Hypotheken

Hypotheekrente, je betaalt bijna net zoveel voor variabel als voor 30 jaar vast

Jeroen Wolfsen woensdag 26 april 2023 - bijgewerkt op: 30 april 2023
Er is iets bijzonders aan de hand met de hypotheekrente. De variabele rente is bij een aantal banken bijna net zo hoog als de rente voor 30 jaar vast. En ook rentes voor 5, 10 of 20 jaar verschillen hier maar weinig van. Dus de grote vraag voor veel mensen is: Hoe lang zet ik mijn hypotheekrente nu vast?

Variabele rente bij meeste banken boven de 4%

De variabele rente voor een hypotheek met NHG  ligt bij de meeste banken op dit moment boven de 4%. Slecht 2 banken zitten daaronder, waarbij de Rabobank de absolute winnaar is met een variabele rente van 2,1%.

variabel

Hypotheekrente voor 30 jaar vast goedkoper dan variabel

De rente voor 30 jaar bedraagt bij de goedkoopste bank ( NIBC) op dit moment 4,08%. Dat is dus lager dan de rente voor variabele bij de meeste banken en geldverstrekkers. Dus er zijn banken waar 30 jaar vast op dit moment voordeliger is dan variabel. Dat is bijna niet voor te stellen. Nogmaals de Rabobank heeft nu nog een hele scherpe variabel rente maar de kans is natuurlijk groot dat ook deze snel omhoog zal gaan.

Rente voor 10, 15 of 20 jaar bijna overal het zelfde.

Maar ook de meest gekozen rentevast periode van 10 jaar, kent bij de meeste partijen een rente van 4% of meer. Slecht 3 banken bieden 10 jaar vast aan onder de 4%. Hetzelfde zien we bij een rentevast periode van 20 jaar. Daar biedt Lloyds een rente van 4,08% aan voor een NHG hypotheek en dat is net zo hoog als de rente van de goedkoopste geldverstrekker op 30 jaar.

10l

Hoe lang moet ik mijn hypotheekrente vastzetten?

Op enkele uitschieters na (de variabel rente van de Rabobank) zou je bijna kunnen zeggen dat alle geldverstrekkers ongeveer 4% rente rekenen voor iedere rentevast periode. Mar goed vergelijken van hypotheekrente is nog steeds belangrijk. Een annuïteiten hypotheek is weer iets goedkoper dan een aflossingsvrije hypotheek. Een hypotheek voor 100% van de woningwaarde is duurder dan een NHG hypotheek. De hoogte en looptijd van de rente bepaalt voor een groot deel hoe hoog de maximale hypotheek is die je kunt krijgen. Het verschil tussen een rente 4% en 4,1% kan net het verschil zijn tussen wel of niet een huis kunne kopen. Goed en onafhankelijk hypotheekadvies is juist nu erg belangrijk.

Lang vastzetten? Hou rekening met een hoge boeterente

Als 10 jaar vast net zo duur is als 30 jaar vast, zou je kunnen denken dat je net zo goed voor 30 jaar vast kan kiezen. Je weet dan voor 'de rest van je leven' wat je maandlasten zijn. Maar als de rente ooit weer gaat dalen, wordt het erg kostbaar om dan je hypotheek over te sluiten. Omdat jij dan een hoge rente hebt met een lange rentevast periode zul je dan een hoge boeterente moeten betalen. Dat is wel iets om rekening mee te houden. Ook hier kan de hypotheekadviseur van Moneywise je helpen om de juiste keuze te maken.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.041 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube