Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Hypotheek aflossen met pensioengeld

Hypotheek aflossen met pensioengeld

vrijdag 28 november 2014 om 16:02:32 Jeroen Wolfsen 2 reacties
huis kopenAls het aan staatsecretaris Jette Klijnsma ligt kunt u straks uw hypotheek aflossen met uw pensioengeld. Al in 2011 waren de eerste geluiden hiervoor te horen in Den Haag maar nu pakt men het verder op en gaat Klijnsma de mogelijkheden onderzoeken. In een brief aan de Tweede Kamer doet ze het voorstel dat het aflossen van de hypotheekschuld op twee manieren zou moeten kunnen.

Huidige pensioenpremie gebruiken voor aflossing


Als eerste zouden mensen de premies die nu voor pensioen worden ingelegd ook moeten kunnen gebruiken om (maandelijks) af te lossen.

Huidig pensioenkapitaal afkopen en gebruiken als aflossing


Bij deze variant kan men (een deel van) het reeds opgebouwde pensioenkapitaal afkopen en in één keer aflossen.

Lagere hypotheekschulden  en goed voor de woningmarkt


Het terugbrengen van te hoge hypotheken en het vlottrekken van de woningmarkt zijn twee zaken die men in Den Haag belangrijk vindt en daarom staat men open om hier verder onderzoek naar te doen. De extra aflossingen leiden op termijn tot een gezondere woningmarkt waarbij er meer huizen gekocht en verkocht kunnen worden. Woningen  nu ‘onder water’ staan, kunnen makkelijker verkocht worden. En mensen kunnen op zoek naar een duurdere woning waardoor de doorstroming op de huizenmarkt weer op gang kan komen. Men verwacht dat de huizenprijzen zullen daardoor licht stijgen.

De pijn komt op pensioendatum


Er is op pensioendatum minder geld aanwezig als men hiervan gebruik maakt en daar zit natuurlijk de pijn.  Minder pensioenkapitaal betekent simpelweg minder inkomen na pensionering. En gezien we met zijn allen steeds ouder worden zou het pensioenkapitaal eerder moeten stijgen dan dalen. Is het verstandig om veel pensioengeld hiervoor te gebruiken? Men denkt dan ook na over hoe men kan voorkomen dat mensen teveel pensioengeld hiervoor inzetten.

De grote vraag is hoe de het uitpakt in de individuele gevallen. Hoe veel lager moet de hypotheeklast worden om te kunnen leven met minder pensioen? Voorlopig is het onduidelijk hoe deze rekensom er uit gaat zien.

Juridische haken en ogen aan pensioenafkoop


Deze plannen hebben nogal wat juridische en economische haken en ogen. Kan het allemaal en wat kost het of levert het op? Dit zal eerst allemaal doorgerekend moeten worden. Klijnsma verwacht pas eind 2015 meer duidelijkheid te kunnen geven hierover.

 
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Janneke

28 november 2014 16:39:27

Lijkt me een erg slecht plan. Er wordt nu al door pensioenfondsen kleine pensioenen zonder dat je als deelnemer dit wilt het pensioen afgekocht.

Terwijl er steeds meer mensen met een slecht pensioen zitten. Doordat ze via Uitzendbureaus werken of maar korte contracten krijgen bij werkgevers en in de WW zitten voor kortere of langere tijd. De AOW wordt uitgekleed dus ben je steeds meer aangewezen op een aanvulling via je pensioen.

Er zal beslist een categorie zijn voor wie dit 'leuk' en aantrekkelijk is maar ik ben bang dat dit een andere is dan de categorie mensen wiens huis onderwater staat en die een te groot deel aflossingsvrij hebben bij hun Hypotheek.

reageer op Janneke

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

28 november 2014 20:00:44

Janneke, ik deel je mening voor een groot deel. Maar het is nog te vroeg om conclusies te trekken. Eerst maar eens zien hoe alles er uit komt te zien. Als het uberhaupt doorgaat.

Uiteindelijk gaat het om de getallen.Ik zal het toelichten aan de hand van twee voorbeelden:

Iemand die na zijn pensioen moet rondkomen van nett pensioen van 1800 euro en een netto hypotheeklast heeft van 800 euro, houdt 1000 netto van te leven.

Heeft deze persoon echter een deel van zijn afgekocht om zijn hypotheek te verlagen kan het sommetje er als volgt uit zien:
Netto pensioen van 1600 euro maar netto maandlast hypotheek 600 euro, betekent ook netto besteedbaar 1000 euro om van te leven.
Dus uitendelijk houdt men hetzelfde netto over.

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662