Hypotheken

Hypotheekrente: na lichte stijging nu weer een daling

Jeroen Wolfsen zondag 21 november 2021 - bijgewerkt op: 30 november 2021
Sinds oktober is de hypoheekrente licht gestegen. Bij de meeste banken ging de rente overigens maar heel licht omhoog. En aan die lichte stijging lijkt nu weer een einde te komen. Waar even gevreesd werd dat de rente zou blijven stijgen, zien we nu dat deze zich stabiliseert en niet verder stijgt. Sterker nog we zien zelfs rentedalingen.

Hoe hoog is de hypotheekrente?

We krijgen bij Moneywise heel vaak de vraag: 'Hoe hoog is de hypotheekrente op dit moment?' Een hele logische vraag. Maar voordat we daar antwoord op kunnen geven moet je eerst bepalen over welke hypotheekrente je het hebt. Gaat het over een rente voor 10 jaar vast of voor bijvoorbeeld 20 jaar vast? Is het een hypotheek op NHG of gaat het om een lening van 100% van de marktwaarde van de woning? Gaat het om een annuïteiten hypotheek of een aflossingsvrije hypotheek?
Bij Moneywise bieden we meer dan 35 geldverstrekkers aan, die afhankelijk van de situatie en rentevast periode niet 1 maar soms wel honderden rentes hebben. En soms gaat de 10 jaars rente omhoog en de 20 jaars rente omlaag. Het is dus soms lastig om antwoord te geven op de vraag hoe hoog de hypotheekrente precies is. Maar in zijn algemeenheid geldt natuurlijk dat als de marktrente omhoog gaat, de meeste tarieven van banken ook omhoog gaan.

Rente voor 10 jaar vast omhoog maar voor 20 jaar vast omlaag

De rente voor 10 jaar vast (NHG tarief)  is ongeveer 0,1% omhoog gegaan sinds half oktober. Maar bij sommige banken is de rente voor 20 jaar niet omhoog gegaan of inmiddels weer aan het dalen. Maar hoe je het ook went of keert, het blijven lage rentes.
Op dit moment kun je hypotheek met een rente voor 10 jaar afsluiten bij Allianz voor 0,89% als je in aanmerking komt voor NHG. En 20 jaar vast kan bij Lot voor 1,2%. Kom je niet in aanmerking voor NHG dan ligt de rente hoger. Het precieze percentage is afhankelijk van hoeveel je leent ten opzichte van de waarde van je woning. Heb je een hypotheek nodig die net zo hoog is als de waarde van je woning dan betaal je nu voor 20 jaar vast 1,7%. En dat is nog steeds een hele lage rente. Vergelijk zelf alle hypotheekrentes maar eens op Moneywise.nl.

Hypotheek oversluiten blijft interessant

Nu de stijging van de hypotheekrente tot een einde is gekomen, blijft het interessant om je hypotheek over te sluiten. En dat is dan ook wat veel mensen doen. De kosten en boeterente die men moet betalen kan in veel gevallen bijgeleend worden, zodat er geen eigen geld nodig is. En omdat de kosten en de boeterente aftrekbaar zijn, ontvang je een groot deel hiervan weer terug. We zien veel klanten die dat vervolgens weer aflossen op de nieuwe lening. De maandlasten blijven dan zo laag mogelijk.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 16.363 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube