Hypotheken

Geen overlijdensrisicoverzekering meer verplicht bij hypotheek met NHG

Jeroen Wolfsen geschreven op woensdag 01 november 2017 om 20:32:16
Als je een hypotheek sluit, wil de bank dat de lening op termijn wordt terugbetaald. Dat doe je door ieder jaar een deel van de lening af te lossen. Maar wat nu als je plotseling komt te overlijden voordat de schuld is terugbetaald? Dan kan het zijn dat de bank de lening niet volledig terugkrijgt. Dat risico wil een bank meestal niet lopen en daarom eisen ze dat je daarvoor een levensverzekering afsluit, de overlijdensrisicoverzekering.

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?
Deze verzekering keert een van te voren afgesproken bedrag in één keer uit en daarmee kan de hypotheek of een deel van de hypotheek worden afgelost. In veel gevallen stellen banken deze verzekering ook verplicht. Dat was ook altijd een voorwaarde voor het verkrijgen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Volgens de regels van NHG moest je voor het bedrag dat je meer leent dan 80% van de waarde van de woning een overlijdensrisicoverzekering sluiten. Dat is op zich begrijpelijk want het geeft de bank zekerheid dat er in ieder geval een deel van de hypotheek kan worden afbetaald als (één van) de hypotheekgever(s) overlijdt.

Verplichte levensverzekering moeilijk bij medische aandoeningen
Maar voor mensen met een slechte gezondheid leverde de verplichte overlijdensrisicoverzekeringen nog wel eens problemen op. Verzekeraars kijken nu eenmaal naar je gezondheid. En heb je te maken met een medisch verleden dan kan het zijn dat je alleen verzekerd kan worden tegen een premieverhoging. De verzekering kan dan fors duurder worden. Of je kan zelfs geweigerd worden omdat men het een te groot risico vindt. Omdat je dan niet voldoet aan de voorwaarden voor het verkrijgen van een hypotheek kun je dan niet het gewenste huis kopen.

Verplicht levensverzekering voor NHG vervalt per 2018
De verplichting om een overlijdensverzekering te sluiten, komt per 2018 te vervallen en dat is goed nieuws voor mensen die te maken hebben met een medisch verleden en daardoor problemen zouden krijgen met het afsluiten van een levensverzekering. Banken zijn vrij in het stellen van hun eigen voorwaarden en regels maar in de meeste gevallen volgen banken de regels van NHG. De verwachting is dat het dus bij de meeste banken makkelijker wordt om een hypotheek zonder verzekering te krijgen.

Overlijdensverzekering niet verplicht, wel verstandig
Dat wil niet zeggen dat je geen overlijdensverzekering meer hoeft te sluiten. In veel gevallen doe je daar nog steeds verstandig aan. Als je samen koopt kan het zijn dat de hypotheek voor de achterblijvende partner niet meer te betalen is op basis van één inkomen. Met een levensverzekering zorg je ervoor dat de achterblijvende partner niet in de financiële problemen komt en het huis moet verkopen. Ben je alleen dan is dat minder belangrijk. Maar misschien wil je je erfgenamen, in de meeste gevallen je familie, niet achterlaten met een restschuld en kan een levensverzekering verstandig zijn.
De premie voor zo’n overlijdensverzekering is trouwens helemaal niet zo hoog als je nog jong bent. Reken het maar eens uit wat het kost om een overlijdensverzekering af te sluiten.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.964 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube