Hypotheken

Trouwen in 2018? Dat heeft gevolgen voor je huis en hypotheek!

Jeroen Wolfsen dinsdag 30 januari 2018 - bijgewerkt op: 31 januari 2018
Als je in 2018 gaat trouwen, trouw je niet meer automatisch in gemeenschap van goederen. Je trouwt vanaf 2018 in beperkte gemeenschap van goederen. Dat heeft nogal wat gevolgen en zeker als je ook van plan bent om samen een huis te kopen zijn er een aantal zaken waar je op moet letten.

Privévermogen en gezamenlijk vermogen
Na 1 januari 2018 krijg je te maken met 3 soorten vermogens:
1. Je eigen vermogen
2. Het eigen vermogen van je partner
3. Jullie gezamenlijke vermogen (de gemeenschap)

Jullie gezamenlijke vermogen bestaat uit alle goederen en schulden die jullie voor het huwelijk ook al gezamenlijk hadden. Ook alle goederen en schulden die jullie aangaan tijdens de periode dat jullie getrouwd zijn vallen onder de gemeenschap.

Hoe zit het met jullie huis?
Als jullie na het huwelijk samen een koophuis gaan kopen dan valt deze altijd in het gemeenschappelijke vermogen. Had een van jullie al een eigen woning? Dan blijft die woning en de bijbehorende hypotheekschuld in het privé vermogen van de eigenaar. Het huis wordt dus geen gezamenlijk eigendom. Dat is het grootste verschil met trouwen voor 2018. Ook als het huis verkocht wordt blijft de woning op naam staan van degene die het huis gekocht heeft.


Eerst samengewoond en een huis gekocht
Hebben jullie eerst samengewoond en hebben jullie toen samen een huis gekocht? Dan ben je vaak beiden voor 50% eigenaar. Maar het kan ook vorkomen dat één van jullie meer heeft betaald voor de woning en dat de verhouding anders is. Het is belangrijk dat je je realiseert dat bij een scheiding de woning dan toch 50/50 verdeelt wordt.

Schenkingen en er erfenissen vallen standaard buiten de gemeenschap
Trouw je na 1 januari 2018 en ontvang je een erfenis of schenking? Dan valt deze vanaf nu buiten de gemeenschap. Dat was voor 2018 anders. Er moest dan een aparte uitsluitingsclausule worden opgenomen om te voorkomen dat de schenking of erfenis in de gemeenschap viel. Dat is nu andersom. Als men wil dat een schenking of erfenis in de gemeenschap moet vallen dan moet daarvoor een insluitingsclausule worden opgenomen.

Renteverleden hypotheek wordt ook gemeenschappelijk
Sinds 2001 is de rente voor je hypotheek nog maar 30 jaar aftrekbaar. Ga je trouwen met iemand die al een aantal jaren hypotheekaftrek heeft gehad? Dan heeft dat ook gevolgen voor jouw rente-aftrek. Heeft je partner bijvoorbeeld al 8 jaar lang hypotheekrente afgetrokken, dan heb jij ook nog maar recht op renteaftrek van 22 jaar.

Schuiven met geld
Let goed op als jullie gaan schuiven met geld. Dit gebeurt bijvoorbeeld als één van jullie al een huis heeft voor het huwelijk. Door de nieuwe wet blijft degene de enige eigenaar van het huis. Als de andere partner die geen eigenaar is, toch gaat investeren in het huis, verandert er wel iets.

Voorbeeld
Erik heeft een woning van € 200.000. Erik gaat trouwen met Eva. De woning blijft 100% eigendom van Erik en valt in zijn vermogen. Eva betaalt € 25.000 voor een nieuwe keuken. Eva heeft daarmee een vordering op het vermogen van Erik. Maar niet de € 25.000 die ze betaald heeft. Haar vordering is een deel van de waarde van de woning. Om dat te bepalen wordt eerst bepaald wat de waarde van de woning is na de verbouwing. In dit geval is deze 220.000. Eva heeft dan recht op 25/220 deel van de waarde van de woning. Als de woning jaren later voor € 300.000 wordt verkocht krijgt Eva dus niet € 25.000 maar € 34.090.

Maar dan moeten Erik en Eva alles wel goed vastleggen anders is er al snel een discussie. Ook kunnen ze wel afspraken dat Eva recht heeft op het betaalde bedrag van €25.000.

Advies over huwelijk en woonhuis en hypotheek.
Overleg altijd vooraf met een notaris of financieel planner. Dat voorkomt veel discussie en problemen. Wil je overleggen met de hypotheekadviseur van Moneywise, neem dan contact met ons op.
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-835 45 662

Stay up to date

Ontvang, net als 10.957 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube