Hypotheken

Huizenprijzen in Nederland dalen harder dan andere Europese landen

Jeroen Wolfsen geschreven op donderdag 12 januari 2023 om 16:42:44
De kans is groot dat de huizenprijzen in Nederland de komende twee jaar hard zullen dalen. Experts verwachten dat het komende jaar woningen ongeveer 8% goedkoper worden. Een huis van €400.000 zou dan verkocht worden rond de € 370.000. Moeten we bang zijn voor een vrije val van de woningmarkt?

Er blijft een woningtekort

In Zweden daalden de prijzen in 1 jaar met 14%. Dat is een hele forse daling. Dat dit ook in Nederland gaat gebeuren is niet te verwachten. We hebben simpelweg te maken met een woningtekort. En dat betekent dat er nog steeds veel vraag naar woningen is. En dat houdt de prijzen nog wel hoog. We hebben immers de laatste jaren forse prijsstijgingen gehad. Daar profiteren huiseigenaars voorlopig nog wel een tijdje van.

Gekocht op de top van de markt? En nu?

Toch kunnen mensen die op de top van de markt hun huis hebben gekocht en nu moeten verkopen ( bijvoorbeeld door een scheiding) een flink verlies oplopen. En dat is de laatste jaren natuurlijk wel anders geweest. Als je in 2020 een huis kocht kon je er bijna gegarandeerd op rekenen dat je binnen een jaar al een forse overwaarde had. Mensen die nu met verlies moeten verkopen, komen in die zin van een koude kermis thuis. Tenzij men een woning met een NHG hypotheek heeft, dan wordt een eventuele restschuld kwijt gescholden.

Lekker blijven zitten of je nieuw huis wordt ook goedkoper

Natuurlijk is het niet leuk als je het huis van de buren op Funda ziet staan voor een lager bedrag dan dat het een jaar geleden waard was. Maar zolang als je niet van plan bent het huis te verkopen is er niks aan de hand. En in de gevallen dat je wil wil verkopen geldt natuurlijk dat je nieuwe huis ook goedkoper geworden is. Dus het verlies op je huidige woning kan goedgemaakt worden door minder te betalen voor je nieuwe woning. Zeker als je nieuwe woning in een hogere prijsklasse valt is die kans aanwezig, want de prijzen dalen harden in de hogere prijsklassen.

Let op met een overbruggingshypotheek en de waarde van je woning

Wil je de overwaarde van je huidige woning gebruiken voor je nieuwe woning dan kan dat met een overbrugginsghypotheek. Dit werkt als volgt:
Stel je heb  een woning en je denkt dat je die kan verkopen voor € 400.000. Op die woning zit nog een hypotheek van € 250.000. Je hebt dus een overwaarde van € 150.000 en die wil (en fiscaal gezien moet je dat ook) gebruiken voor je nieuwe huis.

Stel dat je nieuwe huis in totaal € 500.000 kost. Met de overwaarde van € 150.000 heb je dan een hypotheek nodig van € 350.000. Maar de € 150.000 overwaarde heb je nog niet in je zak, want je huis moet immers nog verkocht worden. En met verkocht worden bedoel ik niet een koopovereenkomst maar echt passeren bij de notaris. Dan krijg je immers je € 150.000 overwaarde. Maar als je je nieuwe woning eerder koopt dan dat je oude woning passeer heb je die € 150.000 dus eerder nodig. Daar kun je een overbruggingshypotheek voor afsluiten.

Maar die zal geen € 150.000 bedragen. Je eigen huis is immers nog niet verkocht en het is niet zeker dat deze € 400.000 op zal leveren en dus € 150.000 aan overwaarde. Daarom geven banken een lager bedrag aan overbruggingshypotheek. Je zult dus of  (tijdelijk) meer hypotheek moeten afsluiten of meer eigen geld nodig hebben. Dat is soms een lastige puzzel bij het kopen van een ander huis. Maar gelukkig zijn de hypotheekadviseurs van Moneywise er om je hierbij te helpen.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 11.016 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube