Hypotheken

ING stopt met aanbieden lineaire hypotheek

Jeroen Wolfsen maandag 01 februari 2016 - bijgewerkt op: 21 oktober 2017
Per 1 februari zal ING stoppen met het aanbieden van de lineaire hypotheek. Ook de krediethypotheek en leven hypotheek verdwijnen van het schap bij de ING. Dat deze laatste twee vormen verdwijnen is niet vreemd. Vanaf 2013 zijn deze vormen niet meer aftrekbaar voor nieuwe hypotheken omdat er niet op deze leningen wordt afgelost.
Maar dat ING de lineaire hypotheek ook van het schap af haalt is wel vreemd dat omdat de lineaire hypotheek samen met de annuïteitenhypotheek de enige hypotheekvormen is waarvoor aftrek nog mogelijk is bij een nieuwe lening.

Wat is een lineaire hypotheek?

Bij een lineaire hypotheek los je iedere maand hetzelfde bedrag af. Bij een hypotheek met een looptijd van 30 jaar los je dus 30*12=360 keer hetzelfde bedrag zodat de lineaire hypotheek uiteindelijk volledig is afgelost. Naast de maandelijkse aflossing betaal je rente over de nog resterende schuld die overblijft. Omdat je steeds meer aflost, betaal je steeds minder rente.

Lineaire hypotheek: in het begin hoge lasten die snel dalen

Bij de lineaire hypotheek begin je met hogere maandlasten. Dat komt omdat je in het begin veel rente en veel aflossing betaald. De rente is aftrekbaar maar de aflossing bestaat uit een netto bedrag.

Wat is een annuïteiten hypotheek?

Bij een annuïteiten hypotheek betaal je iedere maand dezelfde bruto maandlasten. Deze bestaan uit bruto rente  ( de rente is aftrekbaar) en een netto aflossing. In het begin betaal je veel rente en maar een klein bedrag aan aflossing. Naarmate de tijd vordert ga je steeds meer aflossen. Je bruto maandlasten blijven hierdoor gelijk maar omdat je steeds minder rente betaalt en steeds meer aflossing stijgen je netto maandlasten.

Lineaire hypotheek goedkoper maar annuïteiten hypotheek vaker gekozen

Over de gehele looptijd genomen is een lineaire hypotheek goedkoper. Toch kiest 60% van de mensen voor een annuïteiten hypotheek. Slechts zo'n 6% van de hypotheeksluiters kiest voor de lineaire variant. Dat komt door de lagere netto maandlasten in het begin. De maandlasten van de lineaire hypotheek zijn vooral voor starters te hoog.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.968 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube