Hypotheken

Hogere woningprijzen door verlagen overdrachtsbelasting

Jeroen Wolfsen geschreven op woensdag 05 mei 2021 om 12:41:49
De verlaging van de overdrachtsbelasting voor starters en mensen onder de 35 jaar heeft er niet voor gezorgd dat deze groep makkelijk er een woning kan kopen. Sterker nog, het tegenovergestelde is gebeurd. Er werd al voor gewaarschuwd voordat de regeling van kracht was. De besparing op de overdrachtsbelasting zou ten goede komen aan de verkopers omdat de woningprijzen omhoog zouden gaan. En zo geschiedde, in ruil voor 2 procent minder belasting, kregen de starters een prijsstijging van 16,4 procent voor de kiezen.

Hoe zit het ook alweer met die overdrachtsbelasting?

Je hoeft geen starter te zijn om in aanmerking te komen voor nul procent overdrachtsbelasting. De regeling geldt voor iedereen die jonger is dan 35 jaar . Je mag één keer gebruik maken van de regeling.  Vanaf 1 april geldt voor een koopsom van meer dan €400.000 weer een belastingtarief van 2%. Voor de beleggers steeg de overdrachtsbelasting dit jaar naar 8%.

Niet de starters maar doorstromers onder de 35 jaar profiteerden

Omdat je ook in aanmerking komt voor nul procent overdrachtsbelasting als je doorstromer bent, kon vooral deze groep profiteren van de regeling. De winst van de verkochte woning maakte het mogelijk om nog even snel een huis boven de € 400.000 te kopen zonder overdrachtsbelasting in de eerste 3 maanden van 2021. Met een goed gevulde portemonnee door de overwaarde en met de extreem lage hypotheekrente  konden doorstromers flink hun slag slaan. Van alle jonge kopers was 40% een doorstomer. En dat veroorzaakte een prijsopdrijvend effect waar starters weer last van hadden.

Verkopers lachende derde

Het zijn dus niet de echte starters die profiteren maar vooral de doorstromers en niet vergeten de verkopers. De doorstromers konden nog even snel hun slag slaan op de huizenmarkt en bespaarden zo duizenden euro's aan belasting. Deze winst kon worden gebruikt om een ander duurder huis te kopen. Uiteindelijk zijn het dus vooral de verkopers in de markt die hebben geprofiteerd door de stijgende prijzen. De maatregel heeft niet het gewenste effect bereikt.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.968 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube