Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Hypotheek voor Tiny House mogelijk?

Hypotheek voor Tiny House mogelijk?

dinsdag 10 januari 2017 om 22:45:52 Jeroen Wolfsen 12 reacties
hypotheek2Een Tiny House is een klein huisje waar je in kunt wonen. Soms is het zelfs verplaatsbaar zodat je op verschillende plaatsen je Tiny House kan opbouwen.
Tiny Houses zijn ontstaan in Amerika en is ook in Nederland inmiddels uitgegroeid tot een beweging: “Tiny House movement”. Een Tiny house is dan ook meer dan een klein (en goedkoop huis). Het is meer een filosofie: een leven creëren waarbij het gaat om dingen die je werkelijk belangrijk vindt. Een leven waarbij het niet draait om meer en groter maar om de vraag hoeveel je echt nodig hebt om gelukkig te zijn.

Duurzaam en zelfvoorzienend
Tiny Houses zijn vaak geschikt voor 1 persoon en meestal niet groter dan 50 vierkante meter.  Bewoners van een Tiny House willen een huis dat zelfvoorzienend en duurzaam is. Er wordt slim gebruik gemaakt van de beschikbare ruimte en zijn mooi ontworpen en met oog voor detail gebouwd.

Tiny House levert vrijheid op
Vaak zijn Tiny Houses verplaatsbaar. Soms staan ze op wielen en kun je ze letterlijk achter de auto verplaatsen maar een nieuwe plek. Wat grotere Tiny Houses worden (in delen) op een vrachtwagen vervoert.  Dus heb je een nieuwe baan in een andere stad, dan verplaats je gewoon je huis. De ander vrijheid die een Tiny House je kan opleveren is financiële vrijheid. Een Tiny house is veel goedkoper dan een normale woning. En daarmee kun je besparen op je lasten. Of anders gezegd, je hebt minder inkomen nodig en kan je leven op een andere manier inrichten.
Je kunt je Tiny House zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt. De kosten beginnen zo rond de € 35.000 en kunnen oplopen tot € 100.000.

Kun je een hypotheek afsluiten voor een Tiny House?
Dat ligt er aan. Je moet er rekening mee houden dat je niet altijd een hypotheek kunt krijgen voor een Tiny House. De voorwaarde voor het verkrijgen een hypotheek is dat de woning die gekocht een onroerend goed is. Een onroerend goed is de grond en een eventueel pand of zaak op die grond die duurzaam zijn verenigd met de grond. Koop je een Tiny House en zet je deze op eigen grond, onderzoek dan of je het huis kunt vastzetten aan de grond door het toepassen van een fundering. Als dat mogelijk is, kun je in aanmerking komen voor een hypotheek. Maar dat wil zeker niet zeggen dat iedere bank je ook daadwerkelijk een hypotheek wil verstrekken. Dat hangt van de situatie af.  Veel banken hebben bijvoorbeeld als voorwaarde dat een huis van steen moet zijn en veel Tiny Houses zijn van andere materialen gebouwd.

Kom je niet voor een hypotheek in aanmerking dan zul je dus eigen geld moeten hebben om een Tiny House aan te kunnen schaffen. Een andere optie is een persoonlijke lening. Hierbij is je huis geen onderpand voor de bank en daarom is de rente op zo’n lening hoger dan voor een hypotheek.

Tiny House financieren?
Heb je een Tiny House gekocht en wil je weten wat er mogelijk is om je huis te financieren met een lening of hypotheek? Neem dan contact met ons op. We gaan graag de uitdaging aan om je hiermee te helpen. We verwachten dat er in de toekomst meer mogelijkheden ontstaan voor het financieren van een Tiny House als er steeds meer belangstelling voor deze woningen komt. We houden je op de hoogte!
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

geert boske

25 juli 2017 13:28:06

Ik ben benieuwd naar de opties die jullie hebben om een Tiny House eventueel hypothecair te kunnen financieren. Begrijp daarin dat er een groot verschil zit tussen een Tiny House op wielen of niet, ben erg benieuwd wat jullie ervaringen daarmee zijn.

reageer op geert boske

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

25 juli 2017 15:55:26

Goedemiddag Geert,

Allereerst bedankt voor je reactie op onze weblog!

Een hypothecaire financiering voor een tiny house is niet gemakkelijk te verkrijgen. Om heel eerlijk te zijn loopt de markt hierin wat achter op de "tiny house movement".
In principe is het mogelijk om een hypotheek te krijgen op een onroerende zaak. Dat wil zeggen: een huis die duurzaam verankerd is met de grond.
Maar ook de bouwaard, het gebruik en de locatie wegen mee in de acceptatie door de bank. Een tiny house is daarin anders dan een 'gewoon' huis.

Wij hebben een aantal geldverstrekkers die bereid zijn om de aanvraag te beoordelen.
Dit houdt in dat er apart beoordeeld wordt of de geldverstrekker de financiering zou willen aangaan, maar dat dit niet binnen de standaard hypotheekacceptatie valt.

Het wordt een uitdaging, maar wij willen die graag met je aangaan!

Heb je wat meer informatie over de tiny house die je op het oog hebt? We kijken graag met je naar de mogelijkheden.


Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Erik van der Flier

21 september 2017 21:10:20

Beste Jeroen,
Kan je publiceren welke financiële instelling openstaan voor financiering van een tiny house en eventueel ook de voorwaarden die zij daarbij hanteren?
Vr groet, Erik van der Flier

reageer op Erik van der Flier

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

21 september 2017 21:26:52

Hoi Erik,
Er zijn weinig mogelijkheden, dat kan ik je wel alvast verklappen. Probleem is dat er niet een goede definitie is voor een 'Tiny House'. Er zijn dus veel verschillende vormen. En je komt alleen voor een hypotheek in aanmerking als je Tiny house dezelfde kenmerken heeft als een normaal huis. Alleen dan kleiner. Dus verbonden met de grond door een fundering en niet verplaatsbaar. Een bank wil geen hypotheek op een woning verstrekken die van de 'aardbodem kan verdwijnen'. Dan zijn ze namelijk het onderpand kwijt. De markt is natuurlijk in beweging maar ik denk niet dat er snel een echte hypotheek voor een echt Tiny House komt, ik bedoel dat het verplaatsbare Tiny House.
Voldoet je Tiny House aan de voorwaarden voor een onroerende goed, dan is het eigenlijk een normaal huis. Toch zijn er dan talloze uitvoeringen mogelijk en zul je dat moeten bespreken met de bank. We hebben dat een aantal keren gedaan met Tiny Houses die niet voldeden aan de 'onroerend goed definitie' en die zijn allemaal niet geaccepteerd.
Elk Tiny House is dus maatwerk.
Jeroen

reageer op Jeroen Wolfsen

Henrieke

16 oktober 2017 13:24:48

Beste Jeroen,
ik heb een vraag. Via anderen heb ik begrepen dat het aardig lastig is om je tiny house ergens te kunnen plaatsen. Hun advies was: ga eerst bouwen. Is het ook mogelijk om hiervoor een financiering te krijgen? Aangezien ik niet zomaar 35.000 euro a la minute op kan hoesten voor het bouwen van mijn eigen tiny house (ik zou hem laten bouwen trouwens). Een persoonlijke lening staat me niet echt aan, dus is in dit geval als ik een hypotheek wil afsluiten de enige mogelijkheid dat de tiny house er dan al 'moet zijn'? Beetje lullig als ik iemand in opdracht een tiny house laat bouwen en ik vervolgens de financiering niet rond krijg met de bank. De rabobank biedt een groene hypotheek aan, maar klopt het dat je dan perse aangesloten moet zijn op de nutsvoorzieningen? Ik wil graag off grid gaan wonen.
Ik hoop dat mijn vraag duidelijk is, waar het op neerkomt is eigenlijk: ik weet niet waar ik moet beginnen.
Groetjes Henrieke

reageer op Henrieke

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

16 oktober 2017 13:52:20

Henrieke,
Het probleem met Tiny Houses is dat het eigenlijk bijna nooit te financieren is met een hypotheek.Daarbij geldt inderdaad de regel dat het huis onroerend goed moet zijn. Dus vast verbonden met de grond, aangesloten op nutsvoorzieningen en eigenlijk niet verplaatsbaar. En dat is nu precies wat de meeste mensen met een Tiny House niet willen. Blijft over een normaal krediet. Hogere rente, dat wel maar eigenlijk nu net zo hoog als de hypotheekrente een paar jaar geleden.
We sluiten nu dus regelmatig een krediet voor mensen die een Tiny House willen financieren. En dat doe je dan voor dat je gaat bouwen zodat je weet dat het beschikaar is.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Stephen Morgan

16 oktober 2018 13:00:27

Hallo, Bent u op zoek naar een zakelijke of persoonlijke lening? Is een lening van uw bank of financiële instellingen geweigerd? Neem vandaag nog contact met ons op via e-mail: info.oceanfinance01@gmail.com wij bieden leningen aan individuen, een groep individuen, bedrijven en samenwerkingsverbanden. Wij bieden een lening aan met een rentepercentage van 3%. Vul de onderstaande informatie hieronder in om ons in staat te stellen het aflossingsschema voor u te berekenen.
* Naam van lener: * Land: * Leningbedrag nodig: * Lening duur: *Doel van de lening: *Bezetting: *Maandinkomen: *Telefoonnummer: Alle andere informatie zal naar u worden verzonden zodra wij de bovenstaande informatie van u hebben ontvangen.
Vriendelijke groeten Stephen Morgan (leningconsulent) Contact E-mail: info.oceanfinance01@gmail.com Tel:+19402956028

reageer op Stephen Morgan

h.molenaar

5 juni 2019 23:43:10

is er ondertussen al wel beter mogelijk om een hypotheek te krijgen voor een tiny house. zou dan wel op wielen willen bouwen om makkelijker te vervoeren maar op locatie een betonnen paalfundering om hem op te zetten

reageer op h.molenaar

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

13 juni 2019 20:38:11

Beste H. Molenaar,
In het begin leek het erop dat banken enthousiast waren maar op dit moment stellen alle banken dat het voor een hypotheek om echt onroerend goed moet gaan. Dus met een kadastrale inschrijving en verbonden met nutsvoorzieningen. Dus geen mogelijkheden voor een hypotheek voor de tiny houses die daar niet aan voldoen..
Wel hebben wij meerdere tiny houses gefinancierd met een persoonlijke lening. Dat is iets duurder maar wel een oplossing.
Dus als we je daarmee kunnen helpen dan hoor ik het graag!
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Boan

6 oktober 2019 17:06:10

Tipje: wat een optie zou kunnen zijn is om te kijken of er iemand (b.v. ouders, familieleden) zijn met een overwaarde op hun huis. Deze overwaarde kan gebruikt worden om garant te staan voor degene die een tiny house wil bouwen. Deze laatste kan dan een hypotheek krijgen. De rente van het hypotheekbedrag ligt een fractie hoger dan dat van een 'normale' hypotheek maar het is een stuk lager dan een Persoonlijke Lening. Ook de aflossingstermijn is ruimer: 20 tot 30 jaar. Wij wonen in een recreatiebungalow op gehuurde grond (met gedoogverklaring dus we mogen er permanent wonen) en hebben dit sinds 2007 als oplossing voor de dure persoonlijke lening.
Misschien nog een andere optie: omdat de rentes zo laag zijn momenteel zijn er wellicht ook particuliere investeerders die je graag het bedrag willen uitlenen. Win-win situatie omdat zij een hogere rente krijgen dan van de bank.
Het blijven een soort creatieve noodoplossingen dus ik hoop echt dat banken over de brug durven te komen voor tiny house-bouwers met een oplossing die ergens tussen een hypotheek en doorlopend krediet in zit (liefst zo dicht mogelijk tegen een hypotheek aan ;-) want het geld wordt niet in iets 'vluchtigs' gestopt als een reis of auto, het geld wordt gebruikt om een woning te bouwen.

reageer op Boan

Bram

30 juli 2020 13:09:52

Hallo, Graag wil ik een lijnbus ombouwen naar camper met meerdere gasten verblijven. Permanent wonen en werken. Werken aan huis (camper)
Is het wel mogelijk om een zakelijke financiering te krijgen?
Camper, foodtruck, b&b, pension op wielen?
Graag uw bericht.
Vriendelijke groet,
Bram

reageer op Bram

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

3 augustus 2020 15:59:44

Bram, Helaas dat gaat via Moneywise niet lukken. We bemiddelen niet in zakelijke leningen.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662