Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Hypotheek afgelost? Door afschaffen wet Hillen gaat je dat geld kosten

Hypotheek afgelost? Door afschaffen wet Hillen gaat je dat geld kosten

woensdag 11 oktober 2017 om 10:08:39 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
woekerpolisJaren lang heb je braaf afgelost en eindelijk is je huis schuldenvrij. Geen hypotheek en geen maandlasten meer. Prettige situatie. En al helemaal omdat de wet Hillen ervoor zorgt dat je geen bijtelling krijgt op basis van het eigenwoningforfait. Met een (bijna) volledig afgeloste woning heb je immers geen hypotheekrenteaftrek maar moet je wel betalen voor het eigenwoningforfait. De wet Hillen voorkomt dit.

Wet Hillen vervalt
Maar de wet Hillen wordt, volgens de plannen van het kabinet, afgebouwd en zal op termijn verdwijnen. En dat betekent dat mensen met een (bijna) volledig afgeloste hypotheek weer een bijtelling krijgen op hun inkomen voor het eigenwoningforfait. En dus weer moeten betalen.

Afbouw wet Hillen in 20 jaar
Omdat het afschaffen van de wet Hillen de eigenwoningbezitter met een afgeloste hypotheek geld gaat kosten is er gelukkig wel afgesproken dat er in 20 jaar wordt afgebouwd.

Hoe gaat het er in getallen uitzien?
Erik heeft een eigen woning met een WOZ waarde van € 300.000. De bijtelling eigenwoningforfait bedraagt dit jaar 0,75% oftewel € 2.250. Zijn aflossingsvrije hypotheek is € 40.000. Jaarlijks betaalt hij 2% (€ 800) hypotheekrente. Hij heeft een extra aftrekpost omdat de betaalde rente lager is dan de bijtelling. Door de Hillen-aftrek is het inkomen uit eigen woning nihil. Na de volledige afschaffing van de Hillen-aftrek bedraagt het inkomen uit eigen woning van Erik € 1.000.

grafiek ewf
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons