Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Geen energielabel bij verkoop huis? Direct een boete.

Geen energielabel bij verkoop huis? Direct een boete.

woensdag 03 juli 2019 om 22:19:36 Jeroen Wolfsen 2 reacties
hypotheekVerkoop je je woning zonder het verplichte energielabel? Dan krijg je vanaf nu meteen een boete aan je broek. De boete is overigens wel lager geworden. Het boetebedrag daalt van € 405 naar € 170. Het blijft natuurlijk zonde van het geld, dus wees verstandig en regel het energielabel voor dat je je huis verkoopt.

Energielabel niet meer achteraf te regelen
Tot nu toe kreeg je niet meteen een boete maar een voorwaardelijke geldstraf van € 405. Deze verviel echter als het energielabel alsnog werd geregistreerd. Die mogelijkheid is er nu niet meer. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) legt nu meteen een boete op.

Hoe kom je aan een energielabel?
In 2015 heb je als woningeigenaar een voorlopig energielabel ontvangen. Het doel van dit voorlopig energielabel was je een beeld te geven hoe energiezuinig je huis is en je aan te zetten tot energiebesparende mogelijkheden.
Weet je niet meer wat je energielabel is? Hier kun je je energielabel opvragen.
Ga je een huis kopen? Ook dan kun je alvast zien wat het energielabel van een woning is waar je interesse in hebt. Handig om te weten, want ook je hypotheekrente kan afhankelijk zijn van je energielabel.

Energielabel definitief maken?
Ga je je huis verkopen dan moet je dit voorlopige energielabel definitief maken en aan de koper overhandigen.

Dat doe je op de volgende manier:
1. Ga naar www.energielabelvoorwoningen.nl en log in met Digid;
2. Controleer de gegevens en pas deze indien nodig aan;
3. Voeg bewijzen toe van gedane energiebesparingen aan in je dossier;
4. Kies een erkend deskundige die je dossier controleert;
5. Verstuur de gegevens online en ontvang je energielabel

Een energiezuinig huis verkoopt beter
Los van het feit dat het energielabel verplicht is bij verkoop, kan een goed energielabel ook helpen bij de verkoop van je huis. Een energiezuinig huis kent lagere maandlasten door minder energiekosten en dat maakt een woning interessanter voor kopers. Je huis kan dus sneller worden verkocht of voor een betere prijs.
Vorig jaar werden woningen met een groen label gemiddeld voor € 7.000 meer verkocht. Woningen met een slecht energielabel (G label)werden verkocht voor een prijs die € 29.000 lager was.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Monique

21 oktober 2019 1:10:42

Hallo Jeroen,
Nog niet zo lang geleden ben ik gescheiden. Wij hebben samen een koophuis. Mijn ex-man wil dit huis overnemen. Alles is rond bij de rechter, in de convenant staat een vastgesteld bedrag dat ik ga ontvangen. We zijn een half jaar verder en ik heb een leuke woning voor mezelf gezien. Ik kan echter niet kopen omdat ik nog steeds mede-eigenaar ben van het koophuis, mijn ex-man heeft zijn de hypotheek nog steeds niet rond. De geldigheid van de vorige taxatie is inmiddels verlopen en er moest opnieuw een taxatie komen; het huis blijkt ineens veel meer waard dan een half jaar geleden en valt nu buiten de NHG ineens. Er schijnt een fout aan de kant van de taxateur gemaakt te zijn maar dit schijnt niet meer teruggedraaid te kunnen worden?!
Ik zit met vragen. Kan ik als mede-eigenaar van het huis hier invloed op uitoefenen dat deze fout hersteld wordt? Is bijvoorbeeld te regelen dat de taxatie bij de NWWI wordt opengebroken en dat de taxateur de fout herstelt?
Als het huis ineens veel meer waard is, betekent dat dan dat ik op die meerwaarde ook weer recht heb, nu ik nog steeds mede-eigenaar ben?
In hoeverre kan ik me bemoeien of heb ik als mede-eigenaar recht op het delen van informatie over de huidige stand van zaken? Mijn ex-man heeft immers de onderhandelingen gedaan bij de bank/ taxateur omdat híj degene is die op het huis een nieuwe hypotheek moet gaan regelen. Moet de bank/taxateur/mijn ex-man mij informeren? En zoja; over alles?
Ik ben door de situatie in een afhankelijkheidspositie terecht gekomen. Ik kan het huisje wat ik wil nu niet kopen en mijn kinderen zijn door de situatie gedwongen om bij mijn ex-man in het huis te wonen omdat mijn appartement (tijdelijke oplossing) te klein is. In de convenant is afgesproken 50/50 verdeling. Financieel/qua eigen huis zou alles zoveel mogelijk binnen een maand na de officiële scheidingsdatum (begin augustus) geregeld zijn, ook bij de notaris. Dit is ruimschoots voorbij; ik wil vooruit met m'n leven.
Hopelijk kunt u mij wat wijzer maken en op het goede spoor zetten.
Vriendelijke groeten, Monique

reageer op Monique

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

21 oktober 2019 10:09:49

Beste Monique,
In eerste instantie ben in geneigd om te denken dat je recht zou hebben op meer overwaarde als het huis meer waard blijkt te zijn dan het bedrag dat is vastgelegd in het convenant. Maar blijkbaar zorgt die hogere waarde ervoor dat de hypotheek niet meer onder NHG past. En het lijkt er op dat dat belangrijk is om de hypotheek rond te kunnen krijgen voor je ex. NHG gaat volgend jaar trouwens omhoog naar € 310.000, misschien biedt dat ruimte voor je ex-man om de woning toch te kunnen financieren onder NHG.
Ik denk verder dat je niet kunt eisen dat je inzicht krijgt in de onderhandelingen die je ex-man doet met zijn bank. Wel is het zo dat je er moet kunnen vertrouwen dat hij alles in het werk stelt om de afspraken uit het convenant na te komen zodat je ook verder kunt met je leven. ALs dat niet het geval is kun je bij de rechter vragen om afdwingen van van d afspraken. Maar ik snap goed dat je daar ook niet op zit te wachten.
Dit zijn altijd hele lastige situaties waarbij je vaak meer geduld moet hebben dan je lief is.
Jeroen Wolfsen
Als huidige mede eigenaar hoor je wel geïnformeerd te worden over de waarde en dat soort zaken.

reageer op Jeroen Wolfsen
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662