Hypotheken

Eigen geld bij hypotheek: laat je niet gek maken

Jochem Kessens geschreven op dinsdag 04 maart 2025 om 11:51:13
De afgelopen dagen verschenen er berichten in de media over jonge huizenkopers die steeds meer eigen geld inbrengen bij het afsluiten van een hypotheek. Volgens data van MUNT Hypotheken zou de gemiddelde inbreng van starters onder de 35 jaar in 2024 zijn gestegen naar ruim €91.000, bijna drie keer zoveel als in 2017. Klinkt indrukwekkend, maar laten we hier eens kritisch naar kijken.

Media-aandacht vertekent het beeld

Veel nieuwsberichten wekken de indruk dat je als starter geen kans meer maakt op de woningmarkt zonder een enorme som spaargeld of een flinke gift van familie. Dit is echter een eenzijdige voorstelling van de werkelijkheid. De genoemde bedragen zijn gemiddelden en zeggen weinig over wat er daadwerkelijk nodig is om een hypotheek af te sluiten.

Ja, sommige kopers brengen meer eigen geld in. Maar dit betekent niet dat iedereen dit moet doen of dat het verplicht is. Dit gemiddelde wordt mede opgetrokken door een groep kopers die extra eigen geld gebruikt om minder te hoeven lenen of gunstigere voorwaarden te krijgen.

Eigen geld is vooral nodig bij overbieden

In veel gevallen komt eigen geld pas echt om de hoek kijken als je moet overbieden op een woning. Wanneer je een bod uitbrengt dat hoger is dan de taxatiewaarde van de woning, kun je dat extra bedrag niet financieren met een hypotheek. Banken verstrekken namelijk maximaal 100% van de taxatiewaarde. Dit betekent dat je voor het verschil tussen je bod en de taxatiewaarde zelf voldoende spaargeld moet hebben.

Dit is een belangrijke factor in de huidige woningmarkt, waarin overbieden vaak voorkomt. Het is dus verstandig om je goed te laten adviseren over wat je maximaal kunt lenen en welk bedrag je eventueel zelf zou moeten inbrengen bij een aankoop.

Je kunt nog steeds een hypotheek afsluiten met weinig eigen geld

Hoewel een deel van de kopers kiest voor een hoge eigen inbreng, is het nog steeds mogelijk om een hypotheek te krijgen met aanzienlijk minder spaargeld. In Nederland kun je tot 100% van de woningwaarde lenen. Dit betekent dat je in principe geen eigen vermogen hoeft in te brengen voor de aankoop zelf. De enige kosten die je dan zelf moet betalen, zijn de kosten koper (denk aan notariskosten, advieskosten en eventueel overdrachtsbelasting).

Er zijn zelfs regelingen die starters helpen, zoals:

  • Geen overdrachtsbelasting:  Kopers van 18 tot 35 jaar krijgen eenmalig vrijstelling van overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning van maximaal € 525.000.
  • NHG (Nationale Hypotheek Garantie): Met NHG kun je vaak een hypotheek krijgen met een lagere rente en minder financiële risico’s.
  • Startersleningen: In sommige gemeenten kun je gebruikmaken van een starterslening om het gat tussen je hypotheek en de aankoopprijs te dichten.
  • Familiehypotheken: In plaats van een schenking kunnen ouders ook een lening verstrekken tegen gunstige voorwaarden.

Zeker de woningmarkt op met een hypotheekverklaring

Wil je weten wat je maximaal kunt lenen en goed voorbereid de woningmarkt op? Bij Moneywise kun je een hypotheekverklaring aanvragen. Hiermee krijg je inzicht in jouw maximale hypotheekbedrag, zodat je met vertrouwen een bod kunt uitbrengen. Dit helpt je niet alleen bij het inschatten van je financiële mogelijkheden, maar maakt je ook een serieuze kandidaat voor verkopers.

Conclusie: laat je goed informeren

De cijfers in de media schetsen een beeld dat niet representatief is voor iedere starter. Ja, de woningmarkt is uitdagend, maar dat betekent niet dat je zonder tonnen aan spaargeld kansloos bent. Wat je wél nodig hebt, is een goed financieel plan en inzicht in je mogelijkheden.

Laat je dus niet bang maken door nieuwsberichten die de indruk wekken dat eigen geld een absolute vereiste is. Maak een afspraak met een hypotheekadviseur en ontdek wat er écht mogelijk is voor jouw situatie. En vraag een hypotheekverklaring aan, zodat je zelfverzekerd de woningmarkt op kunt!
In dit artikel

Hypotheek berekenen?

Koop je een nieuwe woning of wil je jouw hypotheek oversluiten?

Hypotheek berekenen

Reageer op, of stel een vraag over, dit bericht

Reactie
Reactie plaatsen
Contact
Contact
X
Vragen, of advies nodig?

Heb je een vraag of wil je graag advies? Neem contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag!

Bel ons
Vandaag open tot 17:00
Lijfrente & Pensioen 085-760 7600
Hypotheken 085-760 7610
Verzekeringen 085-760 7600
Mail ons
Je ontvangt reactie binnen 2 werkdagen
Lijfrente & Pensioen info@moneywise.nl
Verzekeringen info@moneywise.nl
App ons
Op werkdagen van 9:00 tot 17:00 online 06-57 73 15 12

Stay up to date

Ontvang, net als 11.398 anderen, onze maandelijkse nieuwsbrief.
Uw privacy is gewaardborgd.

logo Moneywise.nl
bel ons met al je vragen 085-760 7600
volg ons Moneywise.nl op Facebook Moneywise.nl op LinkedIn Moneywise.nl op Twitter Moneywise.nl op Youtube