Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Help, het einde van mijn aflossingsvrije hypotheek is in zicht!

Help, het einde van mijn aflossingsvrije hypotheek is in zicht!

dinsdag 11 september 2018 om 21:22:41 Jeroen Wolfsen 2 reacties
onder waterDe afgelopen tijd was regelmatig in het nieuws: mensen met een volledig aflossingsvrije hypotheek kunnen flink in de problemen komen wanneer zij deze niet kunnen aflossen aan het einde van de looptijd. Hoe groot is dit probleem nu eigenlijk? Loop je het risico dat je je huis moet verkopen als je de hypotheek niet terug kan betalen?

Sinds 2013 is het niet meer mogelijk om een volledig aflossingsvrije hypotheek af te sluiten als je voor het eerste een huis koopt. Maar in het verleden werd deze hypotheekvorm veel gesloten. En als je voor 2013 een hypotheek hebt afgesloten, kun je nu nog steeds een aflosvrije hypotheek afsluiten.
Heb je een aflosvrije hypotheek dan moet je er dus rekening mee houden dat deze ooit moet worden afgelost. Hoe gaan banken hier nu in de praktijk mee om en wat kun je doen om problemen te voorkomen?

Aflosvrije hypotheek moet afgelost worden
Voor alle duidelijkheid, een aflosvrije hypotheek moet echt afgelost worden op einddatum van de hypotheek. Meestal is dat na 30 jaar. De enige bank die geen aflossing eist, is de Rabobank omdat deze geen einddatum kent.

Misschien denk je dat het zo'n vaart niet zal lopen maar banken kunnen hier erg streng in zijn. Op de site van Nationale nederlanden staat bijvoorbeeld het volgende:'Als u uw hypotheek niet kunt aflossen op de einddatum, dan heeft u mogelijk een verlenging of nieuwe hypotheek nodig. Zowel de verlenging als de nieuwe hypotheek moet voldoen aan de dan geldende leennormen. We bekijken wat u maximaal kunt lenen op basis van uw inkomen en de waarde van uw woning. Voldoet u niet aan de nieuwe leennormen? Dan kan het zijn dat u geen nieuwe hypotheek krijgt'.

Of de soep tegen die tijd echt zo heet gegeten worden kan ik je niet vertellen. Maar voorlopig staat het wel zwart op wit op de site van in ieder geval deze bank. Ik denk niet dat banken massaal klanten met een aflosvrije hypotheek gaan dwingen hun huis te verkopen als er geen geld is om af te lossen. Zeker niet als de hoogte van de aflosvrije hypotheek meevalt ten opzichte van de waarde van de woning. Zelfs als je volgens de bank niet in aanmerking komt voor een nieuwe hypotheek maar intussen wel gewoon de maandlasten blijft betalen, zal een rechter de bank ook niet zomaar toestemming geven om je huis te verkopen. Maar voorkomen is beter dan genezen....

Begin ruim vóór de einddatum van je aflossingsvrije hypotheek
Wanneer het nog een aantal jaar duurt voordat je aflossingsvrije hypotheek afloopt, dan kun je het tij nog keren. Hoe lager de resterende hypotheekschuld op de einddatum is, hoe groter de kans is dat je de hypotheek ook daarna zonder al teveel moeite voort kunt zetten. We raden je dan ook aan om zo snel mogelijk een plan te maken voor het (extra) aflossen op de hypotheekschuld. Begin met het checken van de voorwaarden van je huidige geldverstrekker. Hoeveel mag je jaarlijks aflossen zonder dat je een boete hoeft te betalen? Wanneer je meer wil (en kan) aflossen dan mogelijk is bij je huidige geldverstrekker kan het lonen om je lening bij de huidige geldverstrekker om te zetten naar een hypotheekvorm waarbij je wel aflost, oftewel een annuïtaire of hypothecaire lening. In de meeste gevallen kan dit zonder dat je gegevens aan moet leveren over je (toekomstige) pensioeninkomen. Tot slot kun je natuurlijk ook zelf sparen of beleggen en hiermee op de einddatum in één keer je hypotheek aflossen.

Toch te ‘laat’?

Wanneer de einddatum van jouw aflossingsvrije hypotheek zo snel in zicht komt dat (extra) aflossen geen optie meer is, worden de mogelijkheden beperkter. Toch zijn er ook dan nog opties. Deze zijn veelal afhankelijk van de restschuld ten opzichte van de marktwaarde van je huis. Op het moment dat je lening minder dan 50% van de marktwaarde is, zijn de kansen op het voortzetten van je hypotheek het grootst. Daarnaast zijn er steeds meer geldverstrekkers die kijken naar de huidige maandlast van je hypotheek. Zij gaan er hierbij vanuit dat je het bedrag dat je nu kunt betalen, in de toekomst ook kunt betalen. Door de huidige lagere rente, is het in veel gevallen mogelijk een nieuwe annuïtaire hypotheek af te sluiten – waarbij je dus wél aflost – terwijl je maandelijks níet meer gaat betalen. Dit gaat vaak om hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), waarbij banken met de laagste rente rekenen. Het verschilt wel per bank of dit alleen mogelijk is bij verhuizen of ook wanneer je in je huidige woning blijft wonen.

Pensioen en hypotheek
Wacht niet te lang is dus het advies. Een nieuwe hypotheek afsluiten is niet altijd mogelijk door een lager pensioeninkomen. Dit probleem begint al 10,5 jaar vóór de pensioendatum. En omdat de rente nu laag staat is het de moeite waard om nu te onderzoeken of een nieuwe hypotheek tot de mogelijkheden behoort. Met een nieuwe hypotheek met een looptijd van 30 jaar, schuif je het probleem namelijk een flink eind vooruit. En kun je met de huidige lage rente misschien zoveel besparen dat je extra kunt gaan aflossen. Op die manier kun je tegen misschien wel dezelfde maandlasten meer aflossen.

De hierboven genoemde mogelijkheden zijn verschillend per bank en sterk afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Neem contact met ons op om de mogelijkheden in uw situatie te bespreken. Wij hebben ruime ervaring met het oversluiten van volledig aflossingsvrije hypotheken op de einddatum en rekenen géén kosten rekenen voor het onderzoeken van de mogelijkheden.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Marijke

15 juli 2019 18:41:09

Ik heb een aflossingsvrije hypotheek die ik over wil sluiten en verhogen bij een andere bank. De bestaande hypotheek is van voor 2012. Twee vragen: - is het mogelijk de bestaande aflossingsvrije hypotheek te verhogen als inkomen en overwaarde in orde zijn. -zo ja, geldt dan alleen hypotheekrenteaftrek voor het eerste deel? Marijke Reidsma .

reageer op Marijke

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

15 juli 2019 20:14:14

Beste Marijke,
De belangrijkste spelregel is dat de rente op een hypotheek aftrekbaar is als de hypotheek gebruikt wordt voor de eigen woning. Dus een nieuw huis of een verbouwing. Dat nieuwe deel moet dan wel een hypotheek zijn waarop wordt afgelost, dus een lineaire of annuïtaire hypotheek.
Een bestaande hypotheek verhogen is geen probleem als het inkomen voldoende is en er voldoende overwaarde is. Bij de meeste banken kan dat aflossingsvrij maar niet bij alle banken. Het hangt ook af van de hoogte van de hypotheek t.o.v. de waarde van de woning.
Maar als je wil oversluiten kiezen we natuurlijk een bank waarbij dat geen probleem is. Mijn collega's helpen je graag met je vragen, bel ze maar eens vrijblijvend en gratis: 085 7607610.
We helpen je graag!
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662