is in ieder geval verstandig om het nu een keer uit te zoeken. Want het is een feit dat de rente extreem laag is. Ook nu nog. De afgelopen weken hebben we van een aantal geldverstrekkers lichte renteverhogingen gezien maar we kunnen rustig stellen dat de hypotheekrente nog steeds erg laag is. Even wat percentages om dat duidelijk te maken. Een hypotheek met nationale hypotheek garantie (NHG) voor 20 jaar vast kun je nog sluiten rond de 1,4% tot 1,6%. Voor deze percentage zijn er meer dan 20 banken waar je terecht kunt.
De enige manier om daarvan te profiteren is dus uitzoeken of oversluiten van je hypotheek interessant is. Maar hoe doe je dat?

Gratis hypotheekoversluit tool van Moneywise
Om te bepalen of het voordelig is om je hypotheek over te sluiten moet je verder kijken dan alleen maar de huidige lage rente. Je gaat ook kosten maken om je hypotheek over te sluiten. Denk aan advieskosten, notariskosten en waarschijnlijk ook taxatiekosten.  Alles bij elkaar bedragen de kosten om over te sluiten al snel enkele duizenden euro's.  Die kosten zijn wel aftrekbaar dus een deel krijg je terug van de fiscus. Maar er speelt nog een belangrijke kostenpost in veel gevallen en dat is de boeterente. En die kan oplopen tot tienduizenden euro's als je rente nog lang vaststaat. Is oversluiten dan nog voordelig? En minstens zo belangrijk is het dan uberhaupt nog mogelijk?

Om snel inzicht te geven in je mogelijkheden en je maandelijkse besparing op je rentelasten heeft Moneywise de hypotheek oversluittool ontwikkeld. Binnen enkele minuten zie je of oversluiten mogelijk is en hoeveel je kunt besparen. Het hele verhaal kun je daarna op je gemak nalezen in een rapport. De berekening en het rapport zijn gratis en geven je een hele goede indicatie van je mogelijkheden om te besparen op je hypotheek. En heb je vragen over je situatie dan beantwoorden we die graag.

Rentebesparing inzetten om je hypotheek te verbeteren.
Met de huidige lage rente kun je al snel besparen op je maandlasten van je hypotheek. Je woonlasten gaan daarmee omlaag en je houdt geld over om leuke dingen mee te doen. Toch kan het heel verstandig zijn om de besparing te gebruiken om je hypotheek te verbeteren. Zo kun je meer en sneller aflossen waardoor je op pensioendatum een lagere hypotheek hebt. Het is ook meteen het moment om je hypotheek constructie aan te passen . Misschien heb je nog wel een hypotheek met een woekerpolis. Dan kun je die bij het oversluiten omzetten naar een hypotheek waarmee je wel het gewenste bedrag aflost.

Meerdere redenen om je hypotheek over te sluiten
Natuurlijk, we willen allemaal besparen op de maandlasten maar er kunnen meerdere redenen zijn om je hypotheek over te sluiten. We noemen er een aantal:

Een nieuwe hypotheek voor 30 jaar
Je hebt een aflossingsvrije hypotheek en je wilt deze weer opnieuw afsluiten voor 30 jaar. Zo weet je zeker dat je de komende 30 jaar niks terug hoeft te betalen en kunt blijven wonen in je huis

Tien jaar voor je AOW leeftijd
Je bereikt binnenkort de 56 jarige leeftijd. Zit je namelijk binnen 10 jaar voor je AOW leeftijd dan kijken banken naast je inkomen ook naar je pensioen. En als je pensioen aan de lage kant is kun je na je 66e misschien niet meer oversluiten. Daarom is het verstandig om dat voor je 66e te doen.

Hypotheek verhogen
Je wil naast oversluiten ook je hypotheek verhogen.  Bijvoorbeeld voor een verbouwing of om extra overwaarde op te nemen. Je gaat in dat geval dan vaak toch al kosten maken voor advies, notaris en taxatie. De extra kosten voor oversluiten bestaan dan alleen uit eventuele boeterente. De andere kosten zou je immers toch al hebben.

Zekerheid over je maandlasten
Staat je rente nog een paar jaar vast en ben je bang dat deze gaat stijgen? Dit is het ideale moment om de rente 20 jaar of zelfs nog langer vast te te zetten. Je hebt dan voor een hele lange tijd zekerheid van lage maandlasten.

Wat je reden ook is, vul geheel vrijblijvend de hypotheek oversluit tool van Moneywise in en je ziet binnen een paar minuten wat er mogelijk is.

 

 

 

 
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662