Moneywise.nl » Weblog » Hypotheken » Trouwen in 2018? Dat heeft gevolgen voor je huis en hypotheek!

Trouwen in 2018? Dat heeft gevolgen voor je huis en hypotheek!

dinsdag 30 januari 2018 om 20:53:22 Jeroen Wolfsen 5 reacties
hypotheekAls je in 2018 gaat trouwen, trouw je niet meer automatisch in gemeenschap van goederen. Je trouwt vanaf 2018 in beperkte gemeenschap van goederen. Dat heeft nogal wat gevolgen en zeker als je ook van plan bent om samen een huis te kopen zijn er een aantal zaken waar je op moet letten.

Privévermogen en gezamenlijk vermogen
Na 1 januari 2018 krijg je te maken met 3 soorten vermogens:
1. Je eigen vermogen
2. Het eigen vermogen van je partner
3. Jullie gezamenlijke vermogen (de gemeenschap)

Jullie gezamenlijke vermogen bestaat uit alle goederen en schulden die jullie voor het huwelijk ook al gezamenlijk hadden. Ook alle goederen en schulden die jullie aangaan tijdens de periode dat jullie getrouwd zijn vallen onder de gemeenschap.

Hoe zit het met jullie huis?
Als jullie na het huwelijk samen een koophuis gaan kopen dan valt deze altijd in het gemeenschappelijke vermogen. Had een van jullie al een eigen woning? Dan blijft die woning en de bijbehorende hypotheekschuld in het privé vermogen van de eigenaar. Het huis wordt dus geen gezamenlijk eigendom. Dat is het grootste verschil met trouwen voor 2018. Ook als het huis verkocht wordt blijft de woning op naam staan van degene die het huis gekocht heeft.


Eerst samengewoond en een huis gekocht
Hebben jullie eerst samengewoond en hebben jullie toen samen een huis gekocht? Dan ben je vaak beiden voor 50% eigenaar. Maar het kan ook vorkomen dat één van jullie meer heeft betaald voor de woning en dat de verhouding anders is. Het is belangrijk dat je je realiseert dat bij een scheiding de woning dan toch 50/50 verdeelt wordt.

Schenkingen en er erfenissen vallen standaard buiten de gemeenschap
Trouw je na 1 januari 2018 en ontvang je een erfenis of schenking? Dan valt deze vanaf nu buiten de gemeenschap. Dat was voor 2018 anders. Er moest dan een aparte uitsluitingsclausule worden opgenomen om te voorkomen dat de schenking of erfenis in de gemeenschap viel. Dat is nu andersom. Als men wil dat een schenking of erfenis in de gemeenschap moet vallen dan moet daarvoor een insluitingsclausule worden opgenomen.

Renteverleden hypotheek wordt ook gemeenschappelijk
Sinds 2001 is de rente voor je hypotheek nog maar 30 jaar aftrekbaar. Ga je trouwen met iemand die al een aantal jaren hypotheekaftrek heeft gehad? Dan heeft dat ook gevolgen voor jouw rente-aftrek. Heeft je partner bijvoorbeeld al 8 jaar lang hypotheekrente afgetrokken, dan heb jij ook nog maar recht op renteaftrek van 22 jaar.

Schuiven met geld
Let goed op als jullie gaan schuiven met geld. Dit gebeurt bijvoorbeeld als één van jullie al een huis heeft voor het huwelijk. Door de nieuwe wet blijft degene de enige eigenaar van het huis. Als de andere partner die geen eigenaar is, toch gaat investeren in het huis, verandert er wel iets.

Voorbeeld
Erik heeft een woning van € 200.000. Erik gaat trouwen met Eva. De woning blijft 100% eigendom van Erik en valt in zijn vermogen. Eva betaalt € 25.000 voor een nieuwe keuken. Eva heeft daarmee een vordering op het vermogen van Erik. Maar niet de € 25.000 die ze betaald heeft. Haar vordering is een deel van de waarde van de woning. Om dat te bepalen wordt eerst bepaald wat de waarde van de woning is na de verbouwing. In dit geval is deze 220.000. Eva heeft dan recht op 25/220 deel van de waarde van de woning. Als de woning jaren later voor € 300.000 wordt verkocht krijgt Eva dus niet € 25.000 maar € 34.090.

Maar dan moeten Erik en Eva alles wel goed vastleggen anders is er al snel een discussie. Ook kunnen ze wel afspraken dat Eva recht heeft op het betaalde bedrag van €25.000.

Advies over huwelijk en woonhuis en hypotheek.
Overleg altijd vooraf met een notaris of financieel planner. Dat voorkomt veel discussie en problemen. Wil je overleggen met de hypotheekadviseur van Moneywise, neem dan contact met ons op.
Jeroen Wolfsen

Jeroen is FFP-er en weet alles van verzekeringen en financiele producten. Hij houdt je op de hoogte van hypotheken.

Heb je een vraag?
Bel hem of zijn collega's op 085-760 7600

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Jochem

14 september 2018 0:18:45

Maar hoe zit het met de aflossing van de eigen hypotheek na het trouwen? Neem het genoemde voorbeeld: Erik heeft zijn huis van 200.000 van voor het huwelijk. Op het moment dat hij met Eva in het huwelijksbootje stapt (met beperkte gemeenschap van goederen) heeft Erik nog een hypotheek van 160.000. Deze hypotheek lost hij tijdens hun huwelijk verder af van zijn salaris. Maar geldt dat dan wel als eigen geld? Lost hij dan niet af met hun gezamelijk geld? Wat dus betekend dat hij voor elke afgeloste euro 50ct verschuldigd is aan Eva (bij een eventueel scheiden?) Ik las namelijk dat dit wel geld voor een studieschuld, dus dan lijkt mij ook voor een hypotheek? Erik blijft in naam eigenaar maar bouwt door af te lossen vanuit gezamelijk vermogen volgens mij een schuld op aan het privé vermogen van Eva, of zie ik dat verkeerd?

reageer op Jochem

Ben

25 december 2018 0:54:47

Hoi.
Ik heb en vraag ik ben getrouwd in het buitenland in gemeenschap van goederen en mijn partner heeft geen inkomen en geen geld.. En ik wil nu een huis kopen met mijn eigen vermogen en wil het op eigen naam zetten is dat mogelijk? En als er bijvoorbeeld en scheiding als gevolg komt ben ik dan 100% nog eigenaar zonder 50/50.. En zonder dat zij heeft geïnvesteerd in huis vaste meubels zoals keuken en badkamer etc.

reageer op Ben

Jeroen Wolfsen
Productexpert
Tel: 085-760 7600

27 december 2018 13:03:53

Ben,
Zo makkelijk gaat dat niet.U bent in gemeenschap van goederen getrouwd. In principe heeft u dus ook geen eigen vermogen maar is het van uw samen. Ga vooral vooraf in gesprek met een notaris hierover.
Jeroen Wolfsen

reageer op Jeroen Wolfsen

Ton Bruggemans

22 februari 2019 19:04:42

Een vraagje, Stel een paar woont samen zijn niet getrouwd en hebben verder niets geregistreerd, hij had de woning al gekocht voordat ze gingen samen wonen, de eigendomsakte staat ook alleen op zijn naam. Ze trouwen in 2018 in beperkte gemeenschap van goederen en regelen verder niets. Als hij komt te overlijden, welke rechten heeft zijn partner dan t.a.v. de woning. Kan en mag zij blijven wonen in de woning en naar wie gaat het eigendomsrecht van de woning. Gr ton

reageer op Ton Bruggemans

Luuk

8 maart 2019 12:34:20

Hoi, Ik heb een zelfde soort situatie als Ben. Echter geen gemeenschap van goederen, maar partnerschap in beperkte gemeenschap van goeden zonder partnerschapsvoorwaarden. Dus ik koop een woning van mijn eigen vermogen en op eigen naam. Mijn partner financiert niets. Als wij uit elkaar gaan, ben ik dan 100% eigenaar, zonder 50/50? Ik hoor graag van u. Met vriendelijke groeten, Luuk.

reageer op Luuk
Plaats een reactie
Wat is je naam?
Wat is je email adres?
Jouw reactie
Reactie plaatsen
logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons