Hypotheken

Hypotheek en scheiden. Wie van ons kan de lage rente meeverhuizen?

Jeroen Wolfsen geschreven op maandag 03 april 2023 om 16:20:24
Als je uit elkaar gaat en je hebt een eigen woning met hypotheek moet je goede afspraken maken. Wil één van de twee blijven wonen? Of wordt het huis verkocht? Wie van de partners kan de lopende hypotheek meenemen en gebruiken voor een ander huis?  Is het mogelijk dat die lage rente onderling verdeeld wordt?
Scheiden is een kwestie van goede afspraken maken en daarom is het belangrijk dat partijen goed hun huiswerk doen. We leggen je uit wat de mogelijkheden zijn om de lage rente van de hypotheek mee te nemen in geval van een scheiding.

Hypotheek meenemen, hoe zit dat?

Eerst maar even de spelregels omtrent het meenemen van de hypotheek. Veel mensen noemen het: 'meenemen van de bestaande hypotheek'. Maar dat is eigenlijk niet de juiste term. Je neemt niet de hypotheek mee, je neemt de bestaande rente-afspraak mee. Dus heb je bijvoorbeeld in 2020 een hypotheek gesloten voor 20 jaar vast met een rente van 2%. Dan kun je nog 17 jaar lang van die lage rente van 2% profiteren.
Maar in alle gevallen wordt er bij verkoop van het oude huis en aankoop van een nieuw huis weer een nieuwe hypotheek afgesloten. Dus je moet naar de notaris en je moet alle inkomensstukken aanleveren. Wie van de scheidende partners ook verder wil met de bestaande hypotheek, de bank behandelt het gewoon als een nieuwe aanvraag.

Wat is het voordeel van de hypotheek meenemen?

Als je de afgelopen jaren een nieuwe hypotheek hebt afgesloten, dan heb je waarschijnlijk een lagere hypotheekrente dan de huidige rente. De rente is immers sinds 2022 hard gestegen. Natuurlijk is het dan interessant om die lage rente mee te kunnen nemen naar je nieuwe huis. Dat scheelt enorm in de maandlasten.
En als die lage rente nog langer dan 10 jaar vast staat, geeft dat nog een voordeel. Voor het bepalen hoeveel je kunt lenen kijkt de bank naar je inkomen en de maandlasten. Als je lage maandlasten hebt door een lage rente kun je meer lenen. Je moet na de scheiding nu eenmaal een hypotheek krijgen op 1 inkomen en dan kun je natuurlijk minder lenen dan op 2 inkomens. Daarom is een lage rente erg belangrijk.

Maar wie mag nu de hypotheekrente meenemen?

Dat is een afspraak die de scheidende partners onderling maken. Je moet dat dus vastleggen in je echtscheidingsconvenant. Of als je samenwoonde in een overeenkomst. Het mag duidelijk zijn dat de partner die de lage rente kan meenemen hier voordeel bij heeft. Neem dat dus ook mee in jullie gezamenlijke onderhandelingen.

Kunnen we de oude hypotheek met lage rente niet onderling verdelen?

Bij sommige banken kan dat. Maar helaas niet bij iedere bank. Het is dus de moeite waard om dat uit te zoeken als jullie allebei een nieuw huis willen kopen. Als het mogelijk is om de lage rente, die nog een aantal jaren vaststaat, onderling te verdelen dan biedt dat beide partijen misschien de mogelijkheid om een huis te kunnen kopen.

Advies over het meeverhuizen van je hypotheek

Bij een echtscheiding is het belangrijk dat beide partners verder kunnen en woonruimte kunnen vinden. Wie de lage rente meeneemt van de oude hypotheek kan dus heel belangrijk zijn. Het kan bepalend zijn of er een huis gekocht kan worden of dat men moet gaan huren. Laat je dus voor dat je hier afspraken over maakt goed adviseren. De hypotheekadviseurs van Moneywise hebben veel ervaring met hypotheken en scheiden. Ze weten welke mogelijkheden er zijn en wat de voorwaarden per bank zijn. Vraag dus om een gratis en vrijblijvend adviesgesprek om je situatie door te nemen.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.962 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube