Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Hypotheekakte lastig te begrijpen

Hypotheekakte lastig te begrijpen

maandag 14 mei 2018 om 22:07:28 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
familiehypotheekZou jij je handtekening zetten onder een contract dat gaat om veel geld en dat je moeilijk te lezen vindt en nauwelijks begrijpt?  De kans is groot dat je nu 'nee' zegt. Toch blijkt een van de moeilijkste contracten een veel getekend document te zijn. De akte die de notaris opmaakt om een hypotheek op je huis te regelen. Volgens taalonderzoekers is de hypotheekakte een bijna onmogelijk te lezen document.

Hypotheekakte moet simpeler
De akte voor een hypotheek moet simpeler stellen Utrechtse taalwetenschappers prof. dr. Leo Lentz, Marloes Herijgers en Erik van der Spek. Maar dat blijkt nog niet zo makkelijk. Het is een juridich document vol met lange zinnen, moeilijke woorden en veel te veel info om te kunnen overzien. Ze willen met banken en de vereninging Eigen Huis om tafel om een beter leesbare akte te ontwerpen. Een goed idee. Ook wij zien dat de aktes erg ingewikkeld zijn en voor veel mensen onduidelijk. En dat zelfde geldt helaas ook nog voor hypotheekoffertes.

Ook hypotheekoffertes moelijk te lezen
Veel mensen vinden de offerte van de bank ook onduidelijk. Ook hier staat veel info in en is daardoor moeilijk te doorgronden. Wat hierbij niet helpt is het ESIS. Een verplicht document op basis van europese regelgeving die alle info uit de offerte nog een keer uitlegt. Het wordt in mijn ogen allemaal niet duidelijker op. Het is teveel info, offertes zijn daardoor al snel 20 bladzijden of meer. En dat nodigt de consument niet uit tot lezen, laat staan begrijpen.

Moneywise helpt met het snappen van je hypotheekstukken
Daarom nemen we de offerte voor je hypotheek door met je en lichten deze toe waar nodig. En we controleren de notariele akte. Zodat je weet wat je tekent als je een hypotheek afsluit. Wel zo makkelijk en zeker. Want een hypotheek is gewoon serieuw werk dat goed geregeld moet worden.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662