Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Goed voorbereid naar NVM Open Huizen Dag

Goed voorbereid naar NVM Open Huizen Dag

dinsdag 26 september 2017 om 21:50:11 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
huis te koopBen je op zoek naar een huis? Op 30 september is het NVM Open Huizen Dag. Dat is dé manier om op een makkelijke manier verschillende huizen te kunnen bekijken en je dus goed te oriënteren op de woningmarkt. Moneywise geeft je aantal tips om goed voorbereid op huizenjacht te gaan.
auto

Weet hoeveel je kan en wil lenen
Het is soms best lastig om een huis te kopen. De prijzen stijgen en er zijn misschien meerdere kopers in de markt voor hetzelfde huis. Misschien moet je wel meer bieden dan de vraagprijs om een huis te kunnen kopen. Zorg dat je van te voren goed weet hoeveel je kunt en wil bieden. Maak een berekening van de maximale hypotheek of beter nog bel eens met een van onze hypotheek experts. Zij kunnen je vertellen wat je echt kunt lenen maar ook hoeveel de maandlasten zijn. Op die manier weet je goed hoeveel je wil uitgeven voor een woning en voorkom dat je je hand overspeelt en meer bied dan je eigenlijk wil.

Bekijk niet te veel huizen
Je kan natuurlijk in één dag heel veel woningen bekijken. Wees verstandig en maak vooraf een goede lijst van de woningen waar je echt interesse in hebt. Je kunt je beter goed oriënteren op echt interessante woningen dan een heleboel woningen heel vluchtig bekijken.

Doe het efficient
Wil je meerdere woningen bekijken, stippel dan een goede route uit. Zoveel tijd heb je namelijk niet, de Open Huizen Dag is van 11.00 uur tot 15.00 uur. Hou ook rekening dat je niet bij ieder huis zomaar een parkeerplaats vindt. Sterker nog, ga op de fiets. Dat kon wel eens sneller gaan maar je ervaart ook veel beter hoe de wijk is waar het huis in staat.

Neem een checklist mee
Op internet vind je allerlei handige checklisten voor het bezichtigen van een huis. Bijvoorbeeld op de site van Libero Aankoop. Neem deze checklist mee of lees hem in ieder geval door zodat je weet waar je allemaal op moet letten als je naar een huis kijkt. Dat hoef je natuurlijk nog niet te doen als je alleen maar aan het oriënteren bent op een woning. Maar zeker als je geïnteresseerd begint te raken in de woning en je afvraagt of je deze woning zou willen kopen, is het verstandig om eens te kijken waar je allemaal op moet letten.


Neem pen, papier én camera mee
Als je meerdere huizen gaat bekijken, zul je op het eind van de dag moeite hebben om de verschillende woningen uit elkaar te houden. Had dat ene huis nou een dakkapel of was dat het andere huis? Was de tuin bij dat hoekhuis nu op het zuiden of westen?
Zorg dat je aantekeningen kan maken. En niet onbelangrijk, maak foto’s. Veel foto’s. Uiteraard wel met respect voor de bewoners van het huis dat je bezichtigt. Begin met de voorkant van het huis en eindig daar ook mee. Dan weet je dat alle foto's daartussen bij dat huis horen.

Eerste indruk valt tegen
Valt het huis waar je naar binnen loopt tegen? Dan kun je gewoon weer gaan als je dat wil. Je hoeft niet te blijven hangen omdat je het onbeleefd vindt om meteen weer weg te gaan. Geef gewoon aan dat het niet is wat je zoekt en ga op pad naar het volgende huis.

Doe een rondje door de buurt
Men zegt wel eens dat er drie factoren zijn die de prijs van een huis bepalen: plaats, plaats en plaats. Met andere woorden de plek waar een huis staat is erg belangrijk. Kijk daarom verder dan het huis alleen. In welke buurt staat het? Voel je je daar prettig? Ga de volgende dan nog eens kijken en ook ’s avonds. Is het een drukke buurt of juist heel rustig?

Heb je echt iets leuks gevonden
Overleg dan met een van onze hypotheekexperts over het bedrag dat je kunt betalen. Past dat binnen je budget? Met welke kosten moet je nog rekening houden? Hoeveel eigen geld moet je meenemen?
Door je vooraf goed te laten adviseren over je hypotheek kun je met meer zekerheid het koopproces starten en heb je meer kans om je droomwoning te kunnen kopen. Wil je zelf berekenen hoe je hypotheek eruit kan zien, gebruik dan de moneywise online hypotheek module.

Denk na over een aankoopmakelaar
Natuurlijk kun je zelf gaan beiden op een huis. Maar weet je zeker dat je dan de scherpste prijs gaat betalen? In een markt met veel kopers is het zelfs lastiger om überhaupt aan bod te komen zonder aankoopmakelaar. Veel verkopende makelaars werken namelijk graag samen met een aankoopmakelaar. Ze weten dan dat het traject snel en professioneel verloopt. En het huis sneller verkocht wordt.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662