Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Gaat de hypotheekrente omhoog door einde opkoopregeling ECB?

Gaat de hypotheekrente omhoog door einde opkoopregeling ECB?

donderdag 14 juni 2018 om 22:00:32 Jeroen Wolfsen nog geen reacties
renteDe Europese Centrale Bank (ECB) gaat stoppen met opkoopprogramma voor obligaties. Vanaf september gaat men afbouwen en aan het eind van het jaar zal de ECB stoppen met de regeling. De ECB kocht de afgelopen jaren voor 2400 miljard aan obligatieleningen op om de economie te stimuleren. Het gevolg was een extreem lage rente. Moeten we nu bang zijn dat de rente sterk gaat stijgen?

Rente blijft voorlopig laag
De ECB verwacht dat zeker tot de helft van 2019 de rente laag zal blijven. De ECB stopt dan wel met het opkoopprogramma maar verhoogt de rente voorlopig niet.

Op termijn wel rentestijging
De verwachting is dat de rente de komende jaren wel gaat stijgen. Goed nieuws voor spaarders en slecht nieuws voor de mensen die een hypotheek moeten afsluiten of een bestaande hypotheek moeten verlengen. Waar de rente naar toe gaat is nu nog niet te zeggen.

Hypotheekrente nu lang vastzetten
Loopt je rentevast periode van je hypotheek binnenkort af?  Of heb je een hypotheek met variabele rente? Dan is het dus verstandig om na te denken over het vastzetten van je rente voor een langere periode. Dat kan natuurlijk bij je huidige bank. Maar de kans is groot dat het oversluiten naar een andere bank een nog lagere rente oplevert. In ieder geval is dat de moeite waard om te onderzoeken of je hierover te laten adviseren. Een handige tool om de hypotheekrente van alle banken te vergelijken is de rentevergelijker van Moneywise.nl.

Hogere rente, minder boeterente
Er is wel voordeel met de hoge rente voor mensen die het rentecontract bij hun huidige bank willen openbreken. Als er sprake is van een boeterente zal deze lager worden als de hypotheekrente stijgt. een tip van Moneywise: vraag nu een hypotheekofferte aan met een lange offerte geldigheid. Gaat de rente omhoog, dan kan het de moeite waard zijn om te wachten met oversluiten omdat een hogere rente in de meeste gevallen een lagere boeterente oplevert.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662