Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » ING stopt met aanbieden lineaire hypotheek

ING stopt met aanbieden lineaire hypotheek

maandag 01 februari 2016 om 22:22:51 Jeroen Wolfsen 1 reacties
rentePer 1 februari zal ING stoppen met het aanbieden van de lineaire hypotheek. Ook de krediethypotheek en leven hypotheek verdwijnen van het schap bij de ING. Dat deze laatste twee vormen verdwijnen is niet vreemd. Vanaf 2013 zijn deze vormen niet meer aftrekbaar voor nieuwe hypotheken omdat er niet op deze leningen wordt afgelost.
Maar dat ING de lineaire hypotheek ook van het schap af haalt is wel vreemd dat omdat de lineaire hypotheek samen met de annuïteitenhypotheek de enige hypotheekvormen is waarvoor aftrek nog mogelijk is bij een nieuwe lening.

Wat is een lineaire hypotheek?


Bij een lineaire hypotheek los je iedere maand hetzelfde bedrag af. Bij een hypotheek met een looptijd van 30 jaar los je dus 30*12=360 keer hetzelfde bedrag zodat de lineaire hypotheek uiteindelijk volledig is afgelost. Naast de maandelijkse aflossing betaal je rente over de nog resterende schuld die overblijft. Omdat je steeds meer aflost, betaal je steeds minder rente.

Lineaire hypotheek: in het begin hoge lasten die snel dalen


Bij de lineaire hypotheek begin je met hogere maandlasten. Dat komt omdat je in het begin veel rente en veel aflossing betaald. De rente is aftrekbaar maar de aflossing bestaat uit een netto bedrag.

Wat is een annuïteiten hypotheek?


Bij een annuïteiten hypotheek betaal je iedere maand dezelfde bruto maandlasten. Deze bestaan uit bruto rente  ( de rente is aftrekbaar) en een netto aflossing. In het begin betaal je veel rente en maar een klein bedrag aan aflossing. Naarmate de tijd vordert ga je steeds meer aflossen. Je bruto maandlasten blijven hierdoor gelijk maar omdat je steeds minder rente betaalt en steeds meer aflossing stijgen je netto maandlasten.

Lineaire hypotheek goedkoper maar annuïteiten hypotheek vaker gekozen


Over de gehele looptijd genomen is een lineaire hypotheek goedkoper. Toch kiest 60% van de mensen voor een annuïteiten hypotheek. Slechts zo'n 6% van de hypotheeksluiters kiest voor de lineaire variant. Dat komt door de lagere netto maandlasten in het begin. De maandlasten van de lineaire hypotheek zijn vooral voor starters te hoog.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Smits

10 maart 2016 4:13:31

Niet alleen de lineaire hypotheek verdwijnt maar de mogelijk voor bestaande klanten met een ING hypotheek die een inkomen hebben uit een vaste IVA uitkering wordt stopgezet.
Wil je dus verhuizen en je hebt een ING hypotheek dan kun je niets meer!

reageer op Smits
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662